Jump to content

Otet mi porodiljni, nema pravnog lijeka


u_nedoumici

Preporučene objave

Drugo dijete rodila sam točno na prvi rođendan prvog djeteta, te mi nekakvim (?) propustom za drugo dijete nije isplaćivan porodiljni. Nakon velikih muka objašnjavanja, podigla sam tužbu na Upravni sud, jer se nadležnima nije dalo ništa objasniti.

Nakon 3,5 godine odugovlačenja, Upravni sud donosi presudu da nemam prava na porodiljni za drugo dijete. Oteli mi time cca 20.000 kn bez zateznih kamata. Obrazloženje presude pokazuje da moj slučaj nisu razmatrali tri godine - presudu su donijeli temeljem netočnih podataka.

Dvije godine sam uredno zaposlena kao dr.med u jednoj tvrtki, sa svim doprinosima, a Upravni sud u obrazloženju presude tvrdi da sam u evidenciji nezaposlenih! Upute o pravnom lijeku nema.

Pratila sam ovdje rasprave u kojima je marija-1495 predlagala u apsurdnim slučajevima podizanje ustavne tužbe. Meni jako simpatičan pristup zbog borbenosti i pravdoljubivosti.

Vidjela sam da se to naveliko i kritizira kao glupost i sl, a marija da je "kažnjena" pa zato pitam: upute o pravnom lijeku nema, što mi preostaje?

S ovim bih slučajem rado išla do Strassbourga. Ovo je samo zadnji "slučaj" kojim me Sistem udario, a u vezi mojih prava kao majke! Ne mogu više...

Ima li netko ideju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj nekakav propust izgleda mi kao zakonom propisan uvjet kojeg nisi ispunila za ostvarivanje traženog prava i gotovo pa sam siguran da tako nešto i stoji u obrazloženju presude Upravnog suda, koji btw zaista široko u korist stranaka tumači odredbe zakona koji te kači......

 

Pogledaj to obrazloženje, pogledaj zakon na koji se ista poziva, pogledaj kakvo je činjenično stanje utvrđeno i taksativno navedeno, kako u prvostupanjskom rješenju, tako i u drugostupanjskom pa i u odluci Suda.....

 

Na raspolaganju ti stoje ovlaštene i stručne osobe (odvjetnici) pa u svakom slučaju preporučam da se obratiš nekom od njih koji će izvršiti uvid u spis predmeta i dati ti stručno mišljenje.......za razliku od simpatičnog pristupa kojeg si nažalost bila svjedokom ovdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprosti, uz četvero djece, nemam za odvjetnike pa zato sam se ulogirala ovdje. Još je manje moguće misliti na odvjetnika ako mi se otme porodiljni za jedno dijete. Ne radi se o nikakvom mom propustu (imam četvero djece), a marijin prijateljski, iskren pristup cijenim i mene nije zasmetao ni u jednom trenutku. No do sada nisam trebala ovako hitno pomoć.

U drugoj temi ovdje čitam o izvanrednim pravnim lijekovima u upravnom postupku.

Znaš li što o tome? Gdje, kako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imaš dvije mogučnosti.

ja bi ih koristio istovremeno.

ponavljanje postupka ,ako imaš nove činjenice koje bi da su na vrijeme korištene dovele do drugačijeg rješenja.Zakon o upravnom sporu.

Ustavna tužba - u roku od 30 dana od primitka presude ili rješenja Upravnog suda.

Na stranicama Ustavnog objašnjeno način pisanja ustavne tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

No dobro, iako je tvoj predmet bio obrađen u upravnom postupku od strane najmanje 4 (četri) pravnika: voditelj prvostupanjskog postupka, čelnik tijela, voditelj drugostupanjskog postupka, rukovoditelj pravne službe, i jedno 3 suca upravnog suda, vjerujem da nije bilo "propusta" s tvoje strane, već su svi oni pogriješili, pa možeš iskoristiti slijedeće:

 

Ponavljanje postupka

 

Postupak dovršen presudom ili rješenjem ponovit će se na prijedlog stranke:

1) ako stranka sazna za nove činjenice ili nađe ili stekne mogućnost da upotrijebi nove dokaze na temelju kojih bi spor bio povoljnije riješen za nju da su te činjenice, odnosno dokazi bili izneseni ili upotrijebljeni u prijašnjem sudskom postupku:

2) ako je do odluke suda došlo zbog krivičnog djela suca ili radnika u sudu, ili je odluka isposlovana prijevarnom radnjom zastupnika ili punomoćnika stranke, njegova protivnika ili protivnikova zastupnika ili punomoćnika a takva je radnja krivično djelo;

3) ako je odluka utemeljena na presudi donesenoj u krivičnoj ili građanskoj stvari, a ta je presuda kasnije ukinuta drugom pravomoćnom sudskom odlukom;

4) ako je isprava na kojoj se temelji odluka lažna ili lažno preinačena, ili ako je svjedok, vještak ili stranka pri saslušanju pred sudom dala lažan iskaz, a odluka se suda temelji na tom iskazu;

5) ako stranka nađe ili stekne mogućnost da upotrijebi prijašnju odluku donesenu u istom upravnom sporu;

6) ako zainteresiranoj osobi nije bila dana mogućnost da sudjeluje u upravnom sporu.

 

Zbog okolnosti iz toč. 1. i 5. stava 1. ovog člana ponavljanje će se dopustiti samo ako stranka bez svoje krivnje nije bila u stanju da te okolnosti iznese u prijašnjem postupku.

 

Ponavljanje postupka može se tražiti najkasnije u roku od 30 dana od dana kad je stranka saznala za razlog ponavljanja. Ako je stranka saznala za razlog ponavljanja prije nego što je postupak kod suda dovršen, ali taj razlog nije mogla upotrijebiti u toku postupka, ponavljanje se može tražiti u roku od 30 dana od dana dostave odluke.

 

Nakon proteka pet godina od pravomoćnosti odluke ponavljanje se ne može tražiti. Iznimno, i poslije roka od pet godina obnova se može tražiti zbog zakonskih osnova navedenih u čl. 52. stavku 1. točkama 2., 3. i 4. ovoga zakona.

 

 

O prijedlogu za ponavljanje postupka rješava Upravni sud Hrvatske u vijeću sastavljenom od pet sudaca.

 

Prijedlog za ponavljanje postupka podnosi se Upravnom sudu Hrvatske

 

U prijedlogu se mora osobito navesti:

 

1) presuda ili rješenje doneseno u postupku čije se ponavljanje traži;

2) zakonska osnova ponavljanja i dokazi, odnosno okolnosti koji čine vjerojatnim postojanje te osnove;

3) okolnosti iz kojih proizlazi da je tužba podnesena u zakonskom roku i čime se to dokazuje;

4) u kom se pravcu i u kom opsegu predlaže izmjena presude, odnosno rješenja donesenog u postupku čije se ponavljanje traži.

 

O prijedlogu za ponavljanje nadležni sud rješava u nejavnoj sjednici.

 

Sud će odbaciti prijedlog rješenjem ako utvrdi da je tužbu podnijela neovlaštena osoba ili da prijedlog nije pravovremena ili da stranka nije učinila bar vjerojatnim postojanje zakonske osnove za ponavljanje.

 

Ako sud ne odbaci prijedlog prema stavu 2. ovog člana, dostavit će ga protivnoj stranci i zainteresiranim osobama te ih pozvati da u roku od 15 dana odgovore na tužbu.

 

 

Nakon proteka roka za odgovor na prijedlog ( sud presudom rješava o prijedlogu za ponavljanje postupka.

 

Ako se ponavljanje dopusti, stavit će se izvan snage prijašnja odluka u cjelini ili djelomično. Prijašnje procesne radnje na koje ne utječu razlozi ponavljanja neće se ponavljati.

 

Presudom kojom se ponavljanje dopušta odlučit će se i o glavnoj stvari.

 

 

Protiv odluke suda donesene o prijedlogu za ponavljanje postupka mogu se podnijeti pravna sredstva koja su dopuštena u glavnoj stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala svima. Znam da je marija pisala o jako dobroj skripti na stranici Ustavnog suda, pa sam to već gledala. A pokušat ću i ovo drugo predloženo. Mogu li na ustavnu tužbu prije nego poduzmem ovaj izvanredni pravni lijek?

Radi se o tome da nema novih podataka, već se ovi nisu potrudili razmatrati stare (čitaj: relevantne). Dvije sam godine legalno zaposlena sa svim doprinosima, nisam u evidenciji nezaposlenih...a oni tvrde da jesam. Pisalo se tu i da suci ne čitaju podneske, pa bit će tako nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veliš, 3,5 godina odugovlačenja, a radiš 2 godine, znači da imaš jedno godinu i pol "lufta", no molim te odgovori mi na slijedeće pitanje:

 

U trenutku rođenja tog djeteta za koje tražiš pravo:

 

- bila si zaposlena ili nezaposlena

- kakav je uopće bio tvoj zahtjev za priznavanjem prava na rodiljni dopust, pretpostavljam nezaposlene majke

- što to piše u obrazloženju, zbog čega ti se ne priznaje pravo? jer nisi bila u evidenciji kod HZZZ-a?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rubens, ovom ti se prilikom zahvaljujem na citiranju zakona, čime si mi uštedio vrijeme kojeg mi kronično fali. Ja nemam dvojbi da mi je porodiljni otet bezveze, zanimali su me samo izvanredni pravni lijekovi, pa neću više razglabati o tome slučaju. Vjeruj, radi se o poslovičnom aljkavom poslovanju, koje je u više tema ovdje bilo opisivano i nema smisla sad opet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija