Jump to content

očeva imovina


ellena

Preporučene objave

Otac i majka su se rastali prije 50 godina. Otac se ponovno oženio i ima još jednog sina.Ne kontaktiramo.

Živim 700km daleko od njega.Majka je umrla prije 17 godina.Volio bih dobiti poslije njegove smrti svoj zakonski dio njegove imovine.

Tko je obavezan me o tome informirati, da li Sud ili njegova obitelj?

Hvala Vam na odgovorima :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mjerodavan je Kazneni zakon, čl 303 (kaznena djela protiv pravosuđa - davanje lažnog iskaza) + članci o namjeri, svjesnosti posljedica počinjenja, mentalnoj prisebnosti, koristoljublju itd)primijenio bi se na ostaviteljevu suprugu koja utaji postojanje su-nasljednika, djece ostavitelja iz ranijeg braka ili vanbračne djece.

 

Zastara postoji- pogledajte kolika je za ovaj konkretan slučaj, a ilustrativan može biti slučaj s ovog foruma "Rješenje o nasljeđivanju-pravovaljanost i odgovornost suca", gdje opisujem što je iz takvog slučaja uslijedilo za mene na sudu,o čemu sam saznala prekasno. Ogriješile su se ne samo supruga ostavitelja, nego i matičarka koja je ovjerila lažne podatke, a onda i sutkinja. Cijeli cirkus !

 

Zvučat će crno, ali u datim okolnostima ćete morati pratiti vitalitet oca barem povremenim provjerama na internetu (vjerovali ili ne podaci iz osmrtnica i tamo dospjevaju).

I kad nastupi zastara za kazneni progon počiniteljice zbog

eventualnog zatajenja Vas kao nasljednika, moći ćete svoja nasljedna prava tražiti tužbom sudu, kao što ja upravo sada činim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj raniji odgovor se odnosio na zastaru za kazneni progon (zatvot ili novčana kazna) za obmanjivanje suda uskratom podataka ili lažnim podacima- u ovom slučaju o nasljednicima.

 

Što se tiče zastare za pokretanje tužbe radi ostvarenja osobnih nasljednih prava , ona iznosi godinu dana od prijema Rješenja o nasljeđivanju za kojega ste saznali da je doneseno na ostavinskoj raspravi bez Vas. Sama ostavinska rasprava je mogla biti i više godina ranije (u mom slučaju 5 godina ranije). Moja mi odvjetnica kaže da u slučaju kada Vas zataje kao nasljednika, rok je čak i duži, ali smo ipak podnijeli tužbu poštujujući rok od godinu dana.

 

Temeljem uvida u Rješenje o nasljeđivanju na Općinskom sudu zazjajete sadržaj Zapisnika o ostavinskoj raspravi i sadržaj osmrtnice (tko je prijavljen kao nasljednik i koja je imovina prijavljena). Vi zatim možete iz ZK tog mjesta i/ili mjesta u kojemu mislite da je otac imao nekretnine tražiti obavijest o njegovom vlasništvu. Kako su ZK kod nas elektronički umrežene, taj podfatak možete dobiti e-mailom (adresa ZK po mjestima u RH nalazi se na webu Ministarstva pravosuđa.

 

Što se tiče morbidne strane, ako otac živi kojim slučajem u Zagrebu, tu su i podaci gradskih groblja dostupni na internetu. Odete na web stranicu Gradskih groblja i upišete ime oca i pretpostavljenu godinu smrti i dobijete podatak o grobnom mjestu (imala sam se prilike u to uvjeriti). Slično bi moglo biti i u drugim većim gradovim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija