Jump to content

na koji nacin do svog dijela


_she_

Preporučene objave

Postovani molila bih vas za informaciju kako doci do nasljedstva.Dakle situacija je ovakva.

Roditelji su umrli prije vise od 20 godina.Sva imovina je na ocu.Djeca se u tih 20ak godina ocito nisu podijelila.Poanta je u tome da svima ostalima nije potrebno da se dijele jer su se osigurali, osim mojima(radi se o nasljedu mog djeda dakle).Medutim nije problem samo u tome sto im nije potrebno.Naime jedno od djece je neozenjeno,nema djece i zivi u kuci od roditelja i ponasa se kao da je njegovo vlasnistvo(doduse ponasa se kao da je sva oceva imovina njegovo vlasnistvo :-? )Drugo djete je nakon zenidbe(nema djece) za vrijeme dok je otac bio ziv na jednoj zemlji koju mu je otac dao sagradio kucu-dakle ni on nema potrebu za dijeljenjem.Trece dijete zivi u inozemstvu i nije dolazilo u hrv. 20ak godina,ima jedno dijete i rijeseno stambeno pitanje.Cetvrto dijete je moj roditelj i nema rjeseno stambeno pitanje i zeli se podijeliti.E sad ovo dijete koje je u inozemstvu stalno govori da ce doci ali od toga nista,ovo koje zivi u kuci od roditelja je izjavilo da se ne zeli dijeliti i "neka se oni sami podjele" uz izjavu da ne zeli da se prodaje djedovina.Ovo cetvrto ne bi pravilo probleme.E sad posto je situacija takva kakva je a nama je potrebno doci do nasljedstva po meni je jedino rjesenje ici na sud.

S obzirom da se ne razumijem u pravo mozete li mi reci sta da napravimo da do podjele dode?

moze li nam praviti probleme ako se osoba iz inozemstva ne pojavi na sudu(i moze li se ako ona pristane od nje uzeti punomoc ili nesto sl. kako se vec zove tako da ne mora dolaziti ovdje)?

Koliko bi takav postupak otprilike trajao i kolika bi mu bila okvirna cijena?

malo sam duga s postom ali stvarno mislim da je krajnje vrijeme da dodemo do onoga sto nam pripada.zahvaljujem unaprijed na odgovoru :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tekst Vam je prilično nerazumljiv, dali ste puno nepotrebnih detalja, a bitno nije jasno.

 

Ako sam dobro shvatio, postoji ostavitelj i 4 nasljednika (ostaviteljeva djeca).

 

Ostavitelj je pokojni otac (Vaš djed), a na kojega je prenesena i imovina pokojne majke, njegove supruge.

 

Da li sam to dobro shvatio?

 

Ako je imovina još na ocu, to znači da nije provedena ostavinska rasprava, ili je provedena ali nije izvršen prijenos imovine u zemljišnim knjigama na nasljednike.

 

Ako ostavinski postupak nije proveden, prvo treba provesti taj postupak. Načelno, imovina će biti podijeljena na toliko dijelova koliko ima nasljednika, u ovom slučaju djece ostavitelja. U konkretnom slučaju čini se da postoji i darovanje - zemlja na kojoj je 1 od nasljednika sagradio kuću, što će se uzeti u obzir. Nasljednik koji je ostao u roditeljskoj kući može postaviti i pitanje eventualnog svog doprinosa u sadašnjoj vrijednosti imovine.

 

Ostavinski postupak može se provesti i bez pojavljivanja nekog nasljednika pred sudom, pogotovo ako nema sporova između nasljednika u pogledu veličine nasljednih dijelova ili toga što čini ostavninu. Ako ima sporova, sud će Vas uputiti u parnicu.

 

Kad se provede ostavnina, nasljednici nasljeđuju u idealnim dijelovima. Tada možete ići na razvrgnuće suvlasničkih odnosa radi podjele ili međusobne isplate. To je posebni vanparnični postupak.

 

U ostavinskom postupku nebitno je kako tko od nasljednika živi i što bi mu trebalo ili mu ne bi trebalo, ili bi želio i ne bi želio, osim ako ne želi nasljedstvo pa ga se onda može odreći. Izuzetak je nasljednik koji je živio u zajednici s ostaviteljem koji ima pravo na neke posebnosti. Ako nema oporuke, dijeli se prema zakonu. Može i prema dogovoru nasljednika međusobnim ustupanjem nekih dijelova imovine, ali pod uvjetom da nema sporova, kao što sam već napisao. Isto tako je nebitno je li oženjen i ima li nasljednik djece ili ne, osim ako nasljednik nije umro pa na njegovo mjesto stupaju njegovi nasljednici (supruga, djeca).

 

Ovo je samo ukratko, ima tu još dosta detalja koje nema smisla navoditi budući da ni samo Vaše pitanje nije jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ostavitelji (tvoji djed i baka) su umrli prije 20 godina a tvoj otac je sve naslijedio?

 

Ne vidim gdje je tu problem, ako je otac vlasnik cjelokupne imovine?

 

Ili ostavinska rasprava nije uopće ni provedena? Sva imovina je i dalje na tvom djedu? Što bi značilo da je baka umrla prva, a sva djeca ustupila svoj nasljedni dio ocu, tvom djedu. Iza kojeg ostavinska rasprava nije provedena.

 

Što tebe uopće zanima? Moraš biti preciznija.

 

Ti i otac zapravo želite izbaciti iz kuće njegovog brata/sestru koji je u posjedu te kuće, koji živi u njoj?

 

Ili je pak nešto drugo u pitanju?

 

Bilo bi puno jednostavnije za razumjeti da nisi zakamuflirala post i da si upotrebljavala uobičajene nazive: djed, baka, tata, stric, tetka itd.

 

Ovako uopće nije jasno je li uopće došlo do nasljeđivanja, odnosno ako je došlo, žele li nasljednici svoje odnose drugačije urediti nego što je to određeno rješenjem o nasljeđivanju?

 

Pa te molim da, ukoliko želiš dobiti precizan odgovor, pojednostaviš stvar, na način da subjekte svoje priče označiš gore predloženim imenicama i odgovoriš na postavljena pitanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok ja sam napisala to malo duze-ocito nisam trebala jer se sve zakompliciralo :-D

dakle ovako sva imovina je na djedu.ona se onda trebala dijeliti na 5 dijelova na baku i 4 djece.medutim i baka je ubrzo umrla,a posto nije doslo do podjele imovine jos uvijek je sva imovina na djedu.dakle napismeno je sva imovina i dan danas na djedu.nama nije cilj izbacivat barbu iz kuce ni ista slicno.zelimo samo da se imovina koja je na djedu podjeli na njegovu djecu odnosno da mi dobijemo svoju cetvrtinu.mi smo spremni na svaku vrstu kompromisa cak i da dobijemo manje od cetvrtine(cak je i moja majka koja je nasljednik rekla da ona zeli samo jedan komad zemlje a da ostalo prepusta njima,ali je onda jedan od brace rekao da svak treba dobiti jednako-ali eto od tad je proslo skoro cetvrtina stoljeca a od podjele nista).dakle nama je najveci problem sto se jedan barba ne zeli uopce dijeliti i jedan je u inozemstvu(ali kako sam od vas skuzila to ne bi trebao biti problem). s obzirom da se ovaj ne zeli djeliti mi bi onda trebali pokrenuti sudski postupak pa da ga sud"natjera" da se podjelimo?

 

mene zanima koliko mozemo ocekivati da takav postupak vremenski traje i koliki bi okvirno bili troskovi?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako nećete nikuda stići. Tražite odgovor na pitanje koji ovisi o nizu stvari koje niste objasnili.

 

Za početak prestanite pisati o tome što bi tko htio i kako živi; umjesto toga odgovorite na slijedeća pitanja:

 

1. Da li je provedena ostavinska rasprava iza Vašeg djeda?

 

2. Da li je provedena ostavinska rasprava iza Vaše bake?

 

3. Da li je zemlja na kojem je jedan od nasljednika sagradio kuću prenesena na njega, ili je i dalje kao vlasnik upisan djed?

 

4. Da li svi nasljednici prihvaćaju nasljedstvo, ili se neki (možda onaj u inozemstvu) hoće odreći nasljedstva?

 

Ako treba provesti ostavinske rasprave, a između nasljednika nema spora o tome što čini ostavninu i spora o njihovom statusu (tj. nitko ne osporava nekog od nasljednika) onda se taj postupak može provesti u vremenu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, uključujući upis u zemljišne knjige, ovisno o sudu na kojem se to provodi i njegovoj opterećenosti predmetima.

 

Te ostavinske rasprave su načelno preduvjet za provođenje diobe - razvrgnuća.

 

Trošak ovisi o ukupnoj vrijednosti imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija