Jump to content

Renoviranje zgrade sagrađena prije 1968


monika28

Preporučene objave

Planiram renoviranje zgrade od nekih 60 kvadrata koju zapravo želim srušit i izgradit novu kuću do 400 kvadrata.raspitala sam se šta treba i koliko sam shvatila prije svega treba ustanovit da li je prostornim planom utvrđeno da je to građevinsko područje.Problem je šta plan postoji ali još nije prihvaćen i sam Bog zna kad će bit.I Šta u tom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega kad nešto namjeravati srušiti i nanovo izgraditi to se ne zove renoviranje, nego rušenje i izgradnja. Znam da zvuči pomalo grubo, ali što se može, tako je to uređeno propisima. Dakle, u Vašem slučaju potrebno je ishoditi svu potrebnu dokumentaciju prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji.

 

Ono što se može napraviti bez te dokumentacije propisano je Pravilnikom kojeg možete pročitati ovdje. Obratite pažnju na članak 3. Pravilnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam shvatila,a možda nisam dobro mogla bi se renovirat građevina ali da ostane iste kvadrature.Mene zanima ako je na katastru 60 kvadrata vidljivo iz snimke aviona 1968,da li se to odnosi na ukupnu kvadraturu,tlocrtnu ili po katu ?Postoji još jedan problem,urbanistički plan još nije prihvaćen za ovu općinu zbog problema na nekom drugom području,a na ovom gdje je moja kuća je građevinsko područje.Ali nije službeno tako da ne mogu dobiti potrebno riješenje. i što sad?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko vidim posjedujete uvjerenje da je vaša građevina evidentirana na foto skicama, ako vam je uvjerenje izdano 2005 g. pa čak do nekog perioda 2006 g. tada vam to uvjerenje ne vrijedi, te morate izvaditi novo ( u uvjerenju vam mora biti navedena tlocrtna površina evidentirane građevina ). Tada su ih dijelili sakom i kapom pa su ih poslije ukinuli, ko je upisao, upisao a ko ne, prošla baka s kolačima. Uvjerenje vrijedi samo za postojeće stanje tj. možete renovirati ( ne srušiti pa sagraditi ) samo dio koji je sagrađen prije 68 g. . Uvjerenje će za to što vi mislite napraviti, vrijediti u slučaju da vas nitko ne prijavi u toku bespravne gradnje. Naime ukoliko vi uspijete sagraditi i zgotoviti prizemlje i kat na postojećim gabaritima ( 60 m2 ) bez da vas itko prijavi, onda ce te moći etažirati ( ukoliko to želite ) i upisati kuću ili odvojene etažne jedinice u sud. Nitko iz suda ili uprave za prostorno uređenje i građenje vam neće grebati ispod žbuke da utvrdi što je a što nije sagrađeno prije 68. To ste eventualno mogli čuti da je netko uspio ali, u slučaju da vas netko prijavi ili posumnjaju na bespravnu gradnju sudski vještak će zagrebati ispod žbuke te utvrditi koji dio je, a koji nije sagrađen prije 68. Što se tiče katastarskog uvjerenja na foto snimkama potražit će tako zvane “sjene“ po kojima će se utvrditi dali je kuća bila katnica ili prizemnica. U slučaju otkrivenih nepravilnosti dobit će te rješenje o rušenju, što je gadna stvar, te ne bi preporučio takav rizik. Najbolje bi bilo renovirati postojeće stanje ( koje je stvarno prije 68. ) a za ostalo se strpiti i ishodovati novu građ. Dokumentaciju. Što se tiče urbanističkog plana, plan mora biti prihvaćen, prije ništa!

Nadam se da sam pomogao!!!!

Pozdrav!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle pod uvjetom da me nitko ne prijavi ja obnovim mogu je naknadno upisati?etažirati?Uvijek je u meni crv sumnje pa bi radije to legalno napravila,ali pod ovim uvjetima mi jednostavno ne dozvoljavaju.Misliš da je moguće ishodovati neku posebnu dozvolu od ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja?

p.s hvala na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za renoviranje postojećeg stanja ne treba ti ništa, za bilo kakvu drugu gradnju nije moguće nabaviti nikakvu posebnu dozvolu. Moj savjet je, da prvo odeš na katastar i zatražiš uvjerenje da je građevina sagrađena prije 68., to ti je nekih cca.145 kn ukupno, taksa + materijalni troškovi. Ukoliko je ishoduješ onda treba vidjeti dali je evidentirana foto snimkom ili upisom. Što se tiče navedene kvadrature 56 m2 u kopiji katastarskog plana, to ti je označena bruto tlocrtna površina.

Nadam se da sam pomogao!!!

Pozdrav!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

evo što sam našla pa me zanima da li to sad znači da mogu sad gradit bez posebnih dozvola:

1. Izdavanje suglasnosti prema Zakonu o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji

 

Pravilnik o suglasnostima za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja (Narodne novine 43/09) koji je donesen na temelju čl. 46. Zakona o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji (Narodne novine 152/08) određuje pojedine i manje složene radove za koje se izdaje suglasnost za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja, uređuje obrazac zahtjeva za izdavanje suglasnosti, priloge koji se prilažu uz zahtjev za izdavanje suglasnosti u svrhu dokazivanja ispunjavanja propisanih uvjeta, način vođenja registra izdanih suglasnosti te radove za čije izvođenje nije potrebna suglasnost. Pravilnik je stupio na snagu 15.04.2009. godine.

 

Građevine i radovi za koje NIJE POTREBNA suglasnost

2.

 

 

38./1./1.

 

 

za građenje, odnosno izvođenje:

 

- zgrade čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m²

 

 

Neovisno o ugovorenoj vrijednosti* građevine, što znači da vrijednost može premašiti iznos ugovorene vrijednosti građevine navedene pod rednim brojem 1. ili vrijednosti propisane za pojedinu skupinu građevina (G do A).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija