Jump to content

Premještaj na niže (manje plaćeno) radno mjesto


elena555

Preporučene objave

Ako netko ima volje čitati moje dugo pismo...

 

Moja majka je trgovac, (uskoro) 55 godina života, nešto više od 35 godina radnog staža, a od toga (uskoro) punih 35 godina zaposlena kod istog poslodavca (posljednjih 17 godina kao poslovođa dosad 3 prodavaonice).

 

Trenutno (a posljednjih 6 mjeseci) zaposlena je na mjestu poslovođe u menzi trgovačkog društva (koju je poslodavac nazvao ˝prodavaonicom˝, valjda zato jer se u tom prostoru mogu kupovati stvari, iako se u njoj nalaze i stolovi s kojih je majka morala odnositi posuđe nakon ˝gableca˝ zaposlenih, morala im je kuhati kavu, hrenovke, otvarati konzerve i naravno, prati suđe).

 

S obzirom da je majka po struci trgovac, zatražila je od poslodavca premještaj na odgovarajuće radno mjesto (jer ju je inspektor rada informirao da se prostor u kojem je radila ne može tretirati ˝prodavaonicom˝ bez obzira na izjave poslodavca). Poslodavac joj je obećao izaći u susret i pronaći joj odgovarajuće radno mjesto te ju uputio na korištenje preostalog godišnjeg odmora iz 2008, prije čega će se izvršiti inventura. ˝Prodavaonicu˝ je nakon izvršene inventure (koja je bila u redu) preuzela, kao poslovođa, gospođa koja je prije toga bila poslovođa neke druge prodavaonice. Majci je rečeno da će biti premještena u jednu prodavaonicu kao poslovođa (jer u njenom slučaju to znači ˝odgovarajuće radno mjesto, zar ne?).

 

Po povratku s godišnjeg, poslodavac je majci priopćio da ju je moguće premjestiti jedino na mjesto prodavača (dakle, nudi joj niže radno mjesto i naravno, manju plaću) te joj je ponudio sporazumnu izmjenu ugovora o radu. Argument za to bio je: ˝Nema više slobodnih radnih mjesta za poslovođu˝. Pri tome je važno naglasiti da poslodavac prije slanja majke na godišnji nije napomenuo da postoji mogućnost da će, ustraje li na premještaju iz poslovnice u kojoj je bila poslovođa, biti premještena na niže radno mjesto ukoliko ne bude bilo otvorenog radnog mjesta za poslovođu. Znači, ako joj je obećano odgovarajuće, onda je ono ili postojalo, pa su ga popunili dok je bila na godišnjem (znači, izigrali su je) ili nije postojalo (znači, prevarili su ju s namjerom spuštanja na niže radno mjesto). S obzirom da spomenuto trgovačko društvo širi poslovanje te uskoro otvara novu prodavaonicu, majka je saznala da će na mjesto poslovođe te prodavaonice biti promovirana prodavačica (koja je po struci krojač, no zaposlena u jednoj od postojećih prodavaonica na mjestu trgovca-prodavača).

 

Ako majka potpiše sporazumnu izmjenu ugovora o radu, tad nema pravo na spor s poslodavcem s tim u svezi kasnije (zar ne?) pa bi čekala da joj poslodavac ponudi otkaz s mogućnošću izmjene ugovora o radu, koji bi potpisala, a zatim bi pred nadležnim sudom osporavala dopuštenost takvog otkaza.

 

S obzirom na gore navedeno, molim za mišljenje koliko je moguće dokazati da je bila prevarena? Svjesni smo da u slučaju da poslodavac dobije spor može otkazati majci ugovor o radu i da s obzirom na radni staž i godine ima otkazni rok 4 mjeseca. Postoje li kakve zabrane premještaja s obzirom na njene godine, radni staž?

 

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija