Jump to content

Samo jedno pitanjce-hitno molim odgovor!!??


uranela

Preporučene objave

Ako se na sudu podnese tužba za utvrđivanjem svog vlastitog dijela uloženog u bračnu stečevinu, a sve drugo osporava, i sve ostalo je njezino, on podnese protutužbu jer naravno ima pravo na svoj dio iz stečevine, (više zarađivao, radio u fušu, fizički radio i slično),kako se to na sudu riješava, odnosno kakav je stav ili praksa suda?

 

Da li ide prelamanje dugovanja, po sistemu, njoj se dosuđuje toliko, njemu toliko i onda se radi poravnanje i slično??

 

Molim Vas stvarno me to jako zanima..........

 

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pod bračnom stečevinom se podrazumjeva samo materijalno dobro koje su supružnici stekli u periodu trajanja bračne zajednice. Takva se imovina u principu dijeli. Jasno, neće biti predmet podjele imovine, ako je ona definirana predbračnim ugovorom ili ako se dokaže da imovina nije stečena u periodu trajanja bračne zajednice, već je unesena u bračnu zajednicu od bračnog člana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kopi/pejst iz Obiteljskog zakona:

 

Članak 247.

 

Bračni drugovi mogu imati bračnu stečevinu i vlastitu imovinu.

 

1. Bračna stečevina i vlastita imovina

 

Članak 248.

 

Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.

 

Članak 249.

 

(1) Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

 

(2) Nevjesta i ženik, odnosno bračni drugovi mogu bračnim ugovorom drukčije urediti svoje odnose glede bračne stečevine.

 

Članak 250.

 

Na bračnu stečevinu primjenjuju se odredbe stvarnog i obveznog prava, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

 

Članak 251.

 

Za poslove redovite uprave smatra se da je drugi bračni drug dao svoj pristanak ako se ne dokaže suprotno. Nepostojanje pristanka ne utječe na prava i obveze poštene treće osobe.

 

Članak 252.

 

Dobitak od igara na sreću bračna je stečevina.

 

Članak 253.

 

(1) Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.

 

(2) Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenoga u članku 248. ovoga Zakona (nasljeđivanje, darovanje i sl.).

 

Članak 254.

 

(1) Autorsko djelo je vlastita imovina onoga bračnog druga koji ga je stvorio.

 

(2) Imovinska korist od autorskog prava i autorskom pravu srodnih prava ostvarena tijekom bračne zajednice bračna je stečevina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Očito nisam dobro shvaćena, sudeći po odgovorima koji su mi dani u svezi ovog pitanja. Ovo sve navedeno je već dobro znano i to već ptice na granama pjevaju, ali se vječito proteže nekakva nepravda i silna dugotrajnost postupaka.

 

No ona njega tuži za nekakvih vrlo upitnih 10.000 eura svoje vlastite imovine, (dokaza i nema, po sistemu rekla kazala)ali je njoj sva stečevina iz 18 godina braka ostala u vlasništvu, dok su njemu ostali dugovi, krediti i slično. Obzirom da mu nije ništa ostalo, niti mu ona bilo što priznaje u stečevinu, te obzirom da je on u gadnoj financijskoj situaciji a nekoj polovini pripadajuće stečevine nije ni blizu te kako ne bi "legao" novčano, naravno podnosi protutužbu i traži svoje pravo na stečevinu, koje mu doista zakonski pripada.

 

Pitanje je ustvari bilo, ako se npr. njoj i dosudi tih 10.000 eura, a u ovoj njegovoj protutužbi se njemu dosudi njegov zakonski dio, koji će biti uvelike veći no njezin, kako to u praksi izgleda, da li se radi poravnanje dugovanja, pa se onda odbija, dodaje i slično i dobije se iznos tko je kome tu što dužan, i tko ustvari koga treba isplatiti.

 

Primjer: - njemu pripada 15.000 eura iz stečevine koju mu je ona dužna namiriti,i donese se takva presuda, a njoj 10.000 eura i također se tako presudom odredi, kako ide naplata između njih dvoje. Po meni bi trebalo biti da je npr.ona njemu dužna namiriti 5.000 eura?? Ili griješim????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija