Jump to content

Naknadno pronađena imovina


zmatij14

Preporučene objave

30 godina je proslo od smrti moje bake.Tek negdje 94`je proveden ostavinski postupak kada je umro i djed.Sada se pojavilo nekoliko čestica sa polj.zemljistem od djeda i bake koje ja trenutno obrađujem a koje nisu provedene u ostavini.

Iza njih (djeda i bake) je ostalo oko 30-tak nasljednika:sinovi,snahe,unučad,praunučad.

Jeli bi to sada ponovno trebalo pokrenut ostavinski postupak?Pretpostavljam da svatko od njih ima pravo na svoj dio?Za sada nitko nista ne pita za to,ja to zemljiste obrađujem,ako pokrenem postupak ja ili bilo tko drugi,vjerovatno ću morati isplatiti one koji se prihvate svog dijela a vjerujem ću morat platit pokretanje postupka.Jeli bolje da šutim dok nitko nista ne pita?

Jeli postoji mogućnost da to zatrazim kao svoje jer "uživam" to zemljiste još od bakine smrti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja znam o tome (zbog više sile sam se bio prisiljen informirati), tu bi trebalo provesti ostavinski postupak za naknadno pronađenu imovinu, i onda bi se to dijelilo između svih nasljednika. Jedino ako vi to zemljište obrađujete duže od dvadeset godina, a pošten ste posjednik, znači niste znali da nije vaše, onda bi se vama moglo priznati vlasništvo na temelju dosjelosti. No ovo pišem kao laik, valjda ima netko stručniji da pomogne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam znao da to zemljište nije sprovedeno sve do lani kada je umro moj otac.Ispostavilo se kada sam radio upisnik poljoprivrednog gospodarstva da te čestice nisu na njemu,tj meni jer sam ja nasljedio sve od oca koji je tu istu zemlju obrađivao godinama,a sada ja.On je od sedmero braće ostao kao najmlađi sa roditeljima (djedom i bakom) obrađivao tu i ostalu zemlju i dohranio ih.Sada,dali se računa od kada moj otac obrađuje ili ja.Sigurno je obrađivana i preko 30 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači, neće baku nasljeđivati svih 30 nasljednika nego samo prvi nasljedni red, jer se drugi automatski isključuju.dakle, netko od njih će pokrenuti postupak za naknadno pron.imovinu, pa u tom slučaju j.b. neće zakazivati ročišta nego će samo imovinu raspodjeliti sukladno prethodnom rješenju. osim u slučaju da se netko od nasljenika odrekao naslj. ili svoj dio ustupio drugom, tada mora zakazati ročište.

 

dakle, ovo bi trebalo biti brzo i kratko. s tim da i Vi kao nasljednik (morate imati dokaz) ili ako imate kakvo pravo iz ostavine, možete pokrenuti postupak, ali predlažem bolje netko od nasljednika iz tog rješenja ili njihovih nasljednika da pokrene, jer bi sud (j.b.) bi mogao odbiti takav zahtjev kao nedopušten obzirom da niste jedna od stranaka u ost. postupku.

 

a Vama preostaje i mogućnost ići na dosjelost, tužbom utvrditi svoje vlasništvo. predlažem svakako rješiti to radi sređenja zk.stanja, na ovaj ili onaj način. tužba bi ipak bila jednostavnija koliko mi se sada čini, jer to s nasljednicma, još ako ne surađuju je dosta teško i dugotrajno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Samo da pojasnim.Baka je umrla prije ,a onda djed.

U njihovim ostavinama (ono sto je pronađeno od nekretnina) je bilo svega...neki se odrekli u ime drugoga,nek ise prihvatili.Uglavnom vodili su parnicu dugo godina,stalno su se nesto kačili i protivili,zato i ima jako puno tih suvlasnika,jer je svako dobio jedan dio.

Sada su i neki od tih stričeva pokojni.

Ni sam nisam pametan ,dal ida se upustam u to,jer poznavajuć te svoje živuće stričeve znam da će trazit svoj dio i da će se to rastegnut ...a ja bi onda to trebao plaćati.

Jedino nemam pojma kakva je prakasa sa tom dosjelosti.

Hoće j.b gnjavit a i stričevi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija