Jump to content

prelazak sa obrta na d.o.o.- hitno!!


hajvana

Preporučene objave

Poštovani,

molim pomoć. HITNO MI JE!!!

promet u 2008. godini mi prelazi 2 mil.kn(imam trgovinu i kafic registriranu pod jednim obrtom). pošto prelazim 2 mil.kn. obavezna sam prijeći sa obrta na d.O.o. situacija je slijedeća:

imam za platiti preevise pdv-a zbog prevelike zalihe robe na skladistu što mi nikako ne odgovara..zanima me da li u tom postupku prelaska sa obrta na doo postoji ikakva mogucnost ili barem najblaza varijanta za izbjeći plaćanje pdv ili eventualno neka kompenzacija usluga iz novo otvorenog poduzeca na obrt (nesto sam slicno citala po forumu) i ako postoji molim vas pojasnite poblize..stvarno mi je hića i zurba!!!

 

čitali smo na forumu da obrt fakturira robu poduzeću i da se zatvori obrt.ako je roba u većoj vrijednosti a ne želimo da poduzeće plati taj iznos obrtu, da bismo izbjegli PDV po fakturi obrta, trebali bi fakturirati nešto sa poduzeća obrtu i onda valjda zatvoriti obrt u naravi (kompenzacijom-isti iznos).da li je to zaista moguce i ako jest sa čime onda "teretiti" obrt??? kakvom uslugom ili trampom ili mozda pozajmicom??

i da, da li novo poduzeće otvoriti na sebe ili brata ili koga god vec? sto je najbolja varijanta?

 

da li su navedene situacije rizicne u smislu da ih inspekcije lako uoće i sto se sve iz toga moze desiti??

 

 

unaprijed zahvaljujem!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ti ukupni primici (bez PDV-a)u 2008. prelaze 2 mil.kn obvezna si prijeći na novi način oporezivanja i to porezom na dobit umjesto dosadašnjeg poreza na dohodak.Znači, mjenja se samo način oporezivanja a nisi dužna prijeći u d.O.o., niti zatvarati obrt i otvarati poduzeće.Dužna si do 15.01.2009. pismeno izvjestiti poreznu upravu i navesti zbog kojeg ili kojih ispunjenih propisanih uvjeta postaješ obveznik poreza na dobit i navesti vrijednost ispunjenih uvjeta (visinu primitka,dohotka,vrijednost dugotrajne imovine ili broj zaposlenih.)

 

Ostalo će ti odraditi tvoje knjigovodstvo (sastaviti početnu bilancu na dan 01.01.2009.i to na temelju stanja imovine,obveza i kapitala).

 

Razlika je i u tome,ukoliko ti je obrt jedino zanimanje da kao obveznik poreza na dobit moraš obračunavati poduzetničku plaću.

 

Znači, i dalje si obrt,samo što sada umjesto R-2, izdaješ R-1 račune i što se PDV obračunava temeljem izdanih i primljenih faktura a ne plaćenih i naplaćenih kao u obrtu-obvezniku poreza na dohodak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija