Jump to content

Porodiljna naknada - ne primanje plaće u radnom odnosu


Lidija47

Preporučene objave

Imam jedno pitanje- u neprekidnom radnom odnosu sa vec 7 godina, od toga 3 godine u tvrtci u kojoj jos uvijek radim.

Trenutno sam trudna.

Termin mi je u Studenom i nisam imala namjeru ici na bolovanje, vec raditi do Rujna, iskoristiti godinji i u Listopadu otvoriti porodiljnji.

U medjuvremenu sam saznala da mi poslodavac nije od Sijecnja 2009 uplacivao doprinose na moju placu. Znaci, isla mi je samo netto uplata place na tekuci racun.

Isto tako, poslodavac mi kasni s uplatama placa za Ozujak, Travanj i Svibanj 2009....

Kako se tvrtka u kojoj radim unutar turisticke branse, ocekivali smo da ce se stanje stabilizirati s povecanjem posla i da ce se svi zaostaci rijesiti kroz neko vrijeme, medjutim vrijeme odmice, a rezulatata nema, a kako stvari stoje nece ih niti biti.

Tako da obzirom na situaciju u kojoj se sada nalazim, tretirana sam kao nezaposlena osoba i za prvih 6 mjeseci porodiljnog dopusta cu primati minimalac od 2600 kn.....

Obzirom da su mi redovna primanja znatno veca od ovog iznosa, financijski sam ostecena.

Da li netko zna postoji li nekakav nacin da ostvarim svoja prava, jer u ovoj situaciji ne znam sama sta da radim.....

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U sličnoj sam situaciji, samo što još nisam išla na porodiljni. Postavila sam ovo pitanje (tema: poslodavac kasni s uplatom doprinosa) i rečeno mi je da to što poslodavac kasni s uplatom doprinosa nema nikakve veze s visinom porodiljne naknade.

Nazvala sam i besplatni telefon 08007979 i rečeno mi je da je jedino mjerodavno za utvrđivanje visine porodiljne naknade ono što piše na ER 1 obrascu; odnosno iznosi na koji sam prijavljena, kašnjenje s uplatom doprinosa je problem poslodavca. Knjigovođa u tvrtci nije sigurna na koji se način gleda na kašnjenje s uplatom doprinosa.

Jedina razlika je što se meni neto plaća redovno isplaćuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru. Ma i ja jos uvijek radim, jer nemam izbora......najradije bih otisla, ali onda me strah da necu nista napraviti.

prvu informaciju koju sam dobila od HZZO-a je isto bila ta, da je bitna samo isplata mojih netto placa, medjutim na tom ER obrascu (prema nasem knjigovođi) nemoguce je odvojit brutto i netto iznos isplacenih placa.....

i sad je to problem. poslala sam nekoliko mailova u ministarstvo, ali odgovori su im tako nedefinirani i nekonkretni da sam se samo iznervirala......

meni je isto logicno da ja nemam nista s tim sto mi nisu uplacivani doprinosi - to je greska poslodavca i njega bi drzava trebala kaciti za to.

nakon toliko godina rada jednostavno sam frustirana sto sam izjednacena s nezaposlenim rodiljama, a radim ko konj od jutra do suta.........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija