Jump to content

Potpisivanje novog Ugovora o radu


harlekin

Preporučene objave

Molim savjet za slijedeci slucaj.

U firmi je doslo do izvjesnih komplikacija u meduljudskim i inim odnosima pa je direktor ubrzao malo proces donosenja novog Pravilnika o radu i, vezano za to, potpisivanje novih Ugovora o radu.

Pravilnik je uredno izvjesen na oglasnoj ploci (nitko ga ne smije skinuti niti moze dobiti kopiju), svi smo ga prolistali koliko je to moguce u tim okolnostima, i iduci tjedan se ocekuje od svih djelatnika da pristupe potpisivanju novih Ugovora o radu koji su sastavljeni u skladu s tim pravilnikom.

Moj prijasnji ugovor je na naodredeno vrijeme.

Nitko nema informacije kako ce mu izgledati novi ugovor i gdje ce se naci po novoj sistematizaciji, moze se samo nagadati.

Dakle, prema mom saznanju ce se ocekivati da se novi Ugovor procita i odmah potpise na licu mjesta.

1. Smije li radnik zahtjevati i koliko, vrijeme potrebno da prouci Ugovor i da se s nekim strucnim konzultira o tome?

2. Ukoliko ja iz bilo kojeg razloga navedenog u Ugovoru ne zelim potpisati novi Ugovor, sto poslodavac moze poduzeti i da li su to razlozi za otkaz te kakav otkaz?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. naravno, to bi bio tzv. "razumni" rok od 8 dana.

2. ništa se ne događa ako ne prihvatite, za vas i dalje važi vaš stari ugovor.

3. ako vam poslodavac da otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora (otkaz na stari ugovor, a izmijenjeni ugovor je ovaj novi), onda prihvatite, jer u suprotnom vas poslodavac nije dužan zadržati. svakako u tom slučaju je bolje da prihvatite ugovor (ali samo ako je stari otkazan a novi predstavlja izmijenjeni ugovor) jer možete pred sudom osporavati stari otkaz i zahtijevati vraćanja na staro radno mjesto.

4. ako vam poslodavac samo gurne novi ugovor da ga potpišete (bez da je prethodno otkazao stari) a vi ga ne prihvatite, na snazi ostaje vaš stari ugovor, kako sam naveo pod točkom 2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem.

Vec sam i u nekom postu prije procitala takvu interpretaciju, cini mi se da je bila upravo Vasa, no zanimalo me je da li takva interpretacija vrijedi i u svjetlu toga sto su novi Ugovori vezani uz novi Pravilnik. Ne mora biti nuzno da se to dvoje dovodi u vezi, ali htjela sam biti sigurna, mada mi se cini da, Ugovor sim-tam, vrijeme mi je da bjezim glavom bez obzira odavde.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo je tocno sto kaze floki.

 

no, problematicno je ako vam se ugovor (sadasnji) poziva u nekim odredbama na pravilnik o radu, jer izmjenom pravilnika vama se mijenjaju neke stvari. recimo, u ugovoru o radu se poziva na pravilnik kada se govori o placi i opisu poslova, i ako se placa i opis poslova u pravilniku izmijene, automatski se i vama te okolnosti mijenjaju i poslodavac vam uopce ne mora nuditi novi ugovor ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija