Jump to content

Oporuka ili nešto drugo?


Sima

Preporučene objave

Kupit ću auto za gotovinu koji će glasiti na mamu (ona je invalid pa ostvarujem neke povlastice) pa me zanima kako da se osiguram da auto postane moje vlasništvo u slučaju njezine smrti? Čitam na netu da je dovoljno da ona vlastoručno napiše i potpiše oporuku koja se ne treba ovjeravati kod javnog bilježnika. Da li je to dovoljno? Kako da se zaštitim da mi poslije netko iz obitelji ne bi osporavao nasljedstvo na navedeni auto. (Mislim, ne kupujem ga na kretit, kupoprodajni ugovor glasi na njezino ime i nigdje nema dokaza da sam ga ja kupila. Ja ću koristiti i održavati automobil, pa se želim osigurati da nemam poslije mogućih problema.)

 

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mami bi mogao posuditi novac za kopnju auta.

sklopit ugovor o pozajmici,navesti vrijeme vračanja itd.

nakon zakonom određenog vremena mama ti umjesto dug vrati ustupanjem auta.

nakon njene smrti,ako auto bude u njenom vlasništvu i ako drugi nasljednici budu htjeli auto

dužni su vratiti mamin dug u vrijednosti nasljeđene imovine.

 

moj prijedlog

 

oporuka se može pobijati i vi nemožete koristiti auto.

ukoliko su odnosi u obitelji korektni smatram da nije potrban nikakav ugovor,dovoljno je da svi znaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

 

Sada mi je palo na pamet da npr. u slučaju rastave braka mojih roditelja taj automobil ulazi u zajednički stečenu imovinu i on bi se onda dijelio. Da li u postoji ikakav način da auto u tom slučaju ipak pripane meni? Mogu li se ja ikako prije zaštititi? (dakle slučaj smrti, rastava...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je pala na pamet ideja da npr. majka i kći sklope ugovor o doživotnom uzdržavanju: majka ostavlja kćeri auto nakon svoje smrti, a kćer do smrti mora voditi brigu o majci npr. tako da je vozi tim vozilom (liječniku, u kupovinu..), da umjesto majke održava to vozilo (servis, tehnički, registracija...).

Naravno mogu se ubaciti i ostali standardni oblici uzdržavanja, i ići u širinu po volji stranaka. Mislim da se to može jer briga, skrb i uzdržavanje ne mora biti nužno novčano, već se sastoji od bezbroj radnji kojima se omogućava i olakšava život starijim uzdržavanim osobama.

Naravno, svi znamo da po takvom ugovoru nitko drugi od nasljednika nema nikakvih prava. Auto ide automatski samo toj kćeri nakon smrti majke.

 

Korisno je i to što u taj ugovor odmah možet ubaciti i punomoć za korištenje i upravljanje vozilom, registraciju, popravke i prodaju (po želji).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija