Jump to content

Vožnja unatrag


plok

Preporučene objave

Pozdrav,

 

evo jutros jedna neobična situacija za dobar dan

 

dakle, išao sam parkirati kombi vozilo sa puta u dvor koji je odmah uz put,istina nisam upalio sva 4 žmigavca,ali bilo je sasvim jasno da se parkiram,jer sam vozilo zaustavio,ubacio u rikverc,uglavnom sama radnja se nije izvela kao u američkim akcijskim filmovima,već sasvim normalno ali bez ta formalna 4 žmigavca.

E sad obzirom da se radi o kombi vozilu koje je zatvoreno te vidim samo na retrovizre,nisam primjetio tu malu "spodobu" od motora koju sam zakačio

 

uglavnom šteta je neznatna,meni ništa na motoru oštečen prednji blatobran,nismo zvali policiju,popodne ćemo se naći i dogovoriti jer se i njemu i meni žurilo,uglavnom čovjek OK,ali me zanima tko je tu kriv,znam da nisam propisno kretao se unatrag,ali i on se doslovno podvukao pod mene,jer ja nisam 1 m krenuo unatrag,koliko je on blizu bio

 

po zakonu,pretpostavljam da sam ja kriv,no nismo zvali policiju i sad ostaje da stvar riješimo nagodbom,obzirom da mi je glupo plačat za nastalu štetu,stvar će iči na osiguranje,a mislim da su ovakove situacije njima najmilije gdje mogu i jednom i drugom tvrditi da su krivi i nikom ništa ne platiti(ovo govorim zato što su meni jednom prilikom pri isplati štete kada me pijan vozać na mojoj strani ceste udario,odbili isplatiti kompletan iznos štete već su mi umanjili 20% jer su oni procijenili da je tolika moja odgovornost za nezgodu:()

 

 

Uglavnom,zanima me vaše mišljenje,osiguranje,platit,ne platit........tko je kriv,ja sam kriv,svi smo krivi........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljutko je napisao:

kriv si :-(

 

sa osiguranjem se nisi morao nagoditi, vec zahtijevati punu isplatu i pod cijenu parnjicenja :-(

 

gori si od suda :-D

 

ma,uglavnom riješit ću ja to ali me malo smeta što sam samo ja kriv,a i njegova odgovornost je jednaka ako ne i veća od moje,ipak je on vozio naprijed,imao bolji uvid u situaciju,a i da ne napominjem da sam ja vozilo zaustavio par sekundi itd,itd.......no kao što se kaže pavo i pravda nisu jedno te isto

 

 

što se tiće parničenja s osiguranjem radilo se o iznosu od 800 kuna, za taj iznos nitko nema ni volje ni želje s njima se raspravljati,ono što sam ja učino je da sam promjenio osiguranje i od tog slučaja uplatio u konkurentsko osiguranje što za dva vozila,što za dobrovoljna zdravstvena osiguranja cca 40 000 kuna,a hvala Bogu nisam imao nikakvih incidenata u prometu ni inaće tako da je tu lovu osiguranje čisto zaradilo,a ovo osiguranje što se ciganilo za 800 kuna neka zajedno sa svojim menađmentom i frustriranom pravnicom razmisli jel im se isplatilo

 

računica je jednostavna 800 kuna zaradili 40 000 kuna izgubili,dakle u minusu su 39 200 kuna :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Popuniti i potpisati Europsko izvješće (razmijeniti podatke), on se sa tom dokumentacijom javlja tvom osiguravatelju koji mu ukoliko procijeni da su za to ispunjeni uvjeti nadoknađuje štetu (naime zbog toga plaćaš policu).

 

Nije dobro generalizirati, odnosno vršiti usporedbe ovakva dva štetna događaja i inatiti se bez veze. Možda je ovaj osiguravatelj kojeg si bez razloga otkanatao nešto izgubio prema trenutnoj računici, a možda i nije, možda je zapravo i tvojim odlaskom puno dobio.

 

U potpunosti se slažem s procjenom da si u ovom slučaju jedini i isključivi krivac za nastanak fala bogu štetnog događaja sa ovakvim, nikakvim posljedicama.

 

Dobro da nisi nekom djetetu prešao preko glave vozeći u rikverc i nakon toga rekao, pa kaj ono dela na cesti kad ja napelavam, a ništ iza ne vidim. Svašta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krivi ste samo vi, jer po ZOSCP ste vršili radnju kretanja unatrag, a da prije toga niste provjerili dali tim postupkom ne ugrožavate sebe i ostale sudionike u prometu.Ne znam točno koji je član, ali možete ga pročitati u ZOSPC.

Što bi se dogodilo da je netko slučajno, iza vašeg kombija zastao ili se kretao, bez obzira na to što je vaše vozilo stajalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pravo i pravda

 

 

ja sam odgovorio kako zakon gleda na tvoje radnje, a ako me pitas da li je to pravedno - e to je vec nesto drugo

 

 

motoristi stalno nesto izvode u prometu i cude se ko pura dreku kad nastradaju.

 

imas pravo kad se pitas zasto ti se zalijepio na guzicu i zasto nije drzao razmak medju vozilima.

 

svatko tko je i jednom sjeo u kamion ili kombi ne bi baljezgao o voznji u rikverc, ali sto ces, rubinjo ocito nije probao...

 

mnoge radnje u prometu se mogu napraviti samo i samo na nacin da se ugrozi promet.

npr,

ja iz svog naselja izlazim na cestu s prednosti prolaza na kojoj je dozvoljeno kretanje 50km/h. ukljucujem se pod 90 stupnjeva i preglednost mi je 2 metra lijevo i desno ako stanem na propisnoj udaljenosti od krizanja. mogu se ukljuciti samo na nacin da guram nos auta malo po pomalo u krizanje i ako naleti vozilo s 50km/h (iako bi realno ogranicenje trebalo biti 30) ja sam ostao bez haube.

 

tko je kriv - JA (a mozda i strucnjak koji nije dobro oznacio cestu ali to sudac nikada ne ce priznati)

 

sto je za ciniti - ostaviti auto u garazi dok zagrebacke ceste ne izmijene prometnu regulaciju ili svakodnevno reskirati ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma s obzirom da je zakon nedorećen i služi samo da ljude zbuni :-D ,ja sam s čovjekom stvar riješio onako kako i priliči,ljudski.....čovjek nije tražio basnoslovne cifre i izvlačio se da je branik unikatan,ja ću nadoknadit štetu i svi sretni........valjda

 

ako tko zna odgovor na hipotetsko pitanje, u istoj situaciji da sam imao upaljena sva 4 žmigavca tko bi bio kriv???

 

što se rubinja tiće,nemam baš komentara,možda čovjek ne vozi ili u prometu susreće sve pristojne ljude,no ja na cesti susrećem sve više divljaka,a o meni kao vozaću i mojoj savjesnosti u prometu dovoljno govori valjda činjenica da sam u 15 godina prometovanja platio jednu kaznu za pojas i imao jednu lakšu prometnu(već spomenutu kad je na mene naletio pijan vozač u mojoj traci).

 

Što se tiće da je iza mene moglo biti dijete,valjalo bi uzeti u obzir i činjenicu da cesta nije igralište i da bi jednaku moralnu odgovornost u slučaju da je bilo dijete imao i dijetetov roditelj koji ga nije naučio ponašanju u prometu.............najlakše je za sve okriviti vozaća,no uistinu u prometu ima bezobraznih i pješaka i motociklista,a nelogičnosti s prometnim znakovima,pravima prednosti i ostalim stvarima da ne govorim.

 

 

U svakom slučaju hvala svima na kometarima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

ako tko zna odgovor na hipotetsko pitanje, u istoj situaciji da sam imao upaljena sva 4 žmigavca tko bi bio kriv???

 

U svakom slučaju hvala svima na kometarima.

 

Stvari s vožnjom unatrag stoje ovako:

 

Vozač motornog vozila prilikom namjere kretanja unatrag mora obaviti sljedeće radnje:

Za vozilo koje ste Vi opisali u slučaju da ima suvozača, suvozač treba izaći iza vozila i manualnom signalizacijom pomoći vozaču pri kretanju unatrag i naravno da moraju biti upaljena 4 pokazivača smjera, ukoliko je vozač sam, zaustavlja vozilo, pali 4 pokazivača smjera, izlazi iz vozila koje je prethodno osuigurao od kretanja, provjerava što se nalazi iza vozila i upozorava na svoje buduće kretanje unatrag, sjeda za upravljač i lagano započinje radnju kretanja unatrag.

Sada ćete postaviti pitanje a što ukoliko se u trenutku dok je vršio radnju ulaska u vozilo približilo drugo vozilo ili sudionik u prometu. To je morao primjetiti. Time sva odgovornost mogućim sudskim vještačenjem ide protivno vozača vozila koje se kretalo unatrag.

 

Pretpostavljam da ste vozili kombi zatvorenog tipa nosivosti do 3500 kg za čije upravljanje je potrebna dozvola B kategorije.

 

Ove stvari se u pravilu uče pri polaganju ispita za motorna vozila preko 3500 kg nosivosi za čije je upravljanje potrebna doizvola C1 i više kategorije.

 

Na vaše hipotetsko pitanje ne može se dati konkretniji odgovor od ovoga, jer se svaki štetni događaj poseban i može se vještačiti.

 

p.s. :palac: ''vozim kamion tristo-ton ...'' ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

magel je napisao:

To je morao primjetiti. Time sva odgovornost mogućim sudskim vještačenjem ide protivno vozača vozila koje se kretalo unatrag.

 

 

eh zakon i morao primjetiti........nek zakonodavac zakonom zabrani mrtvi kut :-D

 

uglavnom,shvatio sam poantu,vožnja unatrag,kriv si sa pokazivačima smjera ili bez njih

 

no,obzirom na višak slobodnog vremena našao sam sljedeće članke zakona o sigurnosti prometa

 

Članak 37.

 

Vozač je dužan vozilo držati na takvoj udaljenosti od drugih vozila u prometu da, s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti prometa, ne izazove opasnost i ne ometa druge vozače.

 

 

Članak 51.

 

(1) Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.

 

 

 

Članak 76.

 

(1) Vozač je dužan upotrijebiti zvučni znak upozorenja kad god to zahtijevaju razlozi sigurnosti prometa, a osobito:

1) na cesti izvan naselja radi upozorenja drugog sudionika u prometu da ga želi preteći ili obići, ukoliko bi postojala opasnost od prometne nesreće, kad taj znak ne bi bio dan,

 

 

Članak 109.

 

(1) Vozač je dužan držati potreban razmak kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa

 

 

 

evo ovo sam pronašao onako letimičnim pregledom zakona,nisam pravnik,i molim da me ispravite ako griješim,ali ako dobro čitam zakon ispada da pri ovakvovoj nezgodi kod vožnje unatrag,vozač koji je "kriv" zbog vožnje unatrag krši jedan članak i po njegovoj osnovi može biti kažnjen,a vozać koji je "prav" krši 4 članka zakona o sigurnosti prometa na cestama

 

znam da malo filozofiram,ali sam pobornik logike,a ovo mi baš nema logike :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

magel je napisao:

Možda ste Vi prvi počeli kršiti zakon i navukli njega da redom prekrši 4 članka, a da se jadan čovjek nije ni snašao u bezizlaznoj situaciji. :misli:

 

da sad budem malo sarkastičan i kažem........da on nije kršio zakon i da je držao dovoljan razmak i vodio situaciju o stanju u prometu ,ne bi ni mene uvukao u grijeh :-D

 

ma stvar je banalna,kažem već sam se s čovjekom sve dogovorio i riješili smo stvar bez prolijevanja žuči i uključivanjem bezbroj zainteresiranih strana,no smatram da je zakon nedorećen u ovakvim sitacijama

 

ovo je "samo" zakon o sigurnosti prometa na cestama,bojim se iti pomisliti koliko je kompliciran i prepun rupa kazneni zakon ili zakon o imovinsko-pravnim odnosima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko vozač mopeda iskaže da se kretao, stvar se mjenja u potpunosti. niste krivi. vozač vozila koji se kreće iza prvog vozila, dužan je zaustaviti svoje vozilo sve dok ono prvo u potpunosti napusti kolnik. ukoliko je vozač mopeda "lovio" parkirno mjesto na koje ste vi vožnjom unatrag ulazili - krivica je njegova

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

policija očito nije napravila očevid. ako su policajci došli na mjesto događaja potrebno je provjeriti da li su sačinili službenu zabilješku koju su dužni napraviti sukladno pravilniku o načinu policijskog postupanja. zašto? jer vama uvjek stoji na raspolaganju izjava tipa "kretao sam se pravo i osjetio udarac odzada". ipak mora ostati nekakav trag (makar brisotina prašine) na zadnjem kraju i njegovo oštećenje na prednjem kraju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo jer ste na način dostojan ljudskoj komunikaciji sada ovdje izmišljamo toplu vodu.

To tek onako čisto da vidite da ima svakakvih stajališta.

Svako od komentiranih teza moglo bi biti stajalište za spor, ali mi sad ovdje pričamo što bi bilo kad bi bilo.

 

ljep pozdrav i ubuduće vozite samo naprijed. :sofer:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija