Jump to content

pomozite!!!


bumbar

Preporučene objave

živim u kuči sa bolesnim i starim roditeljima.zbog svoje situacije željeli bi napisati oporuku ili darovnicu no neznaju što bi bilo pametnije za mene napraviti?razlog je moja sestra koja se nimalo ne skrbi za njih a pohlepna je i oni se boje a i ja da bi nakon njihove smrti ja mogao imati velikih problema!molim za savjet?a bio bih vrlo zahvalan ako mi netko može poslati primjerke darovnice i oporuke za slučaj da ih znamo napisati!unaprijed hvala!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte ni slučajno da roditelji pišu oporuku, a nemojte niti sklapati ugovor o darovanju jer sestra može tražiti nužni dio. Jedini način da se osigurate (dakle nema ostavinske imovine, nema nužnog dijela) je kako su Vas kolege i savjetovale ugovor o doživotnom uzdržavanju. Za ugovor o doživotnom Vam nije dovoljna ovjera potpisa kod javnog bilježnika nego je potrebna - ovjera od suca nadležnog suda ili potvrda (solemnizacija) po javnom bilježniku, u obveznoj nazočnosti dva svjedoka. Samo pazite da Vam ipak ugovor napiše stručna osoba jer ako nije ispravno napisano (mora biti točno određeno - prvo i osnovno Vaši osobni podaci, za nekretnine sve mora biti točno kao u izvatku iz zemljišne knjige u slovo i brojku, jer inače zemljišnoknjižni odjel neće upisati postojanje ugovora, za bankovne račune točni brojevi računa, za dionice točno gdje, koliko, vrstu, za dospjele a neisplaćene mirovine osobni broj umirovljenika, za pravo korištenja groba također gdje, red, broj...) u ugovoru nećete ga moći provesti (nemojte misliti da je sve u redu ako Vam javni bilježnik potvrdi jer oni kada solemniziraju jako rijetko ugovor čitaju, a poslije bude kasno, Vi ste ti koji morate barem tri četiri puta iskontrolirati). Ako Vam javni bilježnik sastavlja ugovor(pazite na memorandumu javnog bilježnika a ne na crnjaka kako neki znaju, znači sa papir sa grbom) tada se ne morate plašiti da nešto nije u redu jer oni odgovaraju za sadržaj samo im morate predočiti sve potrebne elemente. Skuplja varijanta ali poslije ne boli glava.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija