Jump to content

nepoštivanje nomotehničkih pravila u zakonima


upitnik

Preporučene objave

Imam jedno nomotehničko pitanje. Može li se odnosno smije li se stupanjem na snagu nekoga novog zakona staviti izvan snage pojedine odredbe drugoga zakona. Konkretno, u tijeku je procedura donošenja Zakona o agenciji za sigurnost željezničkog prometa. U članku 34. toga zakona (koji još nije stupio na snagu) određuje se da pojedine odredbe Zakona o željeznici i Zakona o sigurnosti u željezničkom prometu prestaju vrijediti stupanjem na snagu odnosnoga zakona. Smatram da bi za tako nešto trebalo donijeti pojedine zakone o izmjenama i dopunama zakona u kojima je potrebno staviti izvan snage pojedine odredbe, a način koji se predlaže smatram neprihvatljivim. Jesam li u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji ono načelo, ne znam je li primjenjivo u ovom slučaju, ali vrijedi ga spomenuti - "lex posteriori derogat legis priori", što će reći "potonji zakon ukida prijašnji zakon". Sigurno bi bilo korisnoradi otklanjanja nedoumica i kolizije odnosnih zakona problem riješi na način na koji ste vi predložili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija