Jump to content

Rodica-Susjed


Lauraa

Preporučene objave

Poštovani!

 

Sestra i ja dijelimo jednu parcelu, koja je uredno razdvojena diobnim ugovorom. Dogovarale smo se da kad bude trebalo, oboje ćemo dograditi i jedna drugoj dati suglasnost da dođemo do same granice. Prije pet godina sestra mi je i počela dogradnju i zatražila da joj dozvolim da sa objektom prijeđe za 20 cm na moju parcelu preko granice koja razdvajala naše parcele. Ja sam se složila i ona je započela gradnju i ove godine ju je završila. Sada sam ja htjela da dogradim na moju kuću garažu koja je trebala da dođe tik do granice, tj. do njenog objekta, koji je sada djelomično i na mojoj parceli. Ona mi je to odbila tražeći da se moram udaljiti od granice tri metra. Nisam sigurna da li sam ja tada potpisala to da joj dajem suglasnost da pređe na dio moje parcele. U svakom slučaju nismo niti kod javnog bilježnika niti kod bilo kojeg odvjetničkog ureda potvrdili taj dokument, ako ga uopšte i ima. Molim vas da mi kažete da li ima pravnu vrijednost i da li vrijedi takav jednostrani i nepotvrđeni dokument ili ne, odnosno šta mi preostaje da činim sada. S poštovanjem Prevarena.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li ste fizički tada razdvojili tu 1 parcelu ugovorom i parcelacijom ili samo sporazumom o načinu korištenja?

Taj sporazum mi se čini pravno nevaljao osim u određenoj mjeri u kojoj bi zajedno sa svjedočenjem utvrdilo iskaz takove Vaše volje u to doba.

No ostaje jedna bitna činjenica, a to je da je ta kuća očito rađena bez građevne dozvole. Naime, u rijetkim uvjetima "urbanizam" predviđa gradnju samostojećeg objekta na manje od 1-1,5 metara od međe (dakle, prvo pitanje da li ste se potpuno razdvojili...).

U tom slučaju možete joj zaprijetiti građevinskom inspekcijom i uklanjanjem tog njezinog objekta.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija