Jump to content

Neregistriranim traktorom udario u naš auto....


bodulica

Preporučene objave

Zamolila bi vas da mi što prije odgovorite na pitanja, jer sam tu na forumu čitala da apsolutna zastara u prometnom pravu (ako se to tako zove), nastupa 2 godine od nastanka nesreće, pa zato mislim da mi je prilično hitno.

Ovako, dečko mi je u prosincu 2008.g. imao prometnu nesreću, vozeći registiriranim osobnim vozilom u zavoju vidio je traktor, a kako je zavoj dosta nepregledan i cesta nije baš široka, stao je da traktor može proći uz njega. Znači, on stoji s autom registriranim i sve, a neregistrirani trakor prolazi uz njega, udari ga i ošteti vozilo. Dolazi policija, napravi zapisnik i sve se čini kao čista stvar. Osiguranje pokreće kazneni postupak protiv lika s trakotorom. Međutim, stari koji je vozio neregistrirani traktor tvrdi da nije kriv, ali čista je stvar, ne more dokazati da nije kriv, kad je kriv!!!!! I sad, bilo je jedno ročište i stari se nije pojavi. Molim vas, recite mi što da sad radimo? Poslati ćemo požurnicu, ali molim vas nek mi neko kaže što će se dogoditi ako on i dalje ne bude dolazio na ročišta? I koliko će se taj postupak otegnuti? Molim vas što hitnije, jer me stvarno strah da neće dobiti odštetu, a osiguranje je poslalo već dva dopisa da nisu u mogućnosti isplatiti odštetu zbog toga što postupak pred Prekršajnim sudom (u Zadru) još nije gotov.

Help.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara je 4, a ne dvije godine, do zastare se neće moći doći.

 

Odštetu potražujete od HUO putem nekog osiguravatelja, koji je u pravu što odbija isplatu do završetka sudskog postupka. Ukoliko izostane presuda osiguranje nije dužno ništa platiti, onda Vam preostaje samo privatna tužba.

 

Presuda može izostati nastupanjem zastare ili ukoliko sud ne bude mogao zaključiti tko je skrivio prometnu nesreću.

 

Mjesta za paniku još nema, iznos koji dobijete od nekog osiguravatelja regresno će se potraživati od vozača traktora uvećan za troškove i kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zapravo, osiguranje bi Vam već to moralo isplatiti bez obzira na prekršajni postupak, bitno je da Vaš dečko u trenutku sudara nije bio pod utjecajem alkohola i da je policija sve to napisala u zapisnik pa i o krivnji traktoriste.Osiguranje Vas odugovlači jer i za naknadu štete postoji zastara.Meni je prije par godina neki auto udario moj i pukao mi je branik, došla policija, alkotestirani smo, dečke je policija prijavila sucu za prekršaje a ja sam tražio i dobio policijski zapisnik i naplatio štetu.Inaće, kod Vas možda dođe do problema jer nije traktor osiguran za takve namjene pa ako nije velika šteta pustite to na miru jer će te morati tužiti traktorista sudu a to može potrajati i koštati više nego šteta na autu, sretno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nabavili smo nekako kopiju policijskog zapisnika, onog što je sastavljan baš kad se to dogodilo i u njemu ne piše uopće tko je skrivio nesreću. U tome i je problem. U zapisniku je naznačeno da je šteta na osobnom vozilu 5.000 kn , a na traktoru 500 kn. No, popravak je koštao više nego je policija u zapisniku navela. Tako da ne znam ni koji iznos točno osiguranje mog dečka potražuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

miss je napisao:

Zapravo, osiguranje bi Vam već to moralo isplatiti bez obzira na prekršajni postupak

Osiguranje može, ali ne mora isplatiti štetu ako drugi vozač poriče krivnju.

miss je napisao:

možda dođe do problema jer nije traktor osiguran za takve namjene

Traktor je vozilo koje ima obvezu registracije, što znači da se smije kretati po cesti i da štete koje počini takvo neosigurano vozilo pokriva HUO. U obveznom osiguranju vozila na cestama postoje drugačije "namjene" koje nemaju veze sa traktorima.

 

Molio bih za kap ozbiljnosti.

 

bodulica je napisao:

popravak je koštao više nego je policija u zapisniku navela

Policija nije ovlaštena niti stručna za procjenu visine štete. Taj iznos se koristi informativno za izvještavanje javnosti i statistiku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala što mi pomažete. Osiguranje oštećenog vozila "Allianz" je procjenilo štetu na 17.500,00 kn. Na protokolu prekršajnog suda rekli su da jedino što možemo jest poslati požurnicu. Pošto vozač traktora izbjegava doći na sud, ne pristupa ročištima, a osporava bilo kakvu odgovornost (za što nema uopće dokaza, jer ograničenje na toj cesti je 40 km/h, i moj dečko se zaustavio kad ga je ugledao), što će sud dalje napraviti? Ja inače radim na općinskom, tako da mi uopće nije jasno kako funkcionira prekršajni sud. I molim vas, ako neko zna, koliko ti sporovi traju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Marx, pa ja i nisam napisao "drugačije namjene", napisao jesam za takve namjene a to se odnosi na obavezno osiguranje vozila u prometu, a Vi ste tu rječ "izolirali" iz konteksta i "dodali rijeć koju ja nism spomenuo".A za kapljice ozbiljnosti, ne treba trošiti vrijeme za komentar...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bodulica je napisao:

Ja inače radim na općinskom,

Pa zar se ne može s nekim popiti kava i doznati sve? Ili kavica od 10-tak kuna ili k odvjetniku na savjet od 600 kuna.

 

Zavisi za što su ga teretili. Za kazne preko 10.000 kuna jest žuran postupak, a osiguranje "nosi" kaznu o 5.000 do 20.000 kuna.

 

Moguće je da ukoliko dođe do smrti ili teže bolesti jednog od sudionika, izostane sudska presuda.

 

Nisam siguran, ali mislim da bi u tom slučaju se ne bi smjelo propustiti ostavinsku raspravu, ali u te stvari se uopće ne razumijem. Pitajte odvjetnika ili se možda ovdje netko javi.

 

HUO putem nekog osiguravajućeg društva neće isplatiti odštetu bez sudske presude, niti će je isplatiti ukoliko presuda izostane.

 

Očito da je vozač drugog vozila svjestan svoje situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajni sud je druga zgrada, druga ulica, drugi kvart.... a razlika između prekršajnog i općinskog suda je kao između neba i zemlje. Tamo ne poznam nikoga, radim u sudu manje od godine dana, i na općinskom se mi bavimo totalno drugačijim stvarima (razvod braka, uzdržavanje, utvrđenje prava vlasništva, isplate.... itd.). Radim kao zapisničar, a kad sam sutkinju pitala za savjet rekla je da ne zna, jer ona nikada nije radila na takvim stvarima, cijeli radni staž je na općinskom sudu na parnicama.

Ali hvala na savjetu.

Poslali smo prije par dana požurnicu (sličnu onoj kakve ja gledam redovito na ovom sudu) i zamolili da nas izvijeste o stanju spisa (kao zainteresiranoj stranci u postupku, jer vlasniku auta netko treba isplatiti lovu za štetu na autu). Mi inače, na općinskom sudu, kad netko traži da ga se izvijesti o stanju spisa to i napravimo, ali kakva je praksa prekršajnog ja to ne mogu znati.

Eto, zato sam pitala ako netko slučajno zna, da mi kaže je li žuran postupak. Šteta je procjenjena na 17.500,00 kn, ali auto je popravljeno za manje od 10.000,00 kn, tako da ne znam koji iznos osiguranje potražuje.

Ako je to žuran postupak, poslala bi im još koju požurnicu i u njoj navela da molim nastavak postupka pošto se radi o hitnom postupku, a ako nije žuran postupak onda to baš i nema previše smisla, treba čekati. Koliko, ni to očito nitko ne zna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da sam dobro napisala požurnicu, jer je za ovaj petak zakazano ročište!!! :-) valjda je to dobar znak... Dečko mi je pozvan za svjedoka (auto je u vlasništvu njegovog oca), pa ćemo viditi što će se dogoditi. Kako bi lipo bilo da i stari pristupi pa da se to može i zaključiti. Uglavnom, hvala na savjetima i nadajmo se da će sve proći super u petak. Ako ne, javiti ću se opet s novim pitanjima što sad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija