Jump to content

otpremnina za tehnološke viškove u srednjoj školi


zana11

Preporučene objave

Prije 4 godine zaposlena sam u srednjoj školi na neodređeno vrijeme. Zbog lošeg poslovanja uprave škole nije nam odobren upis dovoljnog broja odjeljenja te sam postala tehnološki višak. Naglasila bih i kako je ravnatelj mene proglasio viškom jer sam najmlađa i nemam djecu, a kolege koje je zadržao su već prije dobivali opomene zbog neetičnog ponašanja. S druge strane, ja sam svoj posao obavljala korektno i imala dobre rezultate. Ravnatelj je napomenuo da sam odličan radnik, a za nagradu mi valjda uručuje otkaz, ali će mi dati i preporuku??!!!

Radni odnos mi se prekida 31. kolovoza. Zanima me koja su moja prava i obveze te imam li pravo na otpremninu. Također, član sam Sindikata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Postoji li kolektivni ugovor?

2. Kao članica sindikata imate pravo na besplatnu pravnu pomoć od njihovog pravnika/pravnice, i isti vas mogu zastupati na sudu, ukoliko odlučite pobijati otkaz, ali radije savjetujem odvjetnika.

3. Pravo na otpremninu vam pripada onako kako je povoljnije uređeno. Ako imate Kolektivni ugovor i njime je povoljnije uređeno nego Zakonom o radu (1/3 prosječne plaće ostvarene u zadnja 3 mjeseca x broj godina staža), ali ne više od 6 mjesečnih prosječnih plaća).

4. Kada vam je uručen otkaz? Napominjem da ste trebali u roku 15 dana od dobivanja otkaza, uložiti Zahtjev za zaštitu prava ako isti mislite pobijati pred sudom, bez ZZP-a nema ni parnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U nekoliko slučajeva zadnjih godina prilikom poslovno uvjetovanog otkaza u školama, solidan broj ravnatelja se vodio onom: voditi računa o godinama starosti i teretu uzdržavanja, uz dodatak- bez obzira na rezultate rada onih koji ostaju i onih kojima se otkazuje. Podršku su u tome dobili, vrlo otvorenu od sindikata kad god su ih kontaktirali, a iz razgovora vođenih sa nadležnim službama ministarstva je išla kalkulacija kome je jeftinije dati otkaz.

 

Tijekom otkaznog roka možete tjedno izostati s posla 8 sati radi traženja drugog zaposlenja (ako budete zaduženi ičim), a otpremnine koje nisu drugačije uređene u odnosu na ZOR se isplaćuje do 30. dana po prestanku radnog odnosa (realno mjesec kasnije). Ako nemaju nikakvu satnicu trenutno, uz otkaz će vam uručiti i papirić kako niste dužni dolaziti na posao tijekom otkaznog roka i navesti razlog organizacijski/poslovni. Plaću će vam za to vrijeme isplaćivati, prijevoz ne.

 

Provjerite je li sindikalni povjerenik/vijećnik obaviješten o namjeri otkazivanja, taj detalj su mnogi ravnatelji znali preskočiti...

 

Nadalje, ravnatelj je dužan prijaviti vas pripadajućem uredu državne uprave/grad. uredu i to odmah početkom otk. roka, a oni su vas dužni voditi u svojoj evidenciji. Svaki ravnatelj koji ima namjeru zasnovati radni odnos s nekim mora predhodno dobiti njihovu suglasnost i potvrdu kako nemaju u evidenciji osobe kao što ste npr. vi. Vrijeme otkazivanja je u tom smislu tijekom godine najpovoljnije, jer se upravo početkom školske godine uvijek traži najviše ljudi. Naravno, ukoliko vam se ponudi i osnovna škola smatrat će se odgovarajućom ponudom ako je vaša naobrazba u skladu s time.

 

Sa vama je moguće zasnovati radni odnos i bez natječaja uz uvjet spomenute evidencije (mnogi taj dio čitaju: vrlo povoljno, ukoliko se već nešto "ima u vidu").

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Newbie vam dobro govori. Ja bih dodala još nešto: već u srpnju je Gradski ured odredio koliko će koja škola imati razrednih odjela, s obzirom na broj upisane djece, tako da je vaš ravnatelj već onda znao da će imati tehnološki višak i o tome je morao obavijestiti Gradski ured (da li je to učinjeno možete provjeriti u tajništvu škole). Drugo, istina je da se ravnatelji prilikom takvog otkazivanja rukovode brojem godina staža i socijalnim statusom svakog pojedinog profesora, ali isto tako ne mogu uručiti takav otkaz profesoru koji je već jednom bio tehnološki višak pa je kasnije opet zaposlen. Dakle, neke od tih vaših kolega koji se ne trude kao vi i koji su dobivali opomene zbog svoga rada, ako su jednom već bili tehnološki višak, sada to ne mogu biti, bez obzira na sve.

Na žalost, vi sada imate peh da ste najmlađi i bez djece, a time i "najpogodniji" kandidat za otkaz. No, nalazite se na listi tehnoloških viškova u Gradskom uredu, pa ćete imati prednost pri zapošljavanju čim se otvori radno mjesto koje zahtijeva vaše kvalifikacije, a toga će sada, početkom školske godine, biti dosta. Zato, samo hrabro i nedajte se! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U nekim školama, a to su sve osim osnovnih (i popunjenih srednjih) nije moguće u srpnju precizno odrediti broj razrednih odjela, jer se upravo tijekom današnjega dana moralo javiti broj prijavljenih na upisne rokove krajem kolovoza. U tu kategoriju spada i kompletan paralelni sustav obrazovanja osnovnih i srednjih umjetničkih škola. Dakle, predviđeni broj upisanih su mogli imati, kao i broj odjeljenja, no ne i realizirano ukoliko se brojka nija popunila.

 

Drugi dio priče je i taj da je ravnatelj i stručni voditelj a ne samo poslovodni, te je dužan sustavno pratiti rad svakog od zaposlenika, analizirati njihov rad kao i rezultate, a sve u skladu s postizanjem odgojne i obrazovne kvalitete. No, ponekad je to više bajka jer se prosvjetna inspekcija ne bavi stručno-pedagoškim već inspekcijskim nadzorom kojim se utvrđuje je li sve papirnato uredno pokriveno, a i to je znalo biti prilično površno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lutjena je napisao:

Drugo, istina je da se ravnatelji prilikom takvog otkazivanja rukovode brojem godina staža i socijalnim statusom svakog pojedinog profesora, ali isto tako ne mogu uručiti takav otkaz profesoru koji je već jednom bio tehnološki višak pa je kasnije opet zaposlen. Dakle, neke od tih vaših kolega koji se ne trude kao vi i koji su dobivali opomene zbog svoga rada, ako su jednom već bili tehnološki višak, sada to ne mogu biti, bez obzira na sve.

NItko od mojih kolega do sada nije bio tehnološki višak, a zaštićeni su kao lički medvjedi, ne znam po kojoj osnovi. No, ne namjeravam se boriti za ostanak u toj školi pa te činjenice više nisu ni bitne.

Uglavnom, hvala vam na savjetima, provjerila sam jesam li na listi viškova, točan odgovor ću dobiti u petak, a pomogli ste mi i oko otpremnine. Tajnik mi je danas počeo to rješavati s računovodstvom, a za sve prosvjetare u ovakvoj situaciji bitno je naglasiti: "I PROSVJETARI IMAJU PRAVO NA OTPREMNINU!!!". Znam da to djeluje nevjerojatno, ali niti jedan moj kolega to nije znao. Svi su me uvjeravali da nemamo pravo na otpremninu niti na išta slično. ZOR, članak 125., stavak 1. bavi se upravo otpremninama.

Prosvjetari, borimo se za sebe!!! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A baš svaki od njih, zaposlen iza određenog datuma 1991. je polagao stručni ispit zajedno sa dijelom koji podrazumjeva solidnu listu zakona, pravilnika, konvencija, kolektivnih ugovora i sl...

 

No tek kad nešto ne ide po špagici ili kad se koji kandidira za Poglavicu, se vidi da nije baš svaka stvar suvišna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija