Jump to content

bračna stečevina


marija123

Preporučene objave

Molim Vas pomoć, ako netko zna . Radi se o podjeli imovine koja je stečena radom samo jednog supružnika , koji je i vlasnik gruntovno i posjedovno.Imovina je stečena u braku koji je trajao samo 4 godine , a sada nakon 16 godina supružnik koji nikada nije ništa radio traži 1/2 nekretnine kao bračnu stečevinu.Sud je odredio da supružniku koji nije radio pripada 1/8 nekretnine ,rješenje nije pravomoćno, ali je gospodin provalio u kuću i u njoj sada živi i ometa posjed . Da li zna tko , smijem li isključiti struju i vodu u istoj nekretnini?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovina koja je stečena za trajanja bračne zajednice zajednička je, bez obzira koliko je koji od supružnika pridonio stjecanju te imovine.

Niste dali više podataka, ali odluka suda da bivšem suprugu pripada 1/8 (iako je tražio 1/2) čini mi se objektivna, obzirom da vrijednost kuće niste stekli samo za te četiri godine, čak i ako je kuća tada sagrađena (kredit?).

 

Tko sada živi u kući?

Ima li bivši suprug još uvijek prijavljeno prebivalište na toj adresi?

Ako nema ,a provalio je, prijavite policiji umjesto da isključujete struju i vodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuća nije sagrađena iz kredita nego kupljena iz otpremnine supruge i njenog rada u toku bračne zajednice koji je iznosio 5 puta više od suprugove. Brak je trajao od 1985-1990 godine.U kuću je sada svojevoljno provalio i u njoj živi suprug, ali rješenje još nije pravomoćno , kuća je u vlasništvo 1/1 na supruzi, a već 18 godina nema adresu na kojoj je nekretnina.

Supruga se morala radi bolesti preseliti kod sina i također nema adresu prijavljnu na istoj nekretnini.

Zanima me još da li gospodin ako i dobije 1/8 može svojevoljno obijati i koristiti navedenu nekretninu u cjelosti iako (možda) njegov udio iznosi 1/8.

A što se tiče stuje i vode , zanime me da li ja mogu snositi kakve posljedice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Voda i struja se mogu prebaciti da se plaćaju na trajni nalog, te ukoliko ih se ne plaća slijedi isključenje, barem što se Elektre tiče oni su brzi. Isto tako ne vidim zašto se ne bi mogla isto tako promijeniti i obiti brava kad gospodin suprug nije kod kuće ili staviti protuprovalna zaštitna vrata pa neka on zove policiju. Nije potrebno zvati policiju, jer oni se ne miješaju privatne tužbe nego će uputiti u pranicu na sudu, treba se osim pravom služiti ženskim lukavstvom. Preporučujem darovni ugovor na sina ili na nekog drugog od djece ili rođaka u prvom nasljednom redu (sestra, brat) pa kad nema šta sudski dobiti, jer je već nekretnina darovana neka se gospodin suprug tuži do besvijesti.Ovo naravno nije pravi pravni savjet, ali ga vrijedi proučiti. Sretno :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pišem drugi odgovor, jer nisam baš doma na forumu, ne još.

 

Računi za vodu i struju se mogu prebaciti na drugu adresu i ukoliko se ne plaćaju slijedi isključenje. Zgodno je da bivši suprug živi bez struje, naravno ne vidim zašto se ne bi moglo tražiti redovno isključenje, ali mislim da ovo ide brže. Ukoliko se silom ušlo u tuđi posjed silom se može i izaći, kao npr. promijeniti bravu i staviti protuprovalna vrata dok gospodin nije kod kuće. Sugeriram darovnim ugovorom prenijeti vlasništvo na nekog drugog od nasljednika prvog reda, tada neće biti nekretnine oko koje traje parnica. Ukoliko ima zainteresiranih prodati što prije kuću ukoliko imate vlasništvo 1/1 to se može (preporučujem Albance ili Rome) mislim da će uslijediti iseljenje nepoželjnog. Ovo naravno nisu pravni savjeti, ali vrijedi razmisliti o navedenom. Sretno :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija