Jump to content

Naknada štete uzrokovane kaznenim djelom


ValdemarCh

Preporučene objave

NAPOMENA:

Ovo sam pitanje postavio na forumu za Kazneno pravo ali čini mi se da je logičnije da bude na ovom forumu:

 

Dobio sam protuzakoniti otkaz (nadređeni tvrde da su mi uručili otkaz i potpisali se na njega kao dokaz tome ali su me stvarno o tome obavijestili tek kad je istekao rok za žalbu).

U međuvremenu su vlasnici firme za koju sam radio prodali svoj posao drugoj firmi tako što su osnovali novu firmu odvajanjem, u nju prebacili sve poslove firme u kojoj sam radio, i predali tu odvojenu firmu drugoj firmi. Po članku 128 ZOR prebacivanjem poslova trebalo je prebaciti i moje radno mjesto u novu firmu. Zato sam pokrenuo radni spor i protiv svoje bivše firme i protiv firme kćeri. Po svemu sudeći, taj bih spor trebao glatko dobiti.

Međutim, od znanaca sam saznao da firma koja je postala vlasnik firme kćeri kani tu firmu kćer ugasiti i da vlasnici one firme koja mi je dala otkaz također kane ugasiti svoju firmu. Inače, ne postoje gospodarski razlozi za gašenje tih firmi. Izgleda da je cijela zamisao i bila da posluže kao tampon zona za oslobađanje od obaveza.

Zato sam odlučio pokrenuti krivični postupak protiv bivših poslodavaca (krivotvorenje dokumenta). Međutim, zanima me ima li sve to skupa smisla jer mene zanima nadoknada štete koju su mi napravili a ne istjerivanje pravde?

Ako u se krivičnom postupku dokaže da su mi dali otkaz na osnovu krivotvorine od koga ću tražiti odštetu (prije svega plaće koje bih dobio da mi nisu dali otkaz), na koji način i da li tu odštetu uopće mogu ishodovati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko smatrate da ima elemenata za krivičnu prijavu tada bi bilo uputno da sa dokazima otiđete do Državnog odvjetništva , koji su dužni Vas saslušati i savjetovati , te i zaprimiti Vašu usmenu prijavu u zapisnik , a imate pravo i postavljanja imovinsko-pravnog zahtjeva .

Ako Državno odvjetništvo ocijeni da Vaši dokazi nisu vjerodostojni dužni su Vas upozoriti na posljedice lažnog prijavljivanja član 302 Kaznenog zakona .

Ono što tvrdite mora biti istina i tu istinu morate i dokumentirati.

 

 

Što se tiče otkaza .Vama rok za postavljanje Zahtjeva za zaštitu prava teče od dana primitka pismenog otpravka

otkaza .Rok počinje teći prvi naredni dan i traje 15 dana . Idućih 15 dana čekate odgovor od poslodavca , pa tek onda ustajete tužbom protiv poslodavca i odgovorne osobe,propuštanje rokova ili ne poštivanje procedure ima za posljedicu gubitak spora .

 

Pozdrav Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molto grazie.

Podnio sam na vrijeme zahtjev za zaštitu prava i radni spor je u tijeku. Svojevremeno, kada sam tražio pravnog zastupnika za predmet, jedan vrlo ugledni odvjetnik mi je rekao da se on na mojem mjestu s tim ne bi gnjavio jer najvjerojatnije neću dobiti nikakvu odštetu, budući da će se tuženik (pravna osoba kod koje sam bio zaposlen) nakon prodaje posla zacijelo ugasiti.

Pravnik koji me sada zastupa također me upozorava na opasnost toga ali ipak vjeruje u za nas pozitivan ishod. Međutim, meni je suludo da netko očigledno, svjesno i s određenom namjerom krši zakon, čini drugom štetu krivičnim djelom i da na sve to prođe "lišo" - čak i u ovoj zemlji. Zato kanim bivšeg šefa ganjat do neba ako treba. Načitao sam se zakona i slučajeva i gotovo sam 100% siguran da ću ga srediti. Oštetio me krivičnim djelom krivotvorenja i mora ga se kazniti. Jedino čega se bojim je da se ne zeznem na proceduri. Zato i postavljam ovdje pitanja. Zahvalan sam svima koji imaju neki savjet ili prenesu neko svoje iskustvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija