Jump to content

Prevara vezana za nasljedstvo


Marin30

Preporučene objave

Pozdrav!

Molio bi nekog s iskustvom da mi pomogne... situacija je sljedeća:

 

U dogovoru s ocem, njegovim bratom,sestrom i njegovom majkom krenuo sam preuređivat bakin stan za koji je bilo (usmeno, na temelju povjerenja) dogovoreno da će nakon smrti pripast mom ocu (kao pravedan, čak i manji dio nasljedstva), a ja se mogu useliti kad ga uredim.

Nakon potrošenih cca 100 000 kuna za uređenje stana, malo prije nego je stan do kraja uređen, moj stric i tetka su se «predomislili» i zaključili da bi zadržali stan, a ja neka otplaćujem kredit.

Tata je s njima prije bio u dobrim odnosima pa smo zaista mislili da neće biti problema.

Sad nam još preostaje popričat s mojom bakom, al problem je što ona dementna (za što ima dokumentaciju) i živi s mojom tetkom pa od toga vjerojatno neće biti ništa.

Žive u kući sagrađenoj na zemljištu koje je tatina baka darovala njegovoj sestri, svojoj unuci, jer tati nije trebalo, iako je tata jedini uzdržavao njihovu baku. No nije mu trebalo pa nije ništa tražio. Sad mu se na lijep način zahvaljuju.

 

Zanima me da li bih mogao sudski tražiti povrat novca za uređenje stana i kakve su mi šanse?

Obzirom da sam potrošio 100 000kn na uređenje bakinog stana i od toga nemam ništa... imam kao dokaz većinu računa za uređenje stana i slike stana u katastrofalnom stanju prije uređenja.

I hrpu svjedoka da sam ja uređivao stan.

Ili bih mogao inzistirati na njihovom dogovoru da stan pripada mom ocu? Kakve su šanse obzirom da je dogovor bio usmeni?

Bi li bilo koristi da pokrenem postupak oduzimanja poslovne sposobnosti baki?

Još uvijek je poslovno sposobna.

 

Molio bih pomoć. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih znao točno odgovoriti, ali ću Vas uputiti u neke činjenice koje bi mogle biti polazište.

 

Prvo, nikakvim usmenim ili pismenim ugovorom niste mogli (svi vi) raspolagati tuđom, tj. bakinom, imovinom dok je ona živa. Najmanje ste mogli dogovoriti raspodjelu nasljedstva, takvi su ugovori ništavni. Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

I. UGOVOR O NASLJEĐIVANJU I O BUDUĆEM NASLJEDSTVU ILI ZAPISU

Ništavost ugovora o nasljeđivanju

Članak 102.

Ništav je ugovor kojim netko svojem suugovorniku ili trećoj osobi ostavlja svoju ostavinu ili njezin dio.

Ništavost ugovora o budućem nasljedstvu ili zapisu

Članak 103.

(1) Ništav je ugovor kojim netko otuđuje nasljedstvo kojemu se nada, kao i svaki ugovor o nasljedstvu treće osobe koja je još živa.

(2) Ništav je ugovor o zapisu ili kojoj drugoj koristi kojima se jedan ugovornik nada iz nasljedstva koje još nije otvoreno.

Ništavost ugovora o sadržaju oporuke

Članak 104.

Ništav je ugovor kojim se netko obvezuje unijeti neku odredbu u svoju oporuku ili je ne unijeti, opozvati neku odredbu iz svoje oporuke ili je ne opozvati.

 

Dakle, u biti nema niti nikakve prevare, jer ste svi "muljali".

 

Nakon smrti ostavitelja, nasljednik ima pravo na ono što je uložio u ostaviteljevu imovinu, povrh onoga što mu kao nasljedniku pripada ako je s ostaviteljem živio u zajednici. Međutim, Vi pored živog oca niste nasljednik ako Vas baka oporukom kao takvoga ne odredi, a niste - koliko shvaćam - niti živjeli u zajednici s bakom.

 

Baka bi mogla za života ustupiti imovinu, ali se s tim moraju složiti svi nasljednici, što ovdje očito nije moguće.

 

Vaše ulaganje u bakin stan je pravni odnos s bakom, dok je živa, i nikim više.

 

Vidim nekoliko mogućnosti, ali biste se trebali savjetovati s odvjetnikom oko toga.

 

Prvi je da Vam baka pokloni taj stan, ili srazmjerni dio stana. Drugi je da sklopite ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju s njom.

 

Može Vam taj stan izrijekom ostaviti oporukom. U tom slučaju može se postaviti pitanje nužnih dijelova ostalih nasljednika. Osim toga, ako je baka dementna, oporuku mogu pobijati. Nadalje, baka nakon jedne oporuke može uvijek napisati noviju kojom stara postaje nevaljana.

 

Možda biste mogli naći pravnu osnovu da baku tužite za povrat uloženoga. U slučaju njezine smrti, nasljednici su dužni podmiriti ostaviteljevo dugovanje (do iznosa nasljedstva), pa ako bi se utvrdilo da Vam je baka dužna, nasljednici bi Vam to trebali vratiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno!

 

Još jedno pitanje u vezi ovog: "Baka bi mogla za života ustupiti imovinu, ali se s tim moraju složiti svi nasljednici, što ovdje očito nije moguće"

 

Zašto bi se svi nasljednici morali složiti? Koliko ja znam, baka može darovnim ugovorom darovat stan susjedovom mačku?

Ili?

Darovanje tog stana ne bi nijednom nasljedniku povrijedilo nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon razlikuje darovanje i ustupanje. O ustupanju pogledajte Zakon o nasljeđivanju, od čl. 105 dalje.

 

Dakle, baka uvijek može darovati taj stan, iako mislim da susjedov mačak u našem pravnom sustavu ne bi - za razliku od anglosaksonskog sustava - prošao jer nema pravnu osobnost. Ali nisam 100% siguran :-) Možda bi prošlo da se briga o tome mačku ostavi nekome skrbniku kao uvjet nasljeđivanja. Ne znam.

 

Nekako si mislim da bi taj mačak u Hrvatskoj tako velikodušno nagrađivao svoga odvjetnika za zastupanje, da mu vrlo brzo ništa ne bi ostalo :-D

 

Ako daruje nasljedniku, ostali nasljednici mogu tražiti da se darovano uračuna u ostavinu. Ako je manje od nužnog dijela, neće biti "oštećeno" zahtjevima drugih nasljednika, ali će darovani dobiti manje od ostale imovine, toliko da ukupno darovano i naslijeđeno odgovara njegovom masljednom dijelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vezi nasljednog i nužnog dijela mi je jasno, za ustupanje nisam ni znao jer nisam pravnik, al taj dio mi niti nije zanimljiv, a što se mačka tiče... mislim da ipak neće on ništa naslijedit :)

 

Jel znate možda koliko bi trajao postupak za dokazivanje poslovne nesposobnosti baki?

Ima dokumentaciju da boluje od Parkinsonove bolesti. Ponekad je normalna, a ponekad zaboravi da je prije 5 minuta ručala pa pita kad će ručak.

Jel to procjenjuje sudski vještak i da li se uzimaju u obzir iskazi svjedoka, njenog liječnika i sl.?

 

Još jedno pitanje.. svi ključevi od stana su kod mene i kad bi tatin brat npr. htio ući u stan, morao bi provalit.

Znam da on nema pravo provalit, a što kad bi mu baka rekla da provali ili kad bi on provalio pa rekao da mu je baka rekla, a baka ionako zaboravlja pa se ne bi ni sjetila? :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih znao odgovoriti na to pitanje, nisam imao nikoga poslovno nesposobnoga, a nadam se da niti mene neće tako skoro vještačiti :-D To će Vam morati odgovoriti netko drugi.

 

Pitanje biste možda trebali postaviti na nekom drugom podforumu da ga vide oni koji to bolje znaju.

 

A to što bi bilo kad bi bilo ....?

 

Pomirite se s tim da baka posjeduje i odlučuje dok se ne dokaže suprotno. Ne biste ni Vi voljeli da netko za Vašeg života počne odlučivati kao da Vas više nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija