Jump to content

duzina bolovanja


drago40

Preporučene objave

drago40 je napisao:

dobro vece.

moze li mi netko odgovoriti da li je mozda nekom stavkom zakona regulirano koliko dugo poslije bolovanja zaposlenik u privatnoj firmi mora raditi i nesmije otici na bolovanje ni po jednoj dijagnozi

 

Pa nema tog zakona koji nekome brani liječenje, odnosno ako je netko bolestan ima se pravo liječiti i nitko mu to ne može niti smije braniti. Ako ste na bolovanju pa počnete raditi samo jedan sat a stanje vam se pogorša ili se pojavi nova bolest i vi se ne osiječate dobro i sposobno za rad, odma kod doktora i liječiti se u dogovoru s istime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o konkretnom slucaju koji je dozivjela prijateljica prije par dana.

radi u privat firmi,od nove godine je na bolovanju,zbog pogorsanja dijagnoze"Sy canalis carpalis bip pp dex"upucena ja na operativni zahvat,koji je protekau uredu i sad sljedi terapija i oporavak.kako razmislja da ode iz doticne firme,i razmislja o mogucnosti da ode u invalidsku mirovinu,jer uz tu dijagnozu ima i dijagnozu"osteoporosis generalisata",otisla je na HZZO da se raspita o svojim pravima i mogucnostima,ali tamo joj je sluzbenica koja je bila i uzasno neljubazna rekla kako ona na osnovu te operacije i oporavka moze biti na bolovanju 6 mjeseci,a da poslije tog perioda nasmije pola godine ici na bolovanje ni po toj ni po nijednoj drugoj dijagnozi,kad mi je prijateljica to ispricala nisam mogao vjerovati sta cujem,mislim da li je moguce da netko tako nesto uvjetuje,i to zeni koja ima 55god i 23god radnog staza,uz dvije ne bas lake bolesti.pa sam si uzeo u zadatak da malo pronjuskam o tome,a ovaj forum mi se cini idealnim za to jer pomocu njega sam sebi sam vec puno pomogao oko mog statusa.

molim vas ako netko zna neki pametan savjet za moju prijateljicu neka kaze na osnovu ovog sto sam napisao a ako je potrebno jos nekih podataka,trazit cu od nje pa naiseam.

hvala Vam i njeno i moje ima. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što navodiš je tipični primjer "pokvarenih telefona", naime osnovano sumnjam da ne raspolažeš i nikako ni ne možeš raspolagati svim informacijama vezanim uz predmetni slučaj i da ti je definitivno pogrešno preneseno ono što je u meritumi stvari.

 

Pretpostavljam da se radi o nečem što je "pokriveno" slijedećim normama:

 

 

Kada je prema ocjeni izabranog doktora, a nakon provedenog liječenja i medicinske rehabilitacije zdravstveno stanje osiguranika takvo da se daljnjim liječenjem ne može poboljšati te je kod osiguranika nastupila trajna nesposobnost za rad, kao i u slučaju kada bolovanje traje neprekidno 6 mjeseci zbog iste bolesti, izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite obvezan je obraditi osiguranika za upućivanje na ocjenu radne sposobnosti i invalidnosti, te sa svom propisanom dokumentacijom uputiti osiguranika nadležnom tijelu vještačenja mirovinskog osiguranja koje je obvezno donijeti ocjenu radne sposobnosti i invalidnosti najkasnije u roku od 30 dana od dana zaprimanja prijedloga izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite i o istome obavijestiti izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite i nadležni područni ured Zavoda u roku od 8 dana od dana donošenja nalaza, mišljenja i ocjene.

 

Osiguranika, kod kojeg je nalazom, mišljenjem i ocjenom nadležnog tijela vještačenja mirovinskog osiguranja utvrđena invalidnost zbog profesionalne nesposobnosti za rad, poslodavac je obvezan od prvoga idućeg dana od donošenja navedene ocjene rasporediti na druge poslove i radne zadatke koji u skladu s tom ocjenom odgovaraju njegovoj preostaloj radnoj sposobnosti ili s njim sklopiti ugovor o radu u radnom vremenu koje odgovara osiguranikovoj preostaloj radnoj sposobnosti, odnosno u radnom vremenu koje je manje od polovice punoga radnog vremena.

 

Poslodavac koji ne postupi u skladu sa stavkom 1. ovoga članka obvezan je naknadu plaće za vrijeme bolovanja osiguraniku isplaćivati na teret svojih sredstava.

 

Osiguranik , kod kojeg je nalazom, mišljenjem i ocjenom nadležnog tijela vještačenja mirovinskog osiguranja utvrđena invalidnost zbog profesionalne nesposobnosti za rad nema pravo na naknadu plaće na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja za vrijeme bolovanja.

 

tak da, kad budemo imali više informacija, a ne dezinformacija javi se, pa budemo pogledali o čemu se radi............no nemoj žuriti sa bilo kakvim zakljucima prije no što si u posjedu cjelokupne relevantne dokumentacije (ne dijagnoza, već nalaza, ocjena i mišljenja, odnosno rješenja..)

 

I

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala ti na iscrpnom odgovoru,ja sam i mislio da je tako nekako,i da je vjerojatno ili ona krivo shvatila ili mozda gospoda koja je radila u hzzo ili nije dobro objasnila ili nezna objasniti.

tesko mi je dalje bilo sto reci jer sam treca osoba pa nisam prisutan u svemu i neznam bas totalno sve.

u svakom slucaju Vama puno hvala prenjet cu prijateljici pa kad budem nesto vise znao i imao kakvih novih podataka budem se ponovo javio,jer kako u prvom postu rekoh znam da cu ovdje naci pametne savjete da joj pomognem :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija