Jump to content

Pomoć u vezi povratka radne knjižice i plaće


Dorotej

Preporučene objave

Počeo sam raditi 17 prosinca 2008, nakon što sam u Plavom oglasniku našao oglas gdje su se tražili ljudi za prekvalifikaciju. Odmah na početku mi je poslodavac rekao da ne mogu raditi „na crno“, što mi nije bila zaprekam jer sam imao potrebna dokumenta. Radnu knjižicu sam donio nekoliko dana kasnije, čim sam je dobio od bivšeg poslodavca. Novi poslodavac ju je uzeo i na tome se završilo. Moram priznati da baš i nemam iskustva u tim stvarima niti znam postupke u slučaju promjene poslodavca. Ranije, kod prijašnjeg poslodavca, sam imao uvijek ugovor na određeno vrijeme, i to onaj koji se kupuje u knjižarama i u kojemu uglavnom ništa konktretno ne staji. Dobijao sam ga nakon nekih 10 dana, i bilo je bitno samo da ga potpišem, bez „suvišnih pitanja“. I tako svakih 3 mjeseca. Naravno, bio sam prijavljivan na iznos vrlo blizu minimalcu.

Uglavnom, nisam dobio nikakav dokument na potpis, a ja sam vjerovao da je opet posrijedi neki ugovor iz knjižare i da je, obzirom da nas je u pogonu svega bilo troje, to stvar koja je urađena i nekad usput ću dobiti ugovor koji zbog uopćenosti stavki u njemu neću trebati ni pročitati. Tako sam ja radio sve do 1. veljače kada me je poslodavac pozvao da potpišem ugovor, datiran od 1. 2 do 31. 3. 2009., naravno na određeno vrijeme. Jedino bitno u tom ugovoru je bilo da imam radno vrijeme od 8 do 16 i da imam otkazni rok od 15 dana, bilo da ja dajem, bilo da mi poslodavac daje otkaz. Nikakav iznos plaće niti satnica u njemu nije spominjana.

Kada sam pitao tajnicu što je sa prethodnim veremenom rekla mi ja da sam radio na crno i da sam „sam kriv“. Nekoliko dana prije isteka toga ugovora pozvao me je poslodavac da mi rekne kako posao „ne ide“ i da će mi dati otkaz nakon isteka ugovora. Došao je i 31. ožujak, po isteku radnog vremena otišao sam u ured da tražim svoju radnu knjižicu i neki dokumenat u kojem će pisati razlog otkaza (ponajprije radi prijavljivanja na burzu rada). Ništa od toga, poslodavac mi je rekao da će me telefonski obavijestiti kada mogu doći po knjižicu. Kada sam pitao za plaću rekao je da ćemo to srediti kada budem došao po dokumenta. Iako to stoji u ugovoru, poslodavac uopće nije ni spomenuo da odradim otkazni rok, on je smatrao da prestajem raditi počev od 1. travnja.

Kako se plaćalo ? Plaća je bila u dva dijela, prvi dio u iznosu nekih 2 800 kn bio je na račun, i plaćan je do 15. u mjesecu. Drugi dio je išao „na ruke“ i plaćan je negdje krajem mjeseca.

Danas je 26. Travanj, ja još uvijek nisam dobio radnu knjižicu niti plaću (ni dio na račun, niti „na ruke“). Također, nisam primio ni mail izvještaj iz obveznog mirovinskog fonda o uplati za ožujak. Poznajući poslodavca uvjeren sam da što zbog nemara, a što zbog potrebe da mi „zagorča život“ tako da ne mogu tražiti novi „legalan“ posao svjesno drži moju knjižicu i ne isplaćuje plaću. Što ja u ovoj situaciji mogu učiniti kako bih dobio ono što mi pripada ? Obzirom da je moja radna knjižica još uvijek kod njega i da nisam potpisao nikakav dokument o otkazu, da li to znači da sam ja praktički još uvijek njegov uposlenik i da mi je dužan plati kao da sam radio cijeli travanj. Da li trebam se obratiti inspekciji rada ili trebam pokrenuti sudsku parnicu protiv njega ? Koje su moje šanse u eventualnom sudskom postupku ? Moram napomenuti da se radi o čovjeku koji je u posljednjih par godina promijenio više od 40 zaposlenika i da je to mahom činio kako bi izbjegao plaćanje godišnjih odmora odnosno drugih radničkih prava. I oni koji su radili dulje radili su isključivo na ugovore na određeno koji su produljivani svakih 2 ili 3 mjeseca (iako je jedan djelatnik tu radio više od 4 godine, ali uvijek sa ugovorom na određeno vrijeme).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Pismenim putem zatražite od poslodavca povrat radne knjižice i obračun plaće za vrijeme dok ste radili.

Zaprijetite mu inspekcijom rada ukoliko Vam u roku od osam dana ne isplati plaću i ne dostavi radnu knjižicu .

 

Vaš je poslodavac učinio bezbroj prekršaja i ako je pametan da izbjegne inspekciju udovoljiti će Vašim zahtjevima .

 

Ukoliko se ogluši na Vaše zahtjeve preostaje Vam inspekcija rada da se njoj obratite .

 

 

Pozdrav ! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija