Jump to content

Brzina i eventualna kazna kod pretjecanja


scamar

Preporučene objave

Prije neki dan kažnjen sam sa 1000 kn za prekoračenje brzine u naseljenom mjestu na državnoj cesti. Pregledao sam novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama 06/2008.

Po zakonu sam kažnjen primjereno.

Imam jedno pitanje vezano za pretjecanje ili obilaženje. Nalazim se na cesti u naseljenom mjestu gdje znakom ili nekako drugačije nije propisana brzina pa znači da moram voziti 50 km/sat. Ispred mene je npr.kamion sa prikolicom koji vozi 35-40 km/sat,najmanje 200 m pregledne ceste,isprekidana linija i vozilo iz suprotnog smjera koje se jedva nazire. Krenem u preticanje kamiona,no moram potegnuti jer je dugačak,a i vozilo iz suprotnog smjera se približava jer vozi debelo iznad ograničenja. Da bih pretekao tako dugačko vozilo i sigurno se vratio u traku moram voziti iznad ograničene brzine,oko 70-80 km7na sat. Da li me prometna policija smije i može kazniti ako vozim brže od ograničenja u radnji pretjecanja? To u spomenutom Zakonu nisam pronašao. A i svi vozači znaju da kod pretjecanja se mora stisnuti gas. Pitam jer ne bih volio da me kazne jer sam pretjecao sporo vozilo i to obavio na siguran način. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa. A što mogu napraviti ako me usprkos tome mjerač brzine uhvati nakon povratka u svoju traku sa većom brzinom i prometna policija kazni? Jer ne može se brzina od npr.80 km/sat ostvarena u pretjecanju trenutno smanjiti na potrebnih 50 km/sat. Mogu li tada pri žalbi tražiti ukidanje izrečene novčane kazne i moram li,pritom,podastrijeti kakav dokaz? A i ne znam kako bih dokazao suprotno jer se nisam slikao dok sam pretjecao,a i nemam vozača vozila koje sam pretjecao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može se tu puno napraviti. Ukoliko ne možete sa 65 km/h na ekranu u vozilu izvršiti sigurno preticanje, odustanite od te namjere.

 

Pokazivači brzine u vozilu za cca 10% pokazuju veću brzinu od realne. Policija za brzine do 100 km/h umanjuje za 10 km/h.

 

Na ograničenje od 50 km/h ste sigurni do 65 km/h na ekranu svog vozila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija