Jump to content

Trošak obnove ostavinske razprave


Ivan6389

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...

notarica je napisao:

Ono što je prije bilo vođeno i naplaćeno, ne uzima se više u obzir.

Sada se tarifa određuje prema vrijednosti te naknadno pronađene ostavine.

 

Zar se kod naknadno pronađene ostavine vodi novi ostavinski postupak? Ako da, zašto se iznova ne pozivaju nasljednici, uzimaju nasljedničke izjave i sve ostalo što tu već spada?

 

Ako se radi o istom ostavinskom postupku iza istog pokojnika - kako se onda ne uzima u obzir ono što je prije vođeno i plaćeno?

 

Možete li mi dati objašnjenje u svjetlu članka 251. Zakona o nasljeđivanju:

 

Nagrada i troškovi

 

Članak 251.

 

(1) Nagrada i troškovi javnog bi­­lježnika kao povjerenika sudske vlasti u provođe­­nju ostavinskog postupka određuju se tako da se jedna nagrada u pravilu odnosi na sve rad­­nje javnog bi­­lježnika u pojedinom ostavinskom postupku.

 

(2) Pravilnikom o nagradi za provođe­­nje ostavinskog postupka propisat će se za koje rad­­nje javni bi­­lježnik ima pravo na posebnu nagradu (popis ostavine i sl.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče pozivanja nasljednika u dopunskom postupku, vidjeti čl. 234 st. 1 ZN. Tamo je određeno kad se pozivaju i kad ne.

Što se tiče naplate naknadnog postupka, vidjeti Pravilnik o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u ostavinskom postupku (NN 135/03):

čl. 7 st. 4

Za dopunsko rješenje o naknadno utvrđenoj ostavini nagrada se plaća prema naknadno utvrđenoj vrijednosti tog dijela ostavine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U stavku 4. članka 7. govori se o nagradi za koju su prethodno eksplicitno postavljena neka ograničenja (plaća se jedna nagrada za sve radnje u postupku, a iznos te nagrade ima gornju granicu). Ta ograničenja se tiču onog što je prethodno bilo vođeno i naplaćeno.

 

Zato sam i pitala je li kod naknadno pronađene ostavine u pitanju novi ostavinski postupak. Ako nije, onda se ono što je prethodno bilo naplaćeno mora uzeti u obzir, da se ne bi došlo u koliziju s odredbom o maksimalnom iznosu nagrade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija