Jump to content

Za stručnog pravnika:Trajna invalidnost


ACDC

Preporučene objave

Bio sam gardijska postrojba .Liječim se od PTSP-a od 1999.

Šifra:F41.1(PTSP),F62.0(trajne promjene nakon traumatskog (ratnog)iskustva, F61 (poremečaj osobnosti).

U inval.mirovini (profes.nesposobnost) sam od 11. mj.2001.,a od 11.mj.2007.opća nesposobnost100% posljedica rata.Svih tih godina uredno se liječim, imao sam dva bolnička ležanja u ludari, tri hitna slučaja,bezbroj medicinskih nalaza itd.

Rješenjem I. stup.komisije u 10 mj.2003.dobivam 20 % HRVI-a,a II.stupanj. komisija sa tada I.Pančićem na čelu mi poništava. ... Nakon dvije godine dana 01.11.2005.ponovo dobivam od I.stup.komisije 20 % invalidnosti privremeno, a u travnju 2006.II.stup.komisija mi potvrđuje. Nakon toga prolazim još dvije revizije i ne dobivam trajnu invalidnost. Ovu zadnju reviziju u 11 mj.2008.(znači treću) ponovo mi je I.STUP. komis.produžia privremeno na godinu dana na što sam se žalio ,a žalba je odbijena.

U zakonu stoji da ''psihički poremećaji vezani uz ratnu traumu(akutna reakcija na stres, PTSP, poremećaj prilagodbe... ;238 b)teškog stanja 20-40% privremeno do tri godine nakon toga trajno (GLAVA IX. čl.4 Neroze i psihoze ''Pravilnik o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovin. rata'').

PITANJE: Kolike su šanse da mi II. stup. komisija ovaj put da TRAJNU invalidnost(ili opet sve to prolazit na godinu). HVALA !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to je stvarno bogu za plakati kako se igraju sa ljudima neznam dali si išao osobno u ministarstvo da razgovaraš sa nekim mjerodavnim o tome zašto kad se žališ na rješenje ne tražiš i nazočnost na komisiji pa im sve lijepo potkrijepi dokazima vidim da navodiš masu argumenata koji ti mogu ići u prilog budi uporan i ne ostavljaj to na miru neka ti pomognu iz tvoje obitelji supruge su za to zakon mi smo spetljani za borbu sa administracijom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je u tvom slučaju povređen zakon,kako navosiš, a time i materijalno pravo imaš osnove za tužbu Upravnom sudu.

a i velike šanse da dobiješ sud ali tužba treba pravilno biti učinjena.

tužbom Upravnom sudu možeš riješiti problem ali dugo traje i dok se ne završi sudski postupak na Upravnom sudu,koji traje oko 4 godine,nemižeš svake dvije godine podnositi zahtjev za ocijenu invalidnosti temeljem pogoršanja ili po istjeku privremenog rješenja.

na tebi je da odlučiš.

 

mislim da nije bitno od kad ima drugostupanjsko rješenje nego od kad ima problem tj. kad se počeo liječiti.

 

pošto si u mirovini nevidim razlog da ne koristiš i Upravni sud ako je u tvom slučaju povređen zakon .

duže je ali i sigurniji je uspjeh.

ne ovisi o volji članova komisije.

 

ja sam na početku imao 40% invalidnosti a sada nakon tri presude kojima je uvažena moja tužba(povreda zakona i materijalnog prava na štetu tužitelj)i 7 godina spora imam 80% invalidnosti.

stoga neznam zašto ljudi zaziru od Upravnog suda ako im je povređeno kakvo pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zozef je napisao:

Pažljivo čitajući primjetio sam da ste u travnju 2006 prvi put dobili drugostup. rješenje stoga smatram da od tad teku 3 godine a to bi značilo da tek u travnju 2009 imate pravo na stalno.Ako nisam u pravu neka me neko ispravi

U pravu ste, samo treba istaknuti slljedeće: ne od datuma drugostupanjskog rješenja već od datuma koji piše na nalazu i mišljenju DLP. (npr. DLP 03.02.2006, drugostupanjsko 04.04.2006 , rok teće od 03.02.2006...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam te dobro shvatio (nemoj mi zamjerit) onda po tome bih morao biti privremeni invalid još slijedeće tri godine (znači ukupno 6 god.) pa mi onda u međuvremenu promjene šifru i tako u nedogled.Meni produžuju invalidnost svaki put privrem. na godinu dana.

Ne kužim kakvi su to ''privremeni invalidi'' ako mi je još prije skoro 10 god. priznata šifra PTSP F43.1, a kasnije i F62.0 (trajne promjene osobnosti nakon ratne traume), a 2007. godine dobio sam napokon i opću nesposobnost sa 100 % posljedicom bolesti iz rata. Zar to nije dovoljno za trajnu invalidnost.

Dobro, kužim sve zavisi od komisije kakve su volje taj dan, dali su uopće pročitali moj predmet (jer ima i takvih stvari, jel' dobio p...e od žene večer prije, jel' su umorni od ''silne'' papirologije i hvatanja ''lažnih'' invalida itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buda1965 je napisao:

perica7

 

bio sam na tri prvostupanjske (2005,2006,2008)i u svibnju (možda)očekujem treće drugostupanjsko rješenje.kada po tvojem izračunu bi mogao dobiti trajno ?2005 sam dobio i prvostupanjsko (svibanj)i drugostupanjsko (rujan)rješenje.

 

 

Što vam je rečeno treći put na komisiji (prvostupanjskoj) tj.koji je prijedlog dan od strane vještaka, on se u biti očituje nalazom TRAJNO,(naravno na temelju priložene pravovaljane lječničke dokumentacije) nakon što treći put pristupite komisiji na pregled jer je u večini slučajeva i premašen rok od 3 godine koliko zakon propisuje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.legalis.hr/modules/newbb/reply.php?forum=33&topic_id=503319934&viewmode=flat&order=ASC&start=0&quotedac=1&post_id=133193

morskywuk je napisao:

Pitanja privremenosti / trajnosti statusa HRVI-a po osnovi psihičkog oboljenja razmjerno je česta tema na ovom PF, ali se isto tako često griješi oko određivanja početka i trajanja roka od 3 godine.

Zato samo dvije načelne napomene:

- početak roka računa se od datuma izdavanja prvog nalaza i mišljenja DLP-a (dakle, ne od prvog NIM-a PLP-a niti od prvog prvostupanjskog ili drugostupanjskog rješenja);

- rok nije određen brojem pregleda već godinama ("do 3 godine...")iako se često broj pregeleda izjednači sa brojem godina.

I još nešto. Ukoliko drugostupanjsko tijelo zanemari odredbu Pravilnika o trajanju privremenosti statusa, a DLP (ponovnu) privremenu ocjenu ne obrazloži sukladno načelima medicinske struke, može se izvanrednim pravnim lijekom zatražiti da drugostupanjsko tijelo - ako hoće - ispravi svoju grešku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija