Jump to content

opojne droge-popis nn


lee_chan

Preporučene objave

molio bih nekoga da mi odgovri na pitanje ako zna i ako mu se da ;-)

 

ukratko, radi se o nedoumici vezanoj uz popis opojnih droga u RH.

 

nasao sam site http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/338925.html s popisiom opojnih droga, tvari i biljaka prema zakonu objavljenom u nn 2004.

 

nije mi jasna stvar, jel znaci da je neka biljka koja nije navedena na tom popisu legalna iako eventualno sadrzi neku od tvari koje se spominju u tom zakonu.

 

da pojasnim s primjerom, npr biljka ili nekakav ekstrakt biljke imena "xy" nije naveden na popisu ilegalnih supstanci u zakonu ali prema kemijskom svojstvu sadrzi npr. "3-benzilmorfin" koji je naveden na tom popisu kao ilegalna psihoaktivna tvar.

 

jeli u tom slucaju tu "xy" materiju legalno posjedovati, naruciti i slicno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon kaže:

 

Zabranjuje se uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti opojne droge te izrada, posjedovanje i promet opojnih droga, biljki i dijelova biljki iz kojih se može dobiti opojna droga TE TVARI KOJE SE MOGU UPORABITI ZA IZRADU OPOJNE DROGE, osim pod uvjetima određenim ovim Zakonom u medicinske, prehrambene, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe.

 

 

Mislim da Vam je iz citata zakona jasno da nije dozvoljeno posjedovanje "xy" tvari (bez obzira na to što ste je uspjeli izkemijati iz biljke koja nije na popisu) jer je sama ta tvar opojna droga.

 

:dop:

 

U mnogim kućanstvima se mogu pronaći neke biljke iz kojih se može dobiti neka vrsta tvari iz kojih se mogu raditi opojne droge (koje ne moraju biti na popisu), međutim, ovisi i s kojom svrhom uzgajate takve biljke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Zakon kaže:

 

Zabranjuje se uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti opojne droge"

 

ako sam dobro shvatio, po toj definiciji svaka biljka koja sadrzi nekakav kemijski spoj u svome sastavu koji je ilegalan, je ilegalna, iako se ne nalazi na popisu opojnih droga?

caki iako se taj spoj ne moze sam po sebi extraktirati u opojnu drogu jer je to kemijski nemoguce?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo malo, nešto se tu krivo citira. KZ vezuje ulazak u kriminalnu zonu posjedovanjem (st.1) a i dalje druge kvalifikacije tvari i biljaka koje su "propisom proglašeni opojnim drogama". Stoga ako se posjedjue biljka koja nije na popisu to nije protuzakonito u smislu kaznene odgovornosti. Mnoge vrste kanabisa se koriste kao npr. stočna hrana. Imaju manji koncentrat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi utjerivač zakona mislim da si pogriješio. Ukoliko biljka nije na popisu a sadrži zabranjenu tvar možeš je posjedovati. Ukoliko iz nje izlučiš tu tvar tako da predstavlja samostalnu stvar različitu od same biljke na način da od te biljke pripremaš opojnu drogu u tom trenutku si ušao u kriminalnu zonu. Zakon je jasan, tko posjeduje tvari i biljke koje su propisom proglašene opojnom drogom. Ako posjeduješ biljku koja nije na popisu ne izlažeš se kaznenom progonu. Također, ako posjeduješ tvar koja nije na popisu, tj. propisom je zakonodavac nije proglasio opojnom drogom, nisi u kriminalnoj zoni. To je barem jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e sad mi stvarno vise nista nije jasno....

 

ja nemam namjeru nista izvlaciti/extract, ja samo zelim za dekorativne svrhe uzgajati biljku koja izmedju ostalih nn kemijskih supstanci sadrzi i tvar koja je na popisu opojnih tvari.

 

jel smijem il ne smijem? jel mogu biti optuzen za izdvajanje opojnih tvari samo zato jer posjedujem tu biljku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok, hvala na odgovoru.

 

iz toga pretpostavljam da bi za svaku biljku koju zelim uzgajati za dekorativne svrhe trebao sam znati sadrzi li eventualno zakonom zabranjene tvari?

 

gdje dobiti tu informaciju? ciji popis je mjerodavan? nekave UN organizacije?

 

kako znati jeli neka biljka sadrzi psihoaktivne tvari zakonom zabranjene? da ju dam na kemijsku analizu? kako cu je dati na kemiijsku analizu ako postojio mogucnost da je ne smijem ni posjedavti, znaci samim cinom "provjere" sam vec u prekrsaju?

 

kako je to zakonom definirano?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 47. Kaznenog zakona

 

(1) Nije kriv počinitelj koji u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije bio svjestan nekog njegovog zakonom određenog obilježja.

 

(4) Ako je počinitelj bio u zabludi o okolnostima koje isključuju protupravnost iz nehaja, kaznit će se za počinjenje kaznenog djela kad zakon za to djelo propisuje kažnjavanje i za nehaj.

 

Kod članka 173. kažnjavanje iz nehaja se ne spominje pa stoga nema ni kaznenog djela ako nisi bio svjestan da biljka sadrži zabranjene tvari.

 

Inače ja sam po struci ekonomist pa isto prije sačekaj konačni odgovor nekog pravnika s iskustvom ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma smije je uzgajati ako propisom nije proglašena opojnom drogom! I to u kolikim god količinama želi. Ako se biljka ne nalazi na popisu nije zabranjena. Ovaj stav bi bio kršenje osnovnog pravila kaznenog prava - sve je dozvoljeno što nije izričito zabranjeno - ili drugim rijećima nema kaznenog djela bez da je izričito propisano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lee_chan je napisao:

 

iz toga pretpostavljam da bi za svaku biljku koju zelim uzgajati za dekorativne svrhe trebao sam znati sadrzi li eventualno zakonom zabranjene tvari?

 

gle..

i konoplja je biljka koja se uzgaja na manjim ili većim površinama, za različite svrhe..

imaš industrijske konoplje na sve strane i nikom ništa..

 

i ta konoplja sadrži THC, a THC (tetrahidrokanabinol) je na popisu

 

ali,

problem nastane tek u trenutku ako se utvrdi da je postotak THC-a veći od 15..

a da bi se postigao taj postotak, potrebni su posebni uvjeti uzgoja (količina sunca, temperatura, vlaga itd.itd.)

to se u pravilu na ovim velikim površinama ne može postići, a ni klimatski uvjeti područja na kojemu raste nisu baš tako povoljni..

e, da..

dogodi se recimo da klinci nađu polje konoplje, naberu lišće i pripreme ga za konzumaciju..silni trud ulože, a ustvari i ne kuže da puše obićnu travu :-)

mogli su si tako nabrati i maslačka, isto bi im bilo.. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija