Jump to content

kupoprodajni ugovor iz 1987.


ellena

Preporučene objave

Željko je temeljem kupoprodajnog ugovor kupio kuću na k.č.br.12, i na k.č.br.13.Nakon dosta godina uočio je na kopiji katastra da su mu kupaona i terasa na k.č.br.14 koja nije u kupoprodajnom ugovoru, a u vlasništvu je 4 suvlasnika, od kojih je jedan iz 1909. godine.

Željko posjeduje Rješenje Katastra iz 1999. godine u kojemu je vidljivo da staro stanje(bivši posjednici) k.č.br. 12, 13, 14, prelazi u novo stanje(posjednik Željko) k.č.br.12,13,14.

Današnji posjedovni list je k.č.br.14 (4 posjednika), kao i današnji vlasnički list (4 suvlasnika) na k.č.br. 14, gdje Željko ima kupaonu i terasu.

Kako Željko može ispraviti vlasništvo i posjed na k.č. br. 14?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima. :hvala: :neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. da li danas na k.č. 12 i 13, ostaje željko samovlasnik i psjednika, a na k. č. 14 postaje ponovo suvlasnik-suposjednik

 

2. da li je kuća upisana ( ne ucrtana) u katastru i gruntovnici na sve tri čestice

 

katastar usklađuje podatke sa gruntovnicom, pa vjerojatno rješenje koje ste dobili od katastra nije u skladu s gruntovnicom. za k.č. 12 i 13 imate isprave o prijenosu vlasništva, a za k.č. 14 nemate, pa gruntovnica nije mogla izvršiti upis vlasništva u korist željka.

 

katastar je po faktičkom posjedu prenio posjed na željka, ali sada to više ne može.

 

po urbanističkim pravilima kuća koja je jedinstvena samostalna funkcionalna cjelina ne bi se smjela nalaziti na više kat. čestica, a pogotovo na k.č. različitih vlasnika.

 

pretpostavljam da se radi o starim kat. planovima mjerila 1:2880. tu se ne može sa sigurnošću tvrditi da je kuća baš tu na kat. planu. ucrtavanje se vrši metodom uklopa snimljenog stvarnog stanja na terenu u kopiju kat. plana, a uklop se radi na osnovi utvrđenih identičnih točaka trena i kat. plana. uklop svatko napravi drugačije.

 

bez obzira da li su stari ili novi kat. planovi, vama je u interesu da kuća bude na kat planu tako smještena da ima svoju kat. česticu sa pripadajućim zemljištem za redovnu uporabu zgrade i da bude upisana u posjedovni list i u gruntovnicu. otiđite u upravni odjel za prostorno uređenje. oni vam mogu reći šta sve trebate da bi se formirala nova kat. čestica - građevna parcela - za vaš objekt. sve ovisi da li je objekt legalan (ima građevinsku, uporabnu ili je građen prije 1968.). ako i nije lagalan postoje načini da se legalizira - sve znaju u upravnom odjelu.

 

kad upravni odjel izda rješenje kojim se utvrđuje nova građevna parcela, geodeti mogu napraviti parcelacijski elaborat iz kojeg će se znati koliki dio površine (odnosno koliki suvlasnički omjer) trebate kupiti od. k.č. 14 da bi prešao u vaše vlasništvo i pripojio se novoj k.č.

 

ako su stari kat. planovi možda se utvrdi da je vaša kuća ipak na vaše dvije k.č.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala nindy,

malo sam duže proučavala kopiju katastra.

l.danas je Željko samovlasnik i posjednik na k.č.12.i 13, a na k.č. 14 su 4 nepoznate osobe (među kojima nije Željko)

2.k.č.12. je upisana kuća i dvorište

k.č.13. je upisana zgr.kuća i dvorište

k.č.14 je upisana dvorište,

 

Možda će Vam ovo pomoći pojasniti situaciju i gdje je moguće nastala greška,

unaprijed hvala

:tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija