Jump to content

dijete


karmelah

Preporučene objave

Bok. Ovakva je situacija osoba je umrla, nije oženjen ali je njegova cura trudna. Zanima me hoće li jbilježnik pozvati i curu i roditelje, što će učiniti kad sazna da je dotična osoba trudna, prekida li ostavinsku raspravu dok se dijete ne rodi ili se to upućuje na parnicu. Mogu li roditelji prešutjeti potencijalnog nasljednika i što onda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za dijete koje je začeto u trenutku smrti ostavitelja, uzima se da je već rođeno, pod uvjetom da se rodi živo. Tako da zametak može naslijediti.

Na ostavinu će se pozvati trudnica, te obvezno i Centar za socijalnu skrb.

Budući da javni bilježnik ne može znati te podatke, neka se majka nerođenog djeteta obrati sudu s pitanjem kod kojeg je javnog bilježnika spis, a nakon toga neka se javi tom javnom bilježniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Zametak = nasciturus

 

član 214.Zakona o nasljeđivanju

 

1. Ako se očekuje rođenje djeteta koje bibilo pozvano na nasljedstvo, ostavinski će sud o tome obavijestiti tijelo nadležno za poslove skrbništva.

 

2.Ako tijelo nadležno za poslove skrbništva drugačije ne odredi, o pravima još nerođenog djeteta brinut će se jedan od roditelja.

 

Nasljednik može biti samo osoba koja je živa u času otvaranja nasljedstva, ali za dijete već začeto u času otvaranja nasljedstva uzet će se da je rođeno ako se rodi živo.

 

Ostavinska može prema tome početi i prije rođenja djeteta.

 

Ako se dijete ne rodi živo tada nije nasljednik pa tako rezervirana imovina dijeli se među ostalim nasljednicima iz rješenja o nasljeđivanju , dijete koje nije rođeno živo ne nasljeđuju njegovi roditelji

 

 

Pozdrav! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija