Jump to content

kako i od kada računati apsolutni rok zastare - nasljedstvo


sportaš123

Preporučene objave

Zakon kaže da je apsolutni rok zastare za nasljedstvo max 10.godina od trenutka kada ste saznali da je osoba od koje imate pravo nasljedit imovinu umrla.

 

Dali postoji službeni,pravni put kojim nasljednici moraju obavijestit daljnje nasljednike.

 

Ja npr.živim u Hrvatskoj, i tek sam i to nakon tri godine, telefonskim putem saznala da mi je otac poginuo i naravno da sam od tada pokrenula stvar.

 

Sada suprotna strana pokušava osporit moje pravo, iako sam kći, dakle prvi red nasljednika jer da sam prekasno sve pokrenula. Naravno radi se o velikoj imovini.

 

Ako dodje do parnice ili sudac presudi u korist obitelji iz Italije, dali ja mogu i kako dokazat kako me nisu obavijestili, pa čak niti naveli i spomenuli da postojim kao nasljednik, a sve da mi nebi dali ništa......... :-?:kavica:

 

Zar zakon nije regulirao način kojim bi me službeno obavijestili pa da to bude dokaz kada sam saznala, s obzirom da ne živim u istoj državi, a i nije im interes da mi jave.

Zar tim dokumentom ili sličnim za sud nebi bilo saznanje da sam saznala tada i tada.

Ovako je sve rekla-kazala. Znala je, nije itd...

 

Šta kaže zakonodavac??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali da li se radi o nasljeđivanju u Hrvatskoj za koje je nadležan hrvatski sud, ili u inozemstvu. Propisi mogu biti različiti u različitim državama.

 

Ostavinski sud postupa na temelju podataka iz smrtovnice koju sastavlja i dostavlja matični ured u kojem se upisuje podatak o smrti, i na temelju podataka koje sazna od osoba koje pristupe raspravi.

 

Nasljednici koji znaju za druge nasljednike, ali ih zataje s namjerom da dođu do veće imovine, mogu biti i kazneno gonjeni.

 

Ako sud za to nađe razloga, može poduzeti mjere da se nađu nepoznati nasljednici. To se u pravilu svodi na objavljivanje oglasa u Službenom listu kojim se pozivaju svi zainteresirani da se jave.

 

Sud, a niti matičari, ne može uvijek znati tko su sve nasljednici. Posljedica toga u praksi je da oni tu činjenicu koriste i kao alibi za površno postupanje, pa ne pronađu niti one koje bi mogli pronaći. Zato slučajevi kao Vaš nisu rijetkost.

 

Naknadno traženje nasljedstva unutar danog roka ne bi trebalo biti problem. Trebate dokazati srodstvo odgovarajućim dokumentom (iz matičnog ureda), a iz rješenja i zapisnika provedene ostavinske rasprave je vidljivo da niste bili obaviješteni da sudjelujete u postupku.

 

Nekoliko ovakvih slučajeva je detaljno raspravljeno i na Legalisu, potražite.

 

Vidim da ste otvorili još jednu temu za isti problem (što je inače povreda pravila foruma), iz koje je vidljivo da se radi o sudu u Italiji.

 

Kako se računaju rokovi zastare i sve drugo, to je propisano isključivo talijanskim propisima koje bi Vaš tamošnji odvjetnik trebao znati.

 

Općenito rekavši, talijansko sudstvo je - što se tiče brzine postupanja - još gore od hrvatskog (iako to izgleda nemoguće), a niti u etiku talijanskog odvjetnika ne bih osobno imao previše povjerenja. Naime, 4 godine odlučivanja o relativno jasnom proceduralnom pitanju kao što je rok zastare je ipak sumnjivo previše.

 

Predlažem Vam da razmislite o tome da odvjetniku predložite da ga financirate postotkom imovine koju dobijete, a ne honorarom. Iako će Vas to skupo koštati, moglo bi se pokazati boljim rješenjem jer bi ga stimuliralo da se založi za Vaš postupak. To biste obavezno trebali regulirati pismenim ugovorom s njim, i pri tome budite maksimalno pažljivi da ne bi bilo nekih varijabilnih "dodatnih troškova", i sličnih smicalica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija