Jump to content

Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju i pravo na “nuzni dio”


zoranos

Preporučene objave

Da li se nakon sklapanja ugovora o dozivotnom ili dosmrtnom uzdrzavanju iskljucuje pravo na “nuzni dio” nuznih nasljednika?

 

Recimo sin i otac sklope takav ugovor, predmet ugovora je stan. Otac umre i majka trazi nuzni dio (dio stana). Ima li u tom slucaju majka pravo na dio?

 

Koliko znam oporuka ne iskljucuje nuzni dio, osim ako se ne navedu neki dokazi za iskljucenje. Nisam nasao da li je uzdrzavanje "jace" od oporuke u ovom slucaju?

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem, puno ste mi pomogli.

 

Da malo zakompliciram.

Da li se moze negdje provjeriti nije je primatelj uzdrzavanja mozda vec sa nekim sklopio takav ugovor prije ili nesto slicno sto bi mi kasnije radilo probleme? Recimo da je postojala oporuka od prije gdje stoji nesto potpuno drugacije.

Ili moze li se dogoditi da se kasnije pojave dva takva ugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je ranije i postojala kakva oporuka, činjenica da je nakomn oporuke napravljen ugovor drugačijeg sadržaja u pogledu neke imovine, to predstavlja opoziv oporuke. Vrijedi vam ugovor i one odredbe oporuke koje nemaju veze ugovorom.

Postojanje još jednog takvog ugovora ne možete provjeriti nekim službenim putem, (osim možda ispijanjem kava ili gemišta po susjedstvu :-D ), ali specifično je za te ugovore da se zabilježuju ili upisuju u gruntovnici.

Pa preporučam da napravite zk prijedlog za upis zabilježbe postojanja ugovora (za doživotno uzdržavanja) ili prijedlog za prijenos vlasništva na vas(kod dosmrtnog uzdržavanja).

Upisi u gruntovnicu vam svakako pružaju dobru pravnu zaštitu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija