Jump to content

Pravo na naknadu za sporost procesa oko ostavine


Kaliopa

Preporučene objave

Postovani,

 

Moja majka vec skoro 13 godina vodi spor s bratom svog pokojnog supruga (mog ocuha) oko obiteljske kuce koju su oni podigli u braku i koja je glasila pola na majku-pola na pokojnog ocuha. Ovog trenutka ne zelim vas zamarati mucnim detaljima tog procesa, ali bih postavila konkretno pitanje. Nisam sigurna dali sam dobro naslovila post niti dali se nalazi na pravom mjestu na forumu. Uglavnom, cula sam da je moguce, nakon sto spor dosegne odredjeni staz bez epiloga, od drzave zatraziti odredjenu naknadu za sporost procesa, te da je osim na razini drzave istu moguce zatraziti i na visim instancama (valjda Strasbourg?). Nama je od pocetka proces proteklo nesto manje od 13 godina, a od posljednjeg rocista nesto manje od 4 godine.

Recite mi molim, imamo li mi osnove za takvu naknadu te koliko bi zahtjev za istom kostao i koliko bismo imali pravo dobiti. Buduci da nismo bas u zavidnoj financijskoj situaciji voljeli bi unaprijed iskalkulirati koliko bi nam se to isplatilo.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku

 

ako je predmet na Općinskom sudu zahtjev se podnosi Županijskom sudu.

ako je predmet na županijskom sudu zahtjev se podnosi Vrhovnom sudu.

ako je predmet na Vrhovnom sudu zahtjev se podnisi Ustavnom sudu.

 

zahtjev se podnosi ako u tri godine ili duže nije rješen predmet.

ako ga podnosite sami ništa

ako ga podnosi odvjetnik ,odvjetnička nagrada po tarifi

oko 2500,00kn do 5000,00 kn ovisno ide li županijskom ili Vrhovnom sudu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala vam na odgovorima. Da li biste mi mogli reci sto bi sve takav zahtjev trebao sadrzavati? Pokusala bih ga sastaviti sama.

 

Btw. kazete da je iznos 1500 kn po godini, znaci

13 (ukupno trajanje procesa)-3 (uvjet da spor postane predug)= 10 god X 1500 Kn/god= 15 000 Kn

 

Ispravite me ako grijesim, ali po mojoj racunici ako se dobiva 1500 kn po godini ispada da bi mi trebali dobiti oko 15 000.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predložak za zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku

 

Dovoljno je napisati da se traži naknada prema procjeni suda odnosno traži se primjerena naknada. Naravno, ako tražite manje od uobičajenog onda ćete manje i dobiti.

 

Međutim, županijski sudovi imaju tendenciju umanjivanja te naknade, pa ako je zahtjev upućen županijskom sudu, dosta često se isplati žaliti Vrhovnom sudu. Konkretno, meni je u jednom slučaju ŽS dosudio 8000 kuna, a VS dodao još 7000 povrh toga.

 

Ne računa se ukupno trajanje spora, nego od datuma kad je RH prihvatila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a to je bilo negdje 1997. Dakle, ako je spor počeo prije toga, ono prije se ne računa pri određivanju naknade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raulisimo je napisao:

zato sam i napisao da ovisi o okolnostima slucaja - u to svakako spada i zahtjev stranke!probaj postavit zahtjev na 1 kn pa me bas zanima hoce li ti dati 1500kn po godini...ako sastavljate sami - javite se na privatnu adresu kaliopa...

 

Samo kao zanimljivost kad je riječ o traženju simbolične naknade od 1 kune (u konkretnom slučaju: 10 kuna) - odluka Ustavnog suda

 

U-IIIA/4569/2005

 

U rutinskom predmetu zaštite prava na suđenje u razumnom roku u kojem je podnositelj tražio i dobio 10,00 kuna izražena su čak 3 (!) izdvojena mišljenja u pogledu takvog određivanja naknade, a sud je odlučivao u punom sastavu (!!). :-D Ne bih se čudio da Vrhovni sud odbaci takvu praksu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa meni se cini da je kaliopa trazila pomoc u prilagodjavanju predloska njezinim potrebama, al kaj ja znam ja sam samo glupi pravnik...ukratko, predlozak uopce ne odgovara onome sto je kaliopa napisala al who cares...nije bit u tome da se postavis na milost i nemilost sudova neg da trazis maximum u granicama okolnosti...samo to govorim vec ne znam koji put! sto se mene tice - pa-pa ovoj temi!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija