Jump to content

Kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju


Tirza

Preporučene objave

Firma u kojoj radim je pokrenula ovršni postupak koji je obustavljen iz razloga što se ovrha nad dužnikom nije mogla provesti niti na jednom od predmeta (žiro račun blokiran, nema pokretnina, nekretnina, motornih vozila itd). Radi se o društvu sa ograničenom odgovornošću čiji je direktor i jedini osnivač osnovao novo d.O.o. pod drugim imenom i sa istim predmetom poslovanja te normalno posluje ( firma posjeduje svoje kamione, nekoliko prodavaonica, nekretnine itd). Budući da se pokretanjem stečajnog postupka ne bi mogli namirit iz stečajne mase (koja ne postoji) prve firme, mene zanima ima li se može podnijeti protiv odgovorne osobe kaznenu prijavu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dužnik ima sjedište nove firme na istoj adresi, čak mu i neka motorna vozila imaju logo prijašnje tvrtke, radi istu vrstu djelatnosti a mi moramo dokazivat da je on u trenutku sklapanja poslova već znao da neće moći ispoštovati svoje obveze. Pa naravno da je znao! Ne znam zašto se takvim osobama uopće dopusti da otvore novu firmu? Strašno! Ovaj slučaj nam nije jedini, imamo brdo nenaplaćenih ovršnih predmeta dok odgovorne osobe tih firmi normalno posluju pod drugim imenom i sa novom firmom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tome i je problem što račun dužnika u vrijeme sklapanja ugovora još nije bio blokiran. Nakon sklopljenog ugovora o prodaji, račun mu je blokiran nakon 2 mjeseca te je u tom roku otvorio novu firmu. Uglavnom, sklapanje ugovora, preuzimanje robe, blokada računa te otvaranje nove firme, sve se dogodilo u 2 mjeseca. Mišljenja sam da će kaznenom prijavom zbog prijevare u gospodarskom poslovanju biti jako teško dokazati da je u vrijeme sklapanja posla dužnik znao da će upasti u financijske probleme budući da mu tad račun još nije bio u blokadi. Razmišljala sam i o kraznenoj prijavi temeljem članka 626 ZTD-a temeljem kojeg dužnik može kazneno odgovarati zbog nepodnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka ali se sa računa dužnika putem zadužnice već naplaćuje jedna pravna osoba (mi smo 12 u redoslijedu). Ne znam što napraviti, pokrenut kaznenu prijavu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju temeljem KZ-a ili čekati da se ispune uvijeti iz članka 626 ZTD-a? Ili možda netko ima kakav bolji prijedlog? Radi se o prilično velikom iznosu potraživanja pa mi je savijet potreban što prije. L.p.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija