Jump to content

Šteta nastala zbog krivičnog djela


ValdemarCh

Preporučene objave

Dobio sam protuzakoniti otkaz (nadređeni tvrde da su mi uručili otkaz i potpisali se na njega kao dokaz tome ali su me stvarno o tome obavijestili tek kad je istekao rok za žalbu).

U međuvremenu su vlasnici firme za koju sam radio prodali svoj posao drugoj firmi tako što su osnovali novu firmu odvajanjem, u nju prebacili sve poslove firme u kojoj sam radio, i predali tu odvojenu firmu drugoj firmi. Po članku 128 ZOR prebacivanjem poslova trebalo je prebaciti i moje radno mjesto u novu firmu. Zato sam pokrenuo radni spor i protiv svoje bivše firme i protiv firme kćeri. Po svemu sudeći, taj bih spor trebao glatko dobiti.

Međutim, od znanaca sam saznao da firma koja je postala vlasnik firme kćeri kani tu firmu kćer ugasiti i da vlasnici one firme koja mi je dala otkaz također kane ugasiti svoju firmu. Inače, ne postoje gospodarski razlozi za gašenje tih firmi. Izgleda da je cijela zamisao i bila da posluže kao tampon zona za oslobađanje od obaveza.

Zato sam odlučio pokrenuti krivični postupak protiv bivših poslodavaca (krivotvorenje dokumenta). Međutim, zanima me ima li sve to skupa smisla jer mene zanima nadoknada štete koju su mi napravili a ne istjerivanje pravde?

Ako u se krivičnom postupku dokaže da su mi dali otkaz na osnovu krivotvorine od koga ću tražiti odštetu (prije svega plaće koje bih dobio da mi nisu dali otkaz), na koji način i da li tu odštetu uopće mogu ishodovati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne shvaćam po čemu je situacija specifična?

Također, zanima me što mi je činiti? Krenuo sam s radnim sporom i on je u tijeku. Obzirom da tužim pravne osobe koje bi se mogle ugasiti (kako mi je bivša kolegica javila) bojim se da se neću imati od koga naplatiti. Spor ću gotovo 100% dobiti ali što mi to vrijedi ako se nemam od koga naplatiti? Zato razmišljam da možda pokrenem i parnicu za nadoknadu namjerno učinjene štete protiv bivšeg direktora i njegovih suradnika zbog krivotvorenja otkaza o radu. Međutim, ne znam baš da li mogu za istu stvar istovremeno tužiti i pravnu i fizičku osobu. Svakako ću podnijeti krivičnu prijavu (državnom odvjetništvu?) zbog krivotvorenja. Zanima me ukoliko se u krivičnom postupku utvrdi da su mi namjerno nanijeli štetu (a jesu, svjesno su kršili zakon, i ZOR i Kazneni) da li ću na osnovu toga tada(!) moći tražiti da mi oni kao fizičke osobe nadoknade izgubljene plaće (ukoliko se ugasi poduzeće koje tužim zbog protupravnog otkaza) ili ću do tada upasti u zastaru potraživanja. Čitao sam ZOO ali ja jednostavno nisam pravnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija