Jump to content

Hitno-pomoć


pimpo215

Preporučene objave

Poštovani,

 

zamolio bih Vas nekoliko informacija vezanih uz pravnu / graditeljsku struku.

 

Naime, djevojka mi je kupila kućicu u nizu vanjskih gabarita 3.90x1149m. Kućica je nekoliko godina bila slobodna tako da je susjed pored ( desni ) nadogradio ulaz. Problematika je ta da je svaka kućica odjeljena vidljivim žlijebom a sama nadogradnja koju je susjed napravio je otprilike 15cm poslije žlijeba na zidu od kućice moje djevojke. Krov je dodatno nakošen tako da je sveukupno oduzet prostor od 20cm. Sa stražnje strane, napravljen je zimski vrt i oduzeto je otprilike 5cm terase. Susjedima smo predložili promjenu krova jer se voda slijeva niz zid i prokišnjava u kuhinju ali to po njima nije od toga a mi ne želimo uložiti u adaptaciju kuhinje i da onda imamo još veću štetu. Gradnja je bespravna jer nemaju građevinsku dozvolu za nadogradnju a kućica niti uporabnu dozvolu kao što je nadograđeno i 70% kućica u naselju. Iskreno, nadamo se da ćemo pronaći neko riješenje u vezi toga u dogovoru sa njima ali kako vrijeme prolazi sve je manje izgleda za to. Razmišljao sam da im otkinem taj dio krova ali to je pravno uništavanje tuđe imovine iako je sagrađeno na zidu moje djevojke. Molio bih Vas za inpute koje su mi mogućnosti vezane uz rješavanje poteškoće koja se pojavila te zakonski na što imam pravo a na što ne, jer nebih volio provoditi dane u zatvoru zbog njihovog krova.

 

 

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odvojenom vremenu koje ste odvojili da mi odgovorite.

 

 

Lp,

 

Saša

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u poglavlju susjedska prava, podnaslov: odvođenje kišnice s krova, propisano je da je vlasnik nekretnine dužan poduzeti sve potrebne mjera da se kišnica s njegova krova ne slijeva na tuđu nekretninu, i u tom smislu imate osnovu za sudsku zaštitu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija