Jump to content

Bračna stečevina


NevenkaNena

Preporučene objave

lIJEPO MOLIM

pravnika ili osobu koja je imala slučaj "bračne tečevine" da mi kaže kako to mogu ostvariti nakon preseljenja iz stana svekrve u stan svojih roditelja a poslije smrti svoga supruga. U stanu svekrve za trajanje braka postavili smo centralno grijanje, 2 klimo uređaja, kupili plinski štednjak, kuhinjski ormar, mikrovalnu pećnicu, posuđe, kuhinjske krpe i male kuhinjske (pamučne) ručnike, miksere, inox posuđe, i još neke sitnice, u kupaoni i kuhinji nove mješalice-pipe, kupaonsku keramiku novu, zavjese iznad kade, pribor za kupaonu (da ne nabrajam), usisivač, televizor, videorekorder, mnogo originalnih filmova na DVD-u, fotoaparat, kameru, kompjutor s printerom i za to stol i stolicu, na lođi plastičnu klupicu, stol i stolice, posteljinu, ručnike, i još mnogo toga sitnoga u više od 20 godina trajanja braka.

Nakon smrti supruga svekrva je prestala davati mirovinu za potrebe stanovanja (režije, hrana i ostalo) već iako je jedna plaća u kući manje, zahtjevala da samo živimo od moje plaće u potpunosti. Svekrva je dala punomoć na svoju mirovinu nećaku koji sa svojom obitelji stanuje na drugoj lokaciji a službeno je izjavila da mi nikada neće ostaviti stan kojega je vlasnica i izjavila u zapisnik djelatnici Centra za socijalnu skrb da se ja odmah iselim sa svojim "prnjama" u stan roditelja i ne pada joj napamet da moje iseljenje traži (i obrazloži) putem suda.

Svekrvu čekaju sudske parnice, nadam se na ovrha zbog velikih novčanih dugova prema bankama i kartičarskim kućama (koje dugove je iza sebe ostavio njen sin, moj pokojni suprug) nemože biti naplaćena iz svega onoga što smo u braku stekli suprug i ja. Za većinu stečevine postoje računi a za sitnice ne. Da li sam ja uopće dužna iseliti iz stana bez da svekrva pokrene parnicu na sudu za mojim iseljenjem i što je najvažnije da li sam uopće dužna da o njoj brinem u bilo kojem pogledu dok zajedno stanujemo osim da platim pola iznosa režija mjesečno.

Veoma sam razočarana svim ovim događanjima, pa zato i ne mogu bolje sročiti ovaj tekst.

Molim za po mogućnosti brzi odgovor na kojem se unaprijed zahvaljujem.

Nevenka. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čuvajte račune, spremite ih negdje na sigurno. Ako ste kupili pokretnu imovinu, to je vaše.

Što ste investirali u stan, trebate dokazati.

Ako ste prijavljeni na toj adresi, samo Vas sudska odluka može iseliti. CZSS nema ništa s tim, a policija će, ako ih pozove, samo pogledati Vaše dokumente i vidjeti da tu živite.

Na sudu možete osporavati iseljenje činjenicom da ste ulagali u stan i tražiti povrat uloženog, ali na kraju će Vas vjerojatno ipak iseliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa na odgovoru.

Međutim, ako možete još da me savjetujete po ovom što ću Vam reći a to je da su naši odnosi kod kuće bili već dugo vremena loši a sada su tako kulminiali da ja iskreno želim da odem (proljeće, kada malo zatopli-ako izdržim)od svekrve k svojoj isto tako staroj majci koju posjetim 4 puta mjesečno, nekad više nekada manje od toga. Morati ću si što prije sve fascikle kod kuće sa potrebnom dokumentacijom odnijeti u Ured jer svekrva jedva čeka da odem a ja tako rado želim otići samo ne praznih ruku i kako to fizički u praksi izvesti. Npr. imam sve račune od postavljanja centralnog grijanja u stanu, kada odem, željela bih da se to potpuno makne iz stana i proda, da imam koristi od toga a dvije klime bih stavila u stan roditelja. Svekrva za to zna ali ona to ne prihvaća pa me zanima da li ja kada iselim mogu tražiti sudom (na koji način) da se ukloni centralno grijanje iz stana, da se skinu 2 klime, da prodam novi plinski štednjak s jednom električnom grijaćom pločom i tako redom, bez obzira što znam da bi na taj način svekrva ostala bez grijanja, bez hlađenja, bez mogućnosti spremanja ručka za sebe i dr., televizor bih odnijela pa prodala i ne bi me pekla savjest s obzirom na njeno neprijateljsko ponašanje prema meni svakodnevno više od 20 godina. Kako bih ja to u praksi mogla izvesti i na kojem sudu se to rješava

Pozdrav od mene

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem da ste ogorčeni na svekrvu. Ali nemojte svoje nezadovoljstvo ispoljavati tako da što više napakostite svekrvi.

 

Pokretne stvari za koje imate račun su Vaše, ali klime i centralno su ugrađeni, pa su dio stana.

Ako ih demontirate i prodajete, slabe ćete novce dobiti.

 

Bolje da sudskim putem potrazite povrat uloženog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime, vec vam je odgovoreno. To sto vasa svekrva ima nesto protiv vas ili vi protiv nje nema nikakve veze sa onim oko cega vi imate problema, a to je pitanje onih stvari koje ste ugradili u stan. Vi samo mozete podnijeti obligatorni zahtjev za naknadu onoga sto se ulozili u stan ili ukoliko je to moguce da te stvari odvojite bez stete po glavnu stvar. No, ipak vi ste ti koji bi trebali zadati prvi udarac, posto vasu svekrvu ne interesuje pokretanje postupka, a to cete uciniti pred sudom na cijoj teritoriji se nalazi stan-nekretnina. U svakom slucaju vi cete morati iseliti iz stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija