Jump to content

promjena prezimena djece


jelena78

Preporučene objave

ukoliko pri prelasku granice s djecom naletite na policajca koji ozbiljno odrađuje svoj posao moglo bi se desiti da Vam se postave pitanja o Vašem srodstvu s djecom, obzirom da se iz putovnice isto ne može utvrditi, pa možda ne bi bilo loše pri ruci imati fotokopiju dokumenta iz kojeg je vidljivo da ste im majka. u svakom slučaju na Vašem bih mjestu telefonski provjerila kako se u praksi postupa u situaciji poput Vaše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

jelena78 je napisao:

Lijepo molim za savjet. Nedavno sam se rastala od supruga i željela bi vratiti svoje staro prezime. Do sada sam imala duplo (svoje staro i njegovo). Medjutim djeca imaju njegovo prezime. Zanima me šta mislite da li bi zbog toga što bi djeca i ja imali različito prezime bilo kakvih problema?

Pozdrav!

Kod mene je slićna situacija, do nedavno sam imala oba prezimena, ali sada sam se vratila na svoje.Djeca imaju očevo prezime, ali ću im vjerojatno dodati i svoje. Pošto je od moje rastave prošlo već par godina, morala sam ići u općinu napisati kao neku zamolbu da se vratim na svoje prezime i mora se objasniti zašto se želi promjeniti prezime.Zato ak već misliš promjeniti prezime i ako nije prošlo 6 mjeseci bolje to sad napravi jer je jednostavnije.

To sam čekala oko 2 mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Imam jedno pitanje vezano uz promjenu prezimena mojega djeteta. Vjerujem da sam na pravom mjestu. Situacija je sljedeća: ostala sam trudna sa sada već bivšim dečkom. Naime, prekinuli smo vezu ubrzo nakon što je on doznao za trudnoću. Dakle dijete je vanbračno te je mojom odlukom dobilo moje prezime iako ga je otac priznao (dakle u rodnom listu piše ime oca). Skrbništvo je dodjeljeno meni. Otac ga već 6 godina redovito viđa i plaća alimentaciju.

Uskoro se udajem za novu osobu u mom životu i zanima me kakav je postupak te da li je uopće moguće da moje dijete dobije prezime budućeg muža? Voljela bi da ja, moje dijete i budući muž imamo isto tj. samo muževo prezime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moonlight9 je napisao:

Uskoro se udajem za novu osobu u mom životu i zanima me kakav je postupak te da li je uopće moguće da moje dijete dobije prezime budućeg muža? Voljela bi da ja, moje dijete i budući muž imamo isto tj. samo muževo prezime.

 

Prezime kao i ime je dio identiteta djeteta, kao i svake druge osobe,te za promjenu istog treba imati opravdani razlog,koji u svakom slučaju nije taj što se vi uskoro udajete za novu osobu pa bi željeli da djete nosi prezime budućeg muža.

Djete ima živog oca koji skrbi za njega (''Otac ga već 6 godina redovito viđa i plaća alimentaciju'').Djete samo živi s vama jer vi kao roditelji ne živite zajedno,ali roditeljska skrb je zajednička i istu ostvarujete ravnopravno i sporazumno.

To znači da bi za moguću promjenu prezimena djetea trabala suglasnost njegovog/njenog oca.

Ako sporazuma među roditeljima nema u vezi promjene prezimena djeteta,onda o tome odlučije CZSS koji vam sigurno neće dati suglasnost ukoliko je razlog promjene onaj koji ste naveli u svom postu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru. Stvar je u tome što je okolina u kojoj ćemo živjeti dosta konzervativna (selimo se dosta dalje od mjesta gdje smo dosad živjeli) i smatram da će dijete imati manje "problema" ukoliko ima prezime mog budućeg muža i ostale eventualne braće/sestara. Dijete je prihvatilo mojega zaručnika kao oca te imaju stvarno blizak odnos. Voljela bi da se to i "teoretski" učvrsti - naravno, ako je moguće.

Još me samo zanima, ukoliko bivši pristane na djetetovo novo prezime (a mislim da hoće), gdje se moramo obratiti kako bi ta promjena prezimena bila provedena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Njihovi susreti uopće nisu upitni. I do sada su se njih dvoje redovito viđali iako je bivši odselio dosta dalje od mjesta gdje smo mi živjeli tako da naše preseljenje nikako neće utjecati na njihove daljnje susrete. Novo mjesto stanovanja je dalje od mog i djetetovog starog mjesta stanovanja ali ne i od njegovog. Znači, po tom pitanju sve ostaje isto.

Kao što sam rekla, hvala na odgovoru. I sama sam pretpostavljala da za to treba njegov pristanak. Sada sam dobila i potvrdu za to. Samo me zanima kakav je daljnji postupak? Gdje se treba obratiti da bi promjena bila provedena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ Gringo -pomoć

može malo pojašnjenje u svezi tog odseljenja s djetetom od mjesta gdje je živio sa ocem i majkom.. dali dijete ima pravo izraziti svoju želju i dali sud prihvaća želju dijeta da majka recimo ne odvodi dijete iz sredine gdje je odrastao,polazi školu,gdje mu živi tata gdje ima stan u kojem je živio al trenutno je privremeno s mamo izvan stana jer mama nije htjela ostati s njim u našem stanu ( odbila je ),gdje su mu prijatelji. na koji se način može garantirati dijetetu da neće biti prevaren i nakon nekog vremena protiv njegove volje da ga odvede daleko,jer dijete želi što češće susrete s tatom no mama silom želi da odvoji dijete od tate da se ne viđaju i time je dijetetu uništeno djetinjstvo toga se on najviše plaši..hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija