Jump to content

Lauc


anonimno

Preporučene objave

Socijalna - cjelovit gospodarski sustav slobodnog trzista treba ostvarivati u ravnotezi s nacelom socijalne pravde

Jedinstvena - ovlasti tijela drzavne vlasti obavljaju se na jedinstven nacin + zabrana federalizacije

 

A zna li netko isto od Lauca: nacelo supsidijarnosti - u odnosu na lokalnu vlast, te nacelo proporcionalnosti, self-executing situacija, sto sadrzi ustavni poredak, sto je pravni poredak??? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Osim što sam se zaboravila logirati, zaboravila sam nešto i bitnije:

Načelo razmjernosti je načelo kojim se nadzorna vlast u ostvarivanju svojih posebnih ovlasti obvezuje primjenjivati metodu koja najmanje utječe na lokalnu samostalnost a istodobno postiže željeni rezultat. U slučaju nepropisne primjene nadzora jedinice lokalne samouprave ima pravo pristupa pravnom sredstvu kojim se uvjeti i način nadzora mogu staviti pod nadzor (nadzor nad obavljanjem nadzora).

Načelo je određeno u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi i glasi:

"Upravni nadzor nad lokalnim jedinicama mora se obavljati tako da se poštuje razmjernost između širine intervencije nadzorne vlasti i važnosti interesa koje se smjera štititi"

RH je potvrdila Povelju i usvojila određeni broj odredbi ali nije n. razmjernosti, međutim, iako hrvatsko zakonodavstvo ne sadrži izričitu odredbu o primjeni n. razmjernosti, činjenica da svaka odluka županijskog službenika koja se donosi zbog nadzora nad aktom koji je donijela lokalna jedinica, treba sadržavati objašnjenje, može se primijeniti kao odgovarajući mehanizam za provjeru da li je način upravne intervencije ispravan /mislim da se to odnosi na čl. 80. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi/.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Jučer sam odgovarala kod profesora Lauca. Imam samo riječi hvale. Bio je jako ugodan. Pitao je detaljno i prošli smo kroz baš svaki zakon. Ali ostao mi je u sjećanju kao jako kulturan ispitivač koji se kanditatu obrća s poštovanjem. Zaista lijepo islustvo. Tako bi trebalo uvijek biti, zar ne????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako različita iskustva. Da li je to uopće isti čovjek. Kažem, kad sam ga ja slušala svi slušači su se zgražavali, to je bilo na početku, kad je on bio nov ispitivač, pa možda se čovjek smekšao ili mu je bio jako loš dan. Ne samo da nije bio kulturan nego je bio bezobrazan. Čak su su neki reagirali prema tajnici pa je žena rekla da će razgovarati sa njime.

 

Zaista, veoma različita iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je definitivno tako. I zato neka te uopće ne brine što ideš na popravni. Da su bile drugačije okolnosti najvjerovatnije popravnog ne bi ni bilo već bi prošla cijeli ispit. Svaka čast ispitivačima ali ja mogu potvrditi, jer sam u toku 4 godine laganog pripremanja za taj ispit i slušanja ispita, došla do zaključka da su kriteriji jako rastezljivi. Bilo je dana kada smo se svi zgražavali kako su neki ljudi prolazili a i dana kada smo se zgražavali kako su pali. Sve je to relativno. Jedino je pravilo, ne odustaj nikada i poštuj svoje znanje, ma što ti neki (bahati) npr. Jug rekao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

[ Jedino je pravilo, ne odustaj nikada i poštuj svoje znanje, ma što ti neki (bahati) npr. Jug rekao.

 

Eto, još jedna iznimka koja potvrđuje pravilo da nikad ne možeš računati i biti siguran da će ispitivači uvijek biti onakvi kakvima su okarakterizirani. Jučer sam slušala Juga i čovjek je bio totalno cool, pričao o pravima djece branitelja u svezi upisa na fax, ubacivao razne šale i pošalice i pitao sasvim korektna pitanja, dakle sve ok. I ja sam čula da je "nezgodan" ali eto...svi oni imaju svoje dobre i loše dane. Na našu žalost. Ili sreću. Kak se uzme :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mučilo me to njegovo pitanje, pa sam malo okolo kopala, i došla do sljedećeg:

zaštitu zajamčenih ljudskih prava US pruža:

1.u postupku apstraktne kontrole ustavnosti i zakonitosti (zaštita in abstracto), u kojem je US ovlašten ukinuti zakon, odnosno ukinuti ili poništiti drugi propis ako utvrdi da je nesuglasan s Ustavom

2. u postupku pokrenutom usta.tužbom (zaštita in concreto) ....bla, znate o tome

Zapravo je vrlo jednostavno, kad znaš što čovjek misli pod tim pitanjem :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lunas je napisao:

A zna li netko isto od Lauca: nacelo supsidijarnosti - u odnosu na lokalnu vlast, te nacelo proporcionalnosti, self-executing situacija, sto sadrzi ustavni poredak, sto je pravni poredak???

:-?:-? stvarno, baš nitko ne zna??? pa dajte ljudi...

što se tiče onog "self executing situacija", jedino što sam našla je da su "self-executing propisi - propisi koji se u nacionalnim pravnim porecima usvajaju neposredno, bez donošenja provedbenih akata", hm....

:roll:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok Dijana!

Hoćeš reći da je "self executing" zapravo pravo jedinica lok. i podr. samouprave da statutima samostalno uređuju unutrašnje ustrojstvo i djelokrug svojih tijela u skladu s lok. potrebama i mogućnostima? ajde super ak je to to

Što se linka tiče, misliš na ovaj gore u ovom topicu? Na žalost "The page cannot be found" :-(

A supsidijarnost =dužnost države da pomaže financ. slabije jedinice??? hm.. :roll:

Bože, otkud samo on čupa ta svoja pitanja :-? ...bottom up sustav....

:misli:

Ma najgore je to što se često desi da ispitivači imaju neku svoju formu u koju upakiraju pitanje, ti zujiš ko blesav jer nemaš pojma o čemu on to priča, a u biti znaš odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eh, cini mi se da je kolegica Diana pobrkala nacela

evo odgovora na Tvoja pitanja

Sustav lokalne samouprave temelji na nacelima supsidijarnost i solidarnosti. Nacelo supsidijarnosti znaci da se pri odredjivanju djelokruga prednost daje onoj razini vlasti koja je najbliza gradjanima i koja moze ucinkovito i djelotvorno obaviti

povjerene poslove.

Nacelo solidarnosti obvezuje drzavu da financijski

pomaze slabijim jedinicama lokalne samouprave.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Bok Lely,

 

na temu Lauca si gore napisala da ste na ispitu prosli kroz sve zakone, ali da je bio ugodan ispitivac. Kada kazes da ste prosli kroz sve zakone, je li to znaci da je pitao standardna pitanja iz organizacije pravosudja koja se mogu naci po skriptama ili detaljnije? Preporucas li za njega ucenje svakog zakona detaljnije nego sto je potrebno za druge ispitivace?

 

Hvala na odgovoru!

Lely je napisao:

I ja sma bila na ispitu u subotu, i prvi ispitivač mi je bio prof. Lauc. Zaista lijeo iskustvo. Kada bi barem svi bili takvi kao što je on taj dan bio prema meni i koegici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovane kolege i kolegice,

Prof.Lauc je izvrstan i predavač i ispitivač, al u njegovom ispitivanju je bitno da razumijemo svaku riječ koju kažemo. Mogu se pohvaliti da je on moj mentor u pisanju i istraživanju magistarskog rada.

je napisao:

Kako Laucu odgovorit na pitanje kojeg uvijek postavlja: Definicija Republike Hrvatske- šta znači svaka pojedina riječ: nedjeljiva, jedinstvena, socijalna, demokratska?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija