Jump to content

Obrt - stebystep


dragonfly

Preporučene objave

Zanima me, a mislim i barem još neke kako otvoriti obrt, onak, korak po korak. Koje sve papire pripraviti, koliko novaca će to sve koštati, gddje sve treba otići, koje obrazce i gdje ih prikupiti i sl. Najgore mi je kad dođem na šalter pa mi kaže fali vam još kopija ovog ili onog pa onda treba to otići kopirati i sl. i onda opet u red.

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Odlučite kojim ćete se djelatnostima baviti,napravite popis (npr.sada želite pokrenuti proizvodnju ali će ona za sobom povući i trgovinu,možda nekakve usluge...)Najbolje je odmah prijaviti sve djelatnosti kojima ćete se možebitno baviti,kako kasnije ne biste morali doregistrirati djelatnost,što sa sobom povlači i duple troškove.

 

2. Odredite ime (naziv)obrta.

 

3. Ukoliko ćete djelatnost obrta obavljati u iznajmljenom prostoru sklopite ugovor o najmu sa najmodavcem.

 

4. Ukoliko nemate stručnost (završenu traženu školu)za obavljanje djelatnosti kojom želite da se bavite pronađite stručnu osobu,koju ćete morati zaposliti.

 

5. Obrt se otvara u uredu državne uprave u vašem mjestu.

 

6. Potrebno ponijeti sa sobom:

-svjedodžbu ili diplomu o završenoj školi

-osobnu iskaznicu i radnu knjižicu

-potvrdu općinskog suda o nekažnjavanju (potvrda da se protiv vas ne vodi nikakav kazneni postupak-u svrhu otvaranja obrta

-ugovor o najmu ili izjava vlasnika nekretnine (ukoliko otvarate u kući/stanu oca,majke,brata..)da je suglasan da na adresi nekretnine registrirate sjedište obrta

-iznos za uplatu prilikom registracije obrta i uplatnicu će vam dati u uredu državne uprave jer je on različit ovisno o županiji i djelatnostima koje registrirate (od 250-550kn) a

isto vrijedi i za državne biljege.

-ukoliko morate prijaviti stručnu osobu,ponijeti i radnu knjižicu,svjedodžbu,potvrdu o nekažnjavanju iste.

-obrasce za prijavu obrta (prijava za upis u obrtni registar,RL-1,RL-2,RL-3) možete skinuti sa stranica ureda državne uprave ili kupiti u knjižari.

 

7. Najbolje je,ukoliko odradite sve pripremne radnje za početak poslovanja prilikom upisa u obrtni registar staviti i datum početka poslovanja.Ukoliko želite samo upisati obrt u registar ali ne i početi poslovati, imate pravo da godinu dana budete upisani a ne poslujete,poslije čega se automatski brišete iz registra.Naknadno upisivanje datuma početka poslovanja se dodatno naplaćuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija