Jump to content

Skrbništvo nad djetetom


Samohrana-Petra

Preporučene objave

Održano je ročište za alimentaciju i otac je sam ponudio da plaća 1200 kn mjesečno za dijete koje sad ima godinu dana. U vezi viđanja djeteta nije se ništa određivalo nego to budemo otac i ja riješili dogovorom.

Inače dijete živi kod mene i brinem se o njemu, ali me zanima da li ja moram i od koga (suda, czzs-a) službeno tražiti da dobijem napismeno da se dijete dodijeljuje meni na skrb.

Pitala sam to odvjetnika međutim mi je odgovorio da to nije potrebno jer mi nismo bili vjenčani pa da bi se nakon rastave dijete dodijeljivalo jednom od roditelja. Međutim mi je u jednom razgovoru otac "spustio" da ja u biti nemam na pismeno ništa da skrbim za dijete.

A tko bi drugi skrbio? :kavica:

Molim odgovore da znam pa da zatražim neki dokumenat ukoliko mi je isti potreban. :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..čudno..meni su u CZSS ( iako nisam bila vjenčana sa ocem djeteta ) rekli da zatražim skrb nad djetetom.U biti, skrb je zajednička i dalje, normalno ( ili bi barem trebala biti ), ali dijete ne možete prepiliti; time se regulira zapravo s kime će dijete živjeti. Uglavnom je to majka, ali nije pravilo.

 

Trebat će vam taj dokumenat gotovo stalno, kroz život djeteta, napr. ja sad moram na policiji prilikom podizanja putovnice za dijete, na rješenje o skrbništvu ići po pečat u CZSS da je to rješenje pravomoćno ( iako je od davne 2003. ) jer možda se otac žalio na tu odluku, odnosno možda se ne slaže s njom.

 

Znači, pravac u nadležni CZSS i recite samo što hoćete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete biva povjereno jednom od roditelja, bez obzira bili vjenčani ili ne. Roditeljska skrb je zajednička, osim u slučaju lišavanja iste što se ne zbiva u uobičajenim situacijama.

I tek s pravomoćnošću možete mijenjati djetetu boravište, prebivalište, napraviti putovnicu itd bez potpisa/suglasnosti djetetovog oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mariofilius je napisao:

Bilo bi dobro još i nadodati da se sve to može raditi i ishodovati i s privremenim riješenjem, dakle, bez konačnog i pravomoćnog!!! Upravo to osjetih prethodnih dana na vlastitom slučaju..

 

na MUP-ovim stranicama piše:

 

"Zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetne odnosno poslovno nesposobne osobe podnosi zakonski zastupnik.

Prema odredbama Obiteljskog zakona ("Narodne novine" broj: 116/03, 17/04 i 136/04) zakonski zastupnici maloljetne osobe su roditelji, osim ako nisu lišeni roditeljske skrbi. Kako nijednom odredbom Obiteljskog zakona nije propisano da termin "zakonski zastupnik" podrazumijeva oba roditelja zajedno, zakonski zastupnik je svaki roditelj maloljetne osobe.

Stoga jedan od roditelja može podnijeti zahtjev za izdavanje putne isprave i preuzeti izdanu putnu ispravu. Isto tako, ako roditelji to žele, jedan od njih može podnijeti zahtjev, a drugi preuzeti izdanu putnu ispravu.

 

Ako su roditelji razvedeni zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu i preuzimanje izdane putne isprave može obaviti samo roditelj koji predoči odluku nadležnog suda kojom mu je dijete povjereno na čuvanje i odgoj.

 

Također, u slučaju da jedan od roditelja prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu predoči odluku nadležnog suda po kojoj je drugi roditelj lišen roditeljske skrbi, roditelj koji je lišen roditeljske skrbi ne može preuzeti izdanu putnu ispravu".

 

Ukoliko Vaša bivša supruga ima isto prezime kao i dijete, nikom od MUP-ovih službenika nije ni palo na pamet (a pitanje je da li uopće imaju ovlasti za tako nešto) da provjere da li ste u postupku razvoda ili ste razvedeni i ima li ona pravomoćno sudsko rješenje. Koliko god to bilo komplicirano, a u nekim situacijama i neizvedivo, osobno smatram da je praksa u kojoj je jedan roditelj davao zahtjev za izdavanje dokumenata za dijete, a drugi ih preuzimao, ipak pomogla da se spriječe bar neki slučajevi odvođenja djeteta u nepoznato bez znanja i pristanka drugog roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako pravomoćnost nije jednako privremena mjera, onda prethodna pisanja kako se samo uz pravomočnu odluku mogu ostvariti nabrojena prava u MUP-u, nije točna.!!Moja supruga s kojom sam još uvijek u postupku razvoda, pokušala je odjaviti djete s zajedničke adrese, i u MUP-u su joj rekli kako to ne može bez oca, što je sasvim normalno..No, nakon što je ovih dana donesena privremena mjera po kojoj je djete kod nje, ona je s takvim rješenjem otišla u MUP, i bez problema odjavila djete, i sve ostalo što je željela.!!Dakle, ili onda nije potrebno pravomoćno rješenje, već je dovoljna i privremena mjera, ili netko u MUP-u ne poznaje i krši propise.!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

privremena mjera trebala bi samo olakšati svakodnevni život djetetu i roditelju s kojim dijete privremeno živi do donošenja pravomoćne sudske odluke i nije joj nikako ekvivalent; prema onome što je MUP objavio na svojim stranicama glede izrade isprava za malodobnu djecu, a što sam u jednom postu na ovu temu copy/pejstala, jedini "papir" s kojim se u slučaju razvoda može ishoditi iste, jest pravomoćna sudska presuda. dakle, u Vašem slučaju, netko se u MUP-u ne drži vlastitih pravila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija