Jump to content

Zemljište za gradnju i susjed bez puta


Uma108

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

 

Namjeravamo kupiti jednu parcelu za gradnju obiteljske kuće. Papirnato je sve u redu... Nismo još krenuli u konačnu realizaciju, pa dok to ne krene imam pitanje.

S prednje strane parcele je put, s lijeve i desne su slobodne parcele. Sa stražnje strane je druga parcela na kojoj se nalazi kuća. Do te kuće vodi samo puteljak širine možda 1m. Oni su se sudili sa vlasnikom ove parcele, da im da put do njihove kuće. Tužbe su odbijene na svim sudovima i na županijskom i još jednom (govorio mi je ovaj jedan pravnik ali se ne sjećam). Uglavnom tom liku iza su odbijeni svi zahtjevi za putem.

Ja ne kontam uopce kako je mogao graditi kuću bez ikakvog pristupnog puta, ali ok sad to ostavimo po strani. Dakle ima samo taj pješački put.

Sad me zanima ako uzmemo tu parcelu, kod predaje dokumentacije za uvjete gradnje u članku 216 / 1 i 2 stoji sljedeće:

Članak 216.

 

(1) Prije izdavanja rješenja o uvjetima građenja, nadležno upravno tijelo dužno je stranci pružiti mogućnost uvida u idejni projekt radi izjašnjenja (u daljnjem tekstu: uvid).

(2) Stranka u smislu stavka 1. ovoga članka je investitor, vlasnik nekretnine za koju se izdaje rješenje o uvjetima građenja i nositelj drugih stvarnih prava na toj nekretnini, vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na nekretnini koja neposredno graniči s nekretninom za koju se izdaje rješenje te javna ustanova za upravljanje nacionalnim parkom i parkom prirode i jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi nekretnina.

 

Da li nam može tu praviti kakav problem? Što ako se on ne slaže s tim? ....

 

 

 

 

Unaprijed se zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Slicnih problema su imali i.moji roditelji,slucaj sljedeci-napravili su kucu u tada jos neizgradenom djelu.mjesta,mjesto tj. ,tada selo..no kad je picela urbanizacija i.otkupi parceli i gradnja kuca.koja je bila silovita (mjesto u 5 god.doslo s 1000 na 4000 ljudi) tada su poceli i.problemi.Naime kada su.moji napravili kucu tada su vlasnici.okolnih parcela omogucili svakodnevni pjesacki prelaz jer nitko mije racunao da ce tako buknuti gradnja i.mjeszo se razgraditi,problem nastaje kad malo pomalo nasa kuca biva okruzena novim.kucama i.mi.ostajemo bez pjesackog puta do pristupne ceste jer smo.uzeli cesticu po sredini.tada neizgradenog.podrucja...i tako isli.smo u vise sudskih.postipaka i do danas smo.na sudu u dva postipka..ukratko,nikad ne uzimat zrmljiste po sredini.nrizgradenog podrucja! Jer.uvijek moze doci do urbanizacije i bok,ostanes.bez.i.pjesackog puta onda slobodno mozes helikopterom do.kuce

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Ante,

iz vašeg opisa je nedvojbeno kako su vaši roditelji dobro znali da k.č.za koju su sklopili kupoprodaju nema pristupnog puta,te da se radilo o dobroj volji vlasnika susjednih k.č.koji su vam dopustili prolaz,tako da vaš savjet nema mjesta ako se prije kupoprodaje provjeri dali nekretnina ima prilazni put ili pak osnovanu stvarnu služnost puta na susjednoj-im nekretnini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija