Jump to content

Vanbračno dijete i njegova prava?


moco

Preporučene objave

Djevojka ima vanbračno dijete staro 9 god.Otac djeteta je oženjen i ima dvoje starije djece te dvoje mlađe djece od ovog vanbračnog( nakon preljuba vratio se supruzi).

Djevojka i otac nikada nisu formalno uredili obveze i prava oko djeteta, već je otac dolazio kad se sjetio i plačao kad i koliko je htio(sada oko 500,00kn).

Ja joj predlažem da pokrene neki postupak pred sudom i riješi pitanje alimentacije.

Što predlažete i savjetujete vi,dragi forumaši?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjetujem djevojci da ne napravi pogrešku koju sam ja napravila. Svakako je pametno riješiti pitanje alimentacije jer je to jedini način da gospodin djetetu daje ono što mu pripada. Ovo sa njegovom dobrom voljom nije rješenje jer on može i izgubiti dobru volju. Alimentacija nije nešto što pripada roditelju koji brine o djetetu već je to pravo djeteta i pripada njemu. Roditelj se ne može odreći alimentacije. Nadalje, ne znam da li je otac dijete priznao službeno, ako nije to dijete jednog dana neće imati nikakva prava nasljeđivanja.

Zašto ovo pišem? Zato što nikada ne znate što će život donijeti vama i djetetu. A ako vam donese loše, barem je dijete koliko toliko zaštićeno, te alimentacije nisu neki novci ali nekada postanu veliki novci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba tužiti oca djeteta za uzdržavanje. U biti ga tuži dijete, a ne majka, dakle tužitelj je mldb. dijete zastupano po majci i zakonskoj zastupnici. Obavezno treba tužiti za uzdržavanje upravo da bi se došlo na kraj s tom njegovom samovoljom - da plaća koliko i kad hoće. Dijete ima potrebe, i oba roditelja trebaju izdvajati za njega. Ukoliko je otac djeteta slabijeg imovinskog stanja i nije u mogućnosti plaćati puni iznos koji je za dijete od 9 godina propisalao ministarstvo, bilo bi dobro da se majka i otac djeteta dogovore (pa makar i posredstvom suda) koliki iznos je otac djeteta u mogućnosti plaćati (s obzirom na to kolika primanja ima i da već uzdržava svoju ostalu djecu). Ali, otac djeteta ukoliko ne živi s njim je dužan doprinositi za dijete redovito. Zato što prije treba podnijeti tužbu sudu. Ne mora biti svađe, sve se može dogovoriti, ali ipak je bolje imati u ruci pravomoćnu presudu za slučaj da se dogodi da otac djeteta prestane plaćati alimentaciju, imate neku sigurnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, otac po rješenju o skrbništvu ima pravo viđati dijete 2 puta tjedno i subotom ili nedjeljom po dogovoru, mjesec dana ljeti i 10 dana zimski praznici.Ostalo po dogovoru. No,majka je odmah po porodu otišla živjeti u drugu državu tamo dobila državljanstvo , te na taj način ograničila posjete oca koji nije bio financijski u mogućnosti tako ćesto posječivati dijete, a kada je molio da dijete boravi kod njega preko vikenda , ona to nije dozvoljavala ili je eskivirala raznim isprikama. Sada isključivo dijete viđa oca kad je ona u Zagrebu i to samo ako to njoj paše.Kome se otac može obratiti s obzirom na to da žena ima strano državljanstvo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sanigold je napisao:

Napominjem da otac voli dijete i želi viđanja s djetetom ali ne i sa majkom.

 

nisam pravnik pa ne znam pravi odgovor na vaše pitanje, ali pretpostavljam da se svakako možete javiti u centar za socijalnu skrb. oni će vas svkako uputiti kako dalje.

 

međutim, javila sam se zbog onog citiranog.

 

mislim da se morate pomiriti s tim da je to majka vašeg djeteta, i ako zbog ničeg drugog, već zbog samog djeta morali bi je poštivati, a ne davati ovakve izjave.

 

kako bi se mogla ponašati jedna žena i majka prema nekom tko ne može podnjeti susret s njom. za sve nesuglasice i svađe uvijek treba dvoje, a ne samo jedan. promijenite sebe, pa se možda promjeni i majka vašeg djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

kako bi se mogla ponašati jedna žena i majka prema nekom ...

 

Vjerojatno bi odluka suda kojom se štiti dobrobit, a služi prvenstveno njegovanju emocionalnog odnosa maloljetnog djeteta s roditeljem s kojim ne živi, mogla izgledati i otprilike ovako:

 

"Susreti i druženja mlt. djeteta i majke s ocem će se odvijati utorkom i petkom od xy.00-yx.00 sati te subotom i nedjeljom po dogovoru roditelja, ljetnim praznicima mjesec dana te zimskim praznicima 10 dana koje će dijete, otac i majka provesti- zajedno."

 

Za vjerovati je da niti osobi A niti osobi B tijekom predaje djeteta ili roditeljskg konzultiranja, prilikom pogleda na ono drugo neće biti ni oštećen ni uništen organ vida, no vrijeme susreta i druženja djeteta s roditeljem s kojim ne živi je namijenjeno- upravo tim dvjema osobama. Niti vremensko trajanje nije nalupetano bez razloga.

Naročito uz postojanje odluke suda koja je drastično drugačija od načina na koji se provodi: majka djetetu jest majka i trebalo bi je kao takvu cijeniti, ali ona nije faktor koji bi smio uzeti si za pravo odlučivati kako će se ponašati i postupati u ovom smislu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi korisnici, hvala Vam na savjetima, da ne bi krivo shvatili , nije upitno cijeni li se majku ili ne, dapače, već sam napisala da ne samo da je prihvačena u svim segmentima , nego je godinama cijeli odnos podređen njezinim željama iako je u međuvremenu rodila još jedno vanbračno dijete, iako je zaista uvijek dobrodošla u našu kuću ( otac ima još dvoje djece malodobne )pa i njeno drugo dijete uopće ne razlikujemo od ostale djece . Stvar je u tome što majka koristi stariju djevojčicu(9) za čuvanje mlađe (2) i to na način da ih ostavi u stranoj državi i dođe u ZG ne znajući da li će se desiti nešto toj djeci samoj ili njoj pri povratku kući. Stvar je u tome što otac smatra da je to neodgovorno s njene strane , a nema nikakvo prava glasa , jer u bilo kakvu raspravu ući znači uskračivanje na viđanja i ovo malo što je vidimo ili prijetnje po pitanju alimentacije ( iako, napominjem , je oduvijek iznad svih prosjeka ). Oca zanima : DA LI NAŠA SOCIJALNA SKRB MOŽE IMATI IKAKVIH UTJECAJA NA MAJKU S OBZIROM NA TO DA JE ONA STRANI DRŽAVLJANIN? Eto ,samo je stvar u tome da je nama žao , odnosno otac je zabrinut na koji način njegovo dijete odrasta i želi na neki naćin pokušati barem malo utjecati na ućestalost susreta s djetetom. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija