Jump to content

Ostavinski postupak


Poduzetnica

Preporučene objave

Ne zivim u mjestu odrzavanja ostavinske rasprave, no notarica mi vec 3 mjeseca ne zeli e-mailom poslati informaciju o sastavu ostavine isto kao ni sunasljednik. Ono sto mi navela u telefonskom razgovoru je nepotpuno, samo je sunasljednik u posjedu svih informacija, no ne zeli mi ih proslijediti. Notarica mi samo salje postom pozive za raspravu, a ja zelim prije rasprave saznati sastav ostavine da znam sto mi je ciniti. Osobni dolazak na uvid u ostavinu mi izaziva, smatram, sasvim nepotrebne troskove i izostanak s posla, isto kao i eventualno opunomocivanje odvjetnika. Imam li kakvu pravnu zastitu u navedenoj situaciji tj na koji nacin mogu saznati sastav ostavine prije samog odrzavanja ostavinske rasprave?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i zelim vam svima svako dobro u predstojecoj Novoj!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dugove, ako postoje (otkup dijela imovine i rezije imam na trajnim nalozima na mom racunu vec sest godina zbog bolesti ostavitelja), mogao je napraviti samo sunasljednik - koji je zadnje dvije godine bio skrbnik ostavitelju i raspolagao novcanim sredstvima izbjegavajuci svaki dogovor samnom. Zato mi vjerojatno ne zeli proslijediti Izvjestaje koje je podnosio nadleznom Centru za socijalnu skrb. Na koji nacin mogu te Izvjestaje traziti od Centra, pismenim zahtjevom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zivim na drugom kontinentu i imam puno osjetljivog i vaznog posla kojeg nemam kome delegirati. Osim toga, veceg dijela ostaviteljeve imovine ne bi ni bilo da je nisam otkupila i odrzavala svojim sredstvima i dugogodisnjim vremenskim angazmanom, no sunasljednik mi to ocito nema namjere priznati. Sto znaci da cu se vjerojatno morati izlagati novim troskovima da to dokazem. Notaricu jedino zanima zavrsiti postupak i to me smeta, postupa kao da smo mi tu radi nje, a ne ona radi nas. Svojim postupcima produbljuje postojecu nepravdu, u kojoj je sunasljednik, zbog mog nekadasnjeg povjerenja u njega (kad sam mu dala suglasnost za skrbnistvo i ulagala novac bez potvrda tj. ugovora s ostaviteljem), sad u povlastenoj situaciji u odnosu na mene - raspolaze informacijama koje mi ne proslijeduje i zeli iskoristiti zakonom predvidjenu mogucnost da se sve podijeli na jednake polovice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poduzetnica je napisao:

..., no notarica mi vec 3 mjeseca ne zeli e-mailom poslati informaciju o sastavu ostavine isto kao ni sunasljednik. Ono sto mi navela u telefonskom razgovoru je nepotpuno, samo je sunasljednik u posjedu svih informacija, no ne zeli mi ih proslijediti. Notarica mi samo salje postom pozive za raspravu, ....

 

notarica?!

Ajme, što sam vam skrivila... :-)

Da ne bude zabune, ja nisam ova notarica o kojoj se priča! :misli:

 

No, uglavnom, javna bilježnica je dobro postupila; mailom se ostavine ne rješavaju.

Ali imate pravo uvida uspis. Ovjerenim podneskom zatražite od javne bilježnice preslike podataka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako inače dolazite u Hrvatsku i ako nema nekih posebnih razloga za hitnost, možete zamoliti javnu bilježnicu da prilagodi vrijeme održavanja ročišta Vašim mogućnostima. Ona je dužna riješiti postupak što prije, ali ako to stranke zahtijevaju, može ga odgoditi.

 

Naravno, pravo uvida u dokumente imate i prije toga.

 

Osobno imam slično iskustvo. Dva maila nisu pomogla, pa sam pisao pismo, pa nazvao dva-tri puta i, evo ga, gđa. bilježnica u mojem slučaju već nakon dva-tri mjeseca odgovorila na moj upit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Notarica" mi je ljepse nego javna biljeznica, oprostite na generaliziranju.

Ne namjeravam naravno rijesiti ostavinsku raspravu mailom, nego mailom samo dobiti tocan uvid sto eventualno manjka od podataka. Svatko zdrave pameti zeli imati sto manje troskova, da je situacija normalna, poslala bih samo svoju nasljednicku izjavu i gotovo. A ovako, samo znam da zelim izbjeci bilo kakvo suvlasnistvo s nekim tko je toliko nekorektan da te ni o cemu ne zeli obavijestiti niti se izjasniti sto tocno zeli....

Ovjereni podnesak, sto tocno znaci? Podnesak je Zahtjev tj Zamolba? Koji se mora ovjeriti u konzulatu ili veleposlanstvu ili vrijedi moj elektronski potpis kojeg "zakacim" na pdf ili word dokument?

Najljepse zahvaljujem na svim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podnesak znači putem pošte. To je najsigurnije jer se svaka poštanska pošiljka u uredu mora zaprimiti pod nekim brojem i datumom.

Ovjereni - nije nužno, ali ima težinu zbog vjerodostojnosti da ste vi potpisali podnesak.

Međutim, ako na tom podnesku dajete i svoju nasljedničku izjavu, onda to mora biti ovjereno kod notara i apostilirano na sudu, ili ovjereno na konzulatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da mi je sa sunasljednikom komunikacija toliko degradirana da je prakticki nepostojeca, ne zelim da notarica tj javna biljeznica shvati da smo u spornom stanju tj da zavrsimo na sudu. Zeljela bih se dogovoriti tj doci na raspravu s gotovim sporazumom, no sunasljednik bas i ne, ne znam da li iz neznanja ili iz pohlepe. Moze li nam javna biljeznica u postizanju sporazuma pomoci ili je to stvar odvjetnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, no nasljednicku izjavu ne mogu jos dati kad nije bilo rasprave tj. ne znam sto je predmet ostavine. To mi je namjera ukoliko se sa sunasljednikom sve prije dogovorim kako cemo se podijeliti da nemamo nista u zajednickom vlasnistvu. No, obzirom da je ostavitelj bio pod skrbnistvom te da mi je i uvid u Izvjestaje za Centar uskracen, ne znam gdje su ostaviteljevi novci ni sto se s njima godinu dana radilo, bilo ih je podosta. A ja jos uvijek placam otkup i rezije za ostaviteljev stan - koji je prijavljen kao ostavina po njegovoj smrti prije 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se mene tiče, meni je OK i javna bilježnica i gđa. javni bilježnik i notarica (a i Notarica :-D

 

U okviru ostavinskog postupka ne možete izbjeći niti suvlasništvo niti sporenje.

 

Tj. možete, ali samo ako su svi nasljednici suglasni.

 

Ako postoji kakav spor bilo u pogledu sastava ostavine bilo nasljedničkih prava, ostavinski sud (odnosno bilježnik kao povjerenik suda) će Vas uputiti u parnicu, a postupak prekinuti.

 

Isto tako, ako se ne možete dogovoriti o fizičkoj podjeli, ostavinski sud će nasljednicima dodijeliti idealne suvlasničke dijelove, pa ćete se nakon toga morati dijeliti u posebnom postupku.

 

Ostavinski sud može tražiti od svih institucija i pojedinaca da dostave podatke koji su bitni za nasljeđivanje, a može donositi i odluke ako se uredno pozvani nasljednik ne odazove.

 

Dakle, imate pravo uvida u svu dokumentaciju koja se tiče sastava ostavine i pravo predlagati koje podatke još treba prikupiti. S obzirom na Vašu specifičnu situaciju, mislim da bi vam bilježnica morala omogućiti pismenu komunikaciju s tim u vezi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

 

Dakle, imate pravo uvida u svu dokumentaciju koja se tiče sastava ostavine i pravo predlagati koje podatke još treba prikupiti. S obzirom na Vašu specifičnu situaciju, mislim da bi vam bilježnica morala omogućiti pismenu komunikaciju s tim u vezi.

 

Naravno, smatram i ja da nema zakonske prepreke da mi se ne omoguci uvid u predmet mailom u ovoj mojoj specificnoj situaciji, medjutim na mailove kojima ju to molim i trazim vec 3 mjeseca, JB mi jednostavno - ne odgovora. Nego je jos od sunasljednika izvukla moju inozemnu adresu - bez mog pristanka, dapace, kad me sama to zatrazila nisam joj je zeljela dati jer imam opunomocenu osobu za podizanje poste u Hrvatskoj - pa me sad zasipa pozivima i tu. Stoga vise ne znam sto bih joj trebala napisati da se "smiluje" i proslijedi mi podatke obzirom da mi je vec "predlozila da imenujem opunomocenika". Sto su, naravno dodatni i sasvim nepotrebni troskovi i pri cemu nemam pojma da li opunomociti prijateljicu ili odmah odvjetnika. Kao ni kako opunomocenje obaviti "prekooceanski".

U demokraciji se takvo kruto sluzbenicko ponasanje naziva diktaturom inkompetencije. A u Hrvatskoj, nazalost, kao da je jos uvijek na snazi jednoumlje, tj jako lose prolazi tko god se usudi izraziti neko drukcije misljenje od onog "sluzbenog".

Vas portal predstavlja veliki iskorak u otvoreno i demokratsko drustvo, moje iskrene cestitke na toj vrlo zreloj i nadasve plemenitoj i pametnoj inicijativi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad saobraćate s činovnicima, imajte na umu da uvijek ostavljate pismeni trag koji se kasnije može provjeriti, jer uvijek postoji "viša instanca".

 

Neodgovaranje na e-mail (i uopće na upite bilo kojim sredstvom saobraćanja) je skrajnje nepristojno (barem u "normalnim" društvima), ali nije povreda pravila ostavinskog postupka. Bilježnica se uvijek može sakriti iza toga da je ostavinski postupak tajan i da e-mail ne predstavlja odgovarajuće sredstvo komunikacije za to. Osim toga, ona e-mail uopće ne mora staviti u spis.

 

Dakle, postupite kako Vas je uputila Notarica, pošaljite pismeni dopis, u njemu za svaki slučaj možete opisati i dosadašnje pokušaje komunikacije e-mailom da se ne bi kasnije moglo tvrditi da se niste odazivali na pozive i upite, kao i navesti adresu na koju zahtijevate dostavu dopisa Vama, kako bi to ostalo zapisano u spisu.

 

Izravno slanje sudskih poziva i dopisa u inozemstvo, koliko znam, nije pravilni postupak.

 

Mislim da punomoći možete ovjeravati i unašim konzularnim predstavništvima, a punomoć za odvjetnika i ne mora biti posebno ovjerena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koja institucija predstavlja "visu instancu" javnim biljeznicima i koja cinjenica predstavlja povod da joj se obratim?

 

Kako meni, kao sunasljednici, moze ostavinski predmet biti "tajan" - kad sam direktno zainteresirana tj. postupak se vodi zbog mog dijela nasljedstva na koje imam pravo kao kcer ostavitelja?!?

 

Kako mogu saznati adresu JB koja vodi ostavinski postupak ako sam u posjedu samo njenog telefonskog broja i e-mail adrese (koje mi je proslijedio sunasljednik, netocan mail naravno, morala sam je nazvati da saznam tocan e-mail)? Na interetu podatke o JB nisam nasla kao ni nikakav sluzbeni popis javnih biljeznika.

 

Ukoliko JB preporucenom postom posaljem sluzbeni dopis (od poste ovjereni podnesak), sa zamolbom da mi omoguci uvid u sastav ostavine kako bih ga mogla komentirati, da li mi JB - umjesto odgovora na moj zahtjev, ima pravo ne odgovoriti samo na taj zahtjev nego mi, umjesto odgovora, moze opet poslati samo poziv za rociste? Koji mi poziv, ako mi je uredno urucen, u skladu s informacijama kojima trenutacno raspolazem, smanjuje mogucnosti za pravedno rjesenje ostavine i izbjegavanje sudskog spora sa sunasljednikom.

 

Najljepse vam zahvaljujem na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Javni bilježnik u ostavinskom postupku djeluje kao povjerenik prvostupanjskog, dakle općinskog, suda. Na rješenje koje donese može se žaliti kao da ga je donio sud koji mu je postupak povjerio, pa je "viša instanca" drugostupanjski (dakle županijski) sud.

 

Ako niste zadovoljni samim načinom vođenja postupka, možete se pritužiti predsjedniku nadležnog suda i/ili Hrvatskoj javnobilježničkoj komori. (To Vam neće pomoći. Ja se pritužio prije 5-6 mjeseci i jednima i drugima. HJK smatra da donošenje rješenja o nasljeđivanju u kojem izreka nema baš nikakve veze s predmetom postupka ne predstavlja neuredan rad, a Gospodin Predsjednik Suda uopće i ne odgovara.)

 

Nije sporno da vi kao nasljednik imate pravo na sve podatke u postupku. Problem tajnosti je kod e-maila u tome što Vaša e-mail adresa nije element Vašeg službenog identiteta, a što se tiće elektroničkog potpisa, ako ste ga i stavili, teško da gđa. bilježnica uopće zna što je to. Dakle, e-mail nije Vaš službeni dopis po kojem bi ona znala da uopće saobraća s nasljednikom.

 

Adresu JB možete naći na stranicama HJK:

 

http://www.hjk.hr/

 

Na zadnje pitanje Vam ne znam točno odgovoriti. Umjesto toga par informacija:

 

Postupak je propisan Zakonom o nasljeđivanju. Možete ga naći na

 

http://www.pravokutnik.net/

 

Radi se o vanparničnom postupku za koji, osim posebnih pravila propsanih u ZN, općenito vrijede pravila koja u RH zapravo i nisu propisana. Naime, koristi se, ako me pamćenje ne vara, zakon o vanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije (ili tako nešto), jer se ni nova Jugoslavija ni RH nisu udostojale donijeti zakon o tome.

 

Unutar tih pravila, sudac, odnosno bilježnik, imaju diskrecijska prava i ovlaštenja kako će po vlastitoj procjeni ta pravila primjenjivati.

 

Ukratko: mislim (kao nestručnjak!, na temelju osobnog iskustva) da Vam javna bilježnica može učiniti to što ste napisali i da će Vam u tom slučaju jedino moguće biti da se žalite na rješenje koje će donijeti zbog povrede pravila postupka, s dvojbenim ishodom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najljepse zahvaljujem na svim informacijama. Pri cemu me ni najmanje ne tjesi cinjenica da JB imaju "diskrecijska prava" u odlucivanju.

Zao mi je sto ste i sami zrtva takvih povrsnih i nestrucnih postupaka, no nadajmo se da ce iz tog vaseg "zla" ispasti na kraju neko dobro. Ukoliko ovaj svoj problem budem ipak morala rjesavati putem odvjetnika, te se odabrani odvjetnik pokaze strucnim i postenim, rado cu vam ga preporuciti.

Svako vam dobro u predstojecoj Novoj!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slazem se, najbolje je pouzdati se "ú se i u svoje kljuse" i naoruzati se svim potrebnim znanjima. Da situacija ovisi samo o meni, vec bi davno bila rijesena, ali sunasljednik je mladji, drugih kriterija, potreba i mogucnosti i navikao je da uvijek platim bez puno razmisljanja. Nisam bila svjesna tih razlika, jer bih se bila, da sam smatrala da je potrebno, pravovremeno zastitila tj napravila s ostaviteljem Ugovor o uzdrzavanju i ne bih predala skrbnistvo.

Osim toga, ostavitelj je vise od 15 godina bolovao od Alzheimer demencije sto nismo bili u mogucnosti lijecnicki utvrditi sve do prije dvije godine, tako da se zbog toga kao i zbog pateticno nestrucne uloge Centra za socijalnu skrb situacija tako jako zakomplicirala da nisam sigurna da li cemo je uspjeti raspetljati na dovoljno zadovoljavajuci nacin kako pri tome niti jedan od nas dvoje sunasljednika ne bi imao osjecaj da je ostecen.

Mislim da JB nije svjesna slozenosti problema, i velika je steta sto ostavlja dojam da je pravedna raspodjela i objektivna analiza ostavine zapravo ni ne zanima nego samo njena osobna korist tj. samo sto prije napisati bilokakvo Rjesenje kako bi dosla do svoje "nagrade". Mozda grijesim dusu, ali takav mi je, nazalost, dojam vec uspjela ostaviti :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija