Jump to content

Zajednički (suvlasnički) put


markom

Preporučene objave

markom je napisao:

Htio sam reći da je i u gruntovnici stanje zamršeno, ništa nije 1/1 u nikoga niti je službeno omeđeno. Al nebitno ako imaš odgovor na prvi dio pitanja.

 

Ne kužim zašto netko ne bi htio da mu asfaltiraju put ispred kuće?!

Treba sufinancirati , a taj ne želi? Ili je 'munjen'?

 

Pretpostavljam da je put kao takav bar ucrtan u katastru, i označen kao 'javno dobro'? Jer, kako nindy kaže, zašto bi ga uopće htjeli asfaltirati?

Ako je vlasnički spetljano, a asfaltiraju besplatno, neka taj dokaže da je , i koji dio puta njegov, ako može. Inače neka asfaltiraju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako suvlasnik nije upisan u zemljišnoj knjizi, nema pravo stopirati radove.

 

Međutim, za asfaltiranje puta je potrebna građevinska dozvola, a općina mora otkupiti ili izvlastiti to zemljište, ili bar pribaviti suglasnost zemljišnoknjižnih vlasnika.

 

Budući da bi asfaltiranje u ovakvom stanju predstavljalo bespravnu gradnju, čisto sumnjam da će općina išta poduzimati, jer je očito da bi ta osoba prijavila općinu za bespravnu gradnju a tada bi odgovorna osoba u općini imala ozbiljnih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dickan je napisao:

Međutim, za asfaltiranje puta je potrebna građevinska dozvola, a općina mora otkupiti ili izvlastiti to zemljište, ili bar pribaviti suglasnost zemljišnoknjižnih vlasnika.

 

Ako bi se strogo držali zakona ,tako je.

Ali jako puno tih lokalnih puteva je vlasnički kaos, pa po tome nikad ne bi mogli biti uređeni. Ako je put u katastru 'javno dobro', građevnu izvjese u 'općini', pa neka se žali tko misli da je vlasnik.

 

U mnogo ulica u Zagrebu dijelovi pločnika, pa čak i kolnika, vlasnički pripadaju vlasnicima čestica uz koje se protežu. Pa nikad nije Grad Zagreb od vlasnika tražio suglasnost za asfaltiranje ili kakvo uređivanje.

 

Ovdje je veći problem, kako kaže markom, u tome da bi munjeni susjed mogao strusiti flašu brlje i uredovati uz pomoć kalašnjikova.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajmo pokušat rezimirat do sada napisano.

 

Ako on u nije upisan u zemljišne knjige kao suvlasnik, piči sa safaltom, ali postavlja mi se pitanje kakvo mu je pravo kao nasljednik nekog od upisanih.

 

Ako je put ucrtan u katastru kao javno dobro onda bez problema piči sa asfaltom, a ako nije i on je upisan u zemljišne knjige isto piči s asfaltom, a on neka tuži i dokazuje.

 

Jesam li iscrpio opcije? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

markom je napisao:

a ako nije i on je upisan u zemljišne knjige :misli:

 

ne razumijem šta ste htjeli time reći.

 

ako nije upisan u zemljišne knjige, a nasljednik je nekog od upisanih, onda ima sva prva koja ima vlasnik, samo rješenje o nasljeđivanju nije provedeno. vlasništvo je ustavom zagarantirano.

 

znam da se uređenjem prometnica ulazi u vlasništvo pa čak i u vlasništvo identično faktičkom posjedu, isto se radi i kod postavljanja vodova - plinovod, dalekovod, .......

 

netko tuži netko ne. nekog pozivaju na uvid u projektnu dokumentaciju nekog ne.

 

osobno ne podržavam takvo ponašanje državnih upravnih tijela, pogotovo sada kada se toliko pažnje daje bespravnoj gradnji pojedinaca. ne može za jedne vrijediti jedno, za druge drugo, a za treće treće (mislim na državu, građane i lobije). tako ne podržavam niti vaše. osim toga, asfaltiranje vašeg privatnog puta ide iz državnog novca u koji su izdvajali svi građani, a vi bi njime asfaltirali privatni put. izvolite riješte vlasnički pitanje puta - prenesite ga na upravljanje općini, županiji, ili kud već spada, pa tražite da vam asfaltiraju. u protivnom asfaltirajte ga sami u dogovoru sa suvlasnicima.

 

tako ja mislim, a vi ćete napraviti kako vi želite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija