Jump to content

Elektonički potpis: Jesmo li u kamenom dobu?


dox

Preporučene objave

Bok ljudi,

 

zanima me jel netko zna kaj će biti sa elektroničkim potpisom kod nas? Naime Zakon o elektoničkom potpisu je donesen još 2003. godine.

 

Dakle FINA je pružatelj usluge za te certifikate odn digitalni potpis, no zanima me kad će sudovi i upravna tijel omogućiti da im se u digitalnom formatu šalju podnesci i digitalno potpisuju? Što vi mislite o tome? Imate li više informacija?

 

Podrav,

 

Dox

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mea culpa... elektonicki dokument... pobrkao sam malo loncice...

 

Malo sam gledao kaj se dogadja s zakonom o elektronickom dokumentu i vidim da je javnu raspravu sredisnji ured za e-hrvatsk zavrsio... medjutim, nista jos od od konacnog prijedloga zakona o elektronickom potpisu...

nov sam na legalis.hr, pa ne znam, no zanima me je li se tko ukljucio u tu raspravu pred e-hrvatskom. jel ima tko informiran kad ce to na raspravu u vladu ili u kojoj je to fazi

 

raspravlja li se ovdje uopce o nacrtima prijedloga zakona?

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dakle,

prvo nacrt ima 29 clanaka, pa ga nije tsko prouciti pa stoga zaista plediram na sve ovdje prisutne da se u ovu raspravicu ukljuce.

 

ja bih komentirao malo clanak 1. st 2 nacrta prijedloga Zakona o elektronickom dokumentu. Dakle kaze: da se odredbe tog zakona ne primjenjuju u svim onim slucajevima gdje se drugim zakonima i propisima izricito trazi uporaba dokumenta na papiru.

 

Naime, što to točno znači? Krenimo od svima poznatog ZPP-a, evo čl. 106. st. 1 kaže da se tužbe, pravni lijekovi i .... podnose pismeno.

 

Dakle, koliko ja to razumijem, a vjerujem da dobro razmijem, elektroničkim dokumentom se neće moći vršiti nikakva službena korespondencija sa sudom u kakvom god parničnom postupku. Pa nije li namjera predlagatelja u javnosti prezentirana kao povećanje efikasnosti pravosudja, ubrzavanjem svih mogucih postupaka uporabom (napredne) tehnologije? Mislim da sam dovoljno jasan. Naime, istina je da ce se olaksati pravni promet u gospodarstvu i td. ali zasto da drzava ostane cijepljena protiv uporabe kompjutora.

Misljenja sam da bi odredba ovog clanka morala promijeniti jer se ovdje ne radi samo o ZPP-u nego sto je po meni jos sto puta gore a to je ZUP s kojim su pravnici, odvjetnici i svi gradjani svaki dan suoceni od zahtjeva da se izda domovnica, vozacka dozvola i td...

 

Ili treba ovu odredbu promijeniti ili treba ukljuciti paket zakona kada se bude predlagala promjena kao ZPP, ZUP i td...

 

Ako je vec toliko tragicno drzavi uzeti kompjutor u ruke neka se u prijelaznim odredbama odredi primjena ovog zakona slucajevima koji su reglirani ZPPom i ZUPom, kao nekakav "grace period".

 

Da ne govorim o javnim biljeznicima i njihovoj sudbini... Treba i o tome promisliti.

 

Nisam htio ulaziti dalje od cl 1. dok ne cujem vase cijenjene komentare na ovo, jer mi se ovo cini kao velilk problem, a zakon ako prodje ovakav Vladu pa u Sabor nece donijeti nista, ali bas nista novo sto se drzavne uprave tice...

 

Vasi komentari?

 

Moderatorima Legalisa: Mozda bi bilo dobro ako ova rasprava urodi plodom da se ide prema uredu za e-hrvatsku s nekakvim misljenjima... Zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija