Jump to content

Ulazi li bonus u obracun porodiljne naknade?


Sandee

Preporučene objave

Ovo je mozda vise pravno-racunovodstveno pitanje, no mozda netko zna odgovor. Naime, idem na porodiljni i racunovodstvo mi je obracunalo osnovicu bez bonusa koji sam dobila ove godine. Na bonus je placen porez i uredno ga prijavljujem kao dohodak prilikom porezne prijave. Od raznih ljudi dobivam kontradiktorne informacije - neki tvrde da u osnovicu za izracun porodiljne naknade ulazi samo cista placa, a neki da ulazi i bonus. U pravilnicima HZZO-a ne mogu naci informaciju o tome - ima li tko mozda kakav odgovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko tako nešto nije prikazano kao plaća, a izgleda da nije, taj primitak ne ulazi u osnovicu opisanu zakonom.

 

 

Ova ti je problematika uređena čl. 100. Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ("Narodne novine", broj 120/06, 136/06, 56/07, 80/07, 96/07 i 45/08)

 

Pod isplaćenom plaćom na osnovi koje se utvrđuje osnovica za naknadu plaće podrazumijeva se, redovna mjesečna plaća osiguranika isplaćena u skladu s odredbama propisa o radu i drugih propisa o određivanju plaće, te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i bolovanje) koju isplaćuje pravna ili fizička osoba kod koje je osiguranik zaposlen (plaća isplaćena u tekućem mjesecu za taj mjesec, odnosno u tekućem mjesecu za prethodni mjesec).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ali ako je prikazan kao plaća, može, znam za slučajeve kada se bonus čak i daje kako bi prosjek za obračun porodiljne naknade bio veći. Nekad se on isplaćuje i "čisto" kao nagrada i iskazuje u obračunu plaće, normalno ide porez, a nekad se jednostavno "pretoči" u prekovremene...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno, u medjuvremenu sam malo bolje proucila pravilnike HZZO-a i zapravo jasno stoji da se glede rodiljne naknade radi o naknadi place - a bonus, istina ziva, nije placa, niti smo je kao takvu primili (posebno je taj mjesec obracunata placa, a posebno bonus). Takodjer sam kasnije imala jos jedan primitak od poslodavca kao nagradu za uspjesan rad, no to je isplaceno s placom i povecan je broj sati, tako da mi je iznos sata zapravo jednak. To je , zapavo, ok, jer ne bi bilo normalno da poslodavac ispati nekakve npr. velike novce jednokratno, to udje u prosjek, i onda drzavi sljedecih 6 mjeseci 'sili' da mi isplacuje vecu naknadu nego sto mi je bila placa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija