deimos objavljeno: 10. studeni 2008. Dijeli objavljeno: 10. studeni 2008. Da li je moguće u oporuku unijeti klauzulu u kojoj stoji da nasljednici (o ovom slučaju sin i kći) smiju obiteljsku kuću ostaviti jedino svojim potomcima (ujedno potomcima oporučitelja)? Naime želi se osigurati da se nijedan dio obiteljske kuće ne može prodati/ostaviti nekome tko nije iz obitelji. Pročitao sam da nije moguće određivati nasljednika nasljednicima, ali ne znam da li bi se to pravilo moralo odnositi i na ovaj slučaj? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
notarica odgovoreno: 10. studeni 2008. Dijeli odgovoreno: 10. studeni 2008. To je upravo to. Ne može se. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
deimos odgovoreno: 10. studeni 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 10. studeni 2008. Da li postoji itijedan način da se spomenuta želja ipak inkorporira u oporuku? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 10. studeni 2008. Dijeli odgovoreno: 10. studeni 2008. A baš bi glavom kroz zid? Bolje ga je zaobići ako se može. Čitao sam svojedobno da je jedan tajkunčić poželio tako nešto za svoj imetak, pa angažirao ekipu odvjetnika da mu to nekako srede. Možda da se informirate kod njih. Takve želje se ostvaruju zaobilazno, npr. osnuje se zaklada ili firma u čije vlasništvo prelazi nekretnina, a vlasnici firme su nasljednici, pa se ugovorima odredi ... itd.itd. I/ili se iskoriste neki rijetko korišteni dijelovi Zakona o nasljeđivanju, i slično, tako da se nasljeđivanje u suštini ostvari na drugačiji način. Nešto slično kao što Todorić stanuje u hotelu u kojem su članovi njegove obitelji jedini gosti, a ne u vlastitoj kući To je posao za malo maštovitijeg i potkovanijeg pravnika, a ne za kratki odgovor na forumu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
deimos odgovoreno: 10. studeni 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 10. studeni 2008. pa zapravo nadao sam se ne da postoji rješenje, već da postoji neko jednostavno rješenje ovo sa zakladom (i slično) je presloženo za moj slučaj, a i naša obiteljska kuća daleko je od vile na opatijskoj obali da bi takva rješenja imala smisla Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.