Jump to content

Neplaćanje alimentacije, otac radi u drugoj državi


arwen67

Preporučene objave

Molim za pomoć, ako netko zna..

Rastavljena sam od 2000. godine, u novom braku od 2004. godine. Iz prvog braka imam dvoje djece koji sad imaju 18 i 24 godine, stariji je sin apsolvent, a mlađi maturant. Po važećoj presudi Općinskog suda, otac je dužan plaćati 2000 kuna alimentacije za oboje, ali od početka plaća neredovito, i uvijek u gotovini na ruke (da svom ocu, pa on donese djeci). Unatrag 6 mjeseci nije uplatio ni lipe. Budući da radi u Italiji, kakve su moje mogućnosti da naplatim iznos koji mi je dužan? Napominjem da su tijekom ovih 9 godina uplate koje je vršio bile jako neredovite, i ovisile su o njegovoj dobroj volji.

Hvala unaprijed na bilo kakvom savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obratite se centru za soc skrb, poslat ce vas kod njihovog pravnika. to ide preko njih. oni kontaktiraju ministarstvo vanjskih poslova i pokusava se rijesiti bilateralnim sporazumima na temelju deklaracije o potrazivanju alimentacijskih zahtjeva u inozemstvu. to ide nadleznom sudu u toj zemlji, naravno, morate znti adresu oca, oni vam to nece traziti.

 

to je prva opcija.

 

druga je neka privatna agencija za potrazivanje alimentacije u inozemstvu. jedna od njih je Adarna, ne reklamiram, samo je fora sto ne placate nikakve troskove ako naplata ne uspije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.adarna.hr/

 

vlasnici su ti petra i josef riedl.

 

najprije se pokusaju izvan suda dogovoriti s duznikom, a ako to ne uspije, uz vas pristanak njihovi odvjetnici u drzavi duznika pokrecu spor protiv oca.

za ovo nisam 100 posto sigurna, ali mi je kolegica s faksa rekla da naplacuju od 3, 5 do 15 % glavnice, ali ne od vas nego duznika, ako potrazivanje ne uspije troskova nema.

uspjesnost je 70 %.

 

sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

Nažalost i ja sam jedna od onih koji traže pomoć u vezi ove teme.Imam dvoje malodobne djece i rastavljena sam od 2007.Do danas njihov otac nije uplatio niti lipe od određene alimentacije.Radi u BiH ali bez papira-na crno.Kakve su mi šanse da naplatim alimentaciju i ima li netko sličnih iskustava?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako imate pravomocnu sudsku presudu, idite na ovršni postupak. gleda se cjelokupna imovina, nekretnine i pokretnine, a ne samo placa duznika.

ako nema nista, pokusajte protiv njegovih roditelja, naravno, ako su to u mogucnosti.

inace czss vam previse ne podrzava tu metodu i zele da se to prije pokusa srediti lijepim dogovorom s roditeljima duznika, ali katkad to jednostavno ne ide.

naravno, oni ne mogu odgovarati za vec nastale dugove svog sina, kao ni za kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija