Jump to content

molim pomoć - savjeti u vezi kupnje stana


lu-lu9

Preporučene objave

dragi forumaši, u sljedećoj sam situaciji - kupujem stan od očuha kreditom banke. Dižem kredit za 50 tisuća eura a dogovorili smo cjenu stana od 90 (on mi 'daruje' razliku). Banci nisam rekla da kupujem od očuha, već sam rekla da dižem na manji iznos jer ću iz vlastitih sredstava namiriti ostatak. Stan je procjenjen na 90, i to mi omogućava da bez jamaca i sl. dignem povoljan kredit na iznos koji mi treba. Muči me to što moramo potpisati predugovor u kojem ne znam da li da spominjem cijeli iznos ili samo ovaj dio za koji kupujem. Da li banka mora znati na koji način sam podmirila prodavatelja (osim što bi kod javnog bilježnika na dan isplate kredita ovjerili kupoprodajni ugovor u kojem stoji da osim iznosa koji mu je banka platila, ništa više ne potražuje od mene i banke)? Muči me to da li ću imati problema s bankom jer im nisam rekla od koga kupujem? Da li da im kažem da smo dogovorili manji iznos - iznos kredita - da li će mi u tom slučaju umanjiti iznos kredita tj. tražiti dodatna osiguranja (sad imam ispunjen uvjet 1:1,3 da ne moram imati dodatna osiguranja)?

I još pitanje - da li kod javnog bilježnika plaćam ovisno o cijeni stana ili cijeni kredita (kod ovjere kupoprodajnog ugovora) i da li znate cijenu?

Puno pitanja, a trebaju mi odgovori da mirno spavam.

Pomozite ako znate...

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vam vaš očuh "daruje" 40.000,00 eura, tada je vaša stvarno dogovorena kupoprodajna cijena 50.000,00 e. Nema zapreke da je takvu i upišete u Kupoprodajni ugovor.

To što je stan procijenjen na 90, to je procjena banke prilikom odobravanja kredita, a radi se o vrijednosti hipoteke. Svaka banka ima svoj omjer vrijednosti nekretnine i visine ponuđenog kredita. Pa ako vam po toj procjeni nudi kredit od 50.000,00 e, vi birate hoćete li uzeti puni taj iznos ili možda želite uzeti manje od toga.

Što se tiče troškova bilježnika.

Kupoprodajni ugovor traži samo ovjeru potpisa. Cijena je 46,60 kn po potpisu + još cca. 23-30 kn za ovjerene preslike.

No, Ugovor o kreditu se najvjerojatnije treba solemnizirati, i tada se trošak izračunava ptrema vrijednosti kredita ili prema vrijednosti procijene nekretnine (ovisno što je manje).

U vašem slučaju, ako dižete 50, tada su vam troškovi za ugovor cca. 2.000,00 kn + još neke dodatne ovjere potpisa na zadužnici, Izjavi o suglasnosti zapljene na plaći i slično (46,60 kn po potpisu).

Nadam se da ćete sad mirnije spavati.

Laku noć! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija