Jump to content

Zagrebparking savjet


rmna17

Preporučene objave

Molim Vas za savjet: dobila sam dvije opomene na ugovorne kazne od strane zg parkinga za prekoračenje dopuštenog vremena parkiranja. U slučaju neplaćanja opomene, naravno, prijeti se sudskim postupkom.

Jednu sam kaznu platila jer u tom trenutku nisam imala vremena za 'natezanje', dok se drugom želim pozabaviti. ;-)

Zanima me..slijedeće..ukoliko mi netko iz prakse može odgovoriti..

Pokreće li zg holding u slučaju neplaćanja zaista sudski postupak i trebam li onda automatizmom platiti kao tužena osoba nekakvu sudsku pristojbu, za odgovor na tužbu ili sl?

ili..šalju rješenje o ovrsi pa se onda imam pravo žaliti?

ili.. koja je daljnja procedura u slučaju da ne platim ovu ionako neustavnu i protuzakonitu kaznu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Kod javnog bilježnika će pokrenuti postupak ovrhe temeljem vjerodostojne isprave (račun ili što već). Vama dostavljaju rješenje o ovrsi na koje možete u roku, mislim 8 dana, podnijeti prigovor i u tom slučaju predmet ide na sud koji odlučuje dalje o ovrsi. Ako se radi o Zagrebu (a i ostalim gradovima), onda to znači mjeseci i mjeseci odugovlačenja zbog pretrpanosti sudova.

 

Ali čini mi se da ima fora ako javni bilježnik utvrdi da je prigovor očito nepravodoban da može nastaviti s ovrhom i prije odluke suda - ali nemojte me hvatati za riječ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Na osnovu čega je Ustavni sud donio odluku da se nešto što je po njegovom mišljenju neustavno, i dalje primjenjuje, do određenog roka? Pretpostavljam da se ne može raditi o diskrecijskoj odluci, već ona ima neko ustavnopravno uporište.

 

Zar ne bi bilo logično da se odluke Ustavnog suda provode odmah? Ovo miriši na politikantstvo suprotno načelu vladavine prava, u stilu 'ajmo im dat neko vrijeme za prilagodbu, da ne zatalasamo previše, makar oni djeluju protuustavno'. Kad se raspravljalo o zabrani rada trgovina nedjeljom, prvu nedjelju nakon odluke Ustavnog suda trgovine su radile! Kakva je razlika između slučaja 'nedjelja' i slučaja 'parking'?

 

Što se tiče ugovorne kazne, ne znam kako je Ustavni sud konkretno obrazložio svoju odluku (molim link na tu odluku!), ali mislim da Ustavni sud nije bio nužan za to, jer je takvu odluku mogao donijeti svaki općinski sud, na temelju važećeg ZOO-a. Ugovorne kazne za parking ne samo da su protuustavne (ako se uopće radi o tome da su protuustavne, ponavljam, nisam upućen u odluku), nego su i protuzakonite! U ZOO-u piše da se ugovorne kazne ne mogu odnositi na novčane obveze. Plaćanje parkinga je novčana obveza, prema tome, svaki pismeni sudac općinskog suda bi trebao presuditi u korist pokretačice ovog topica i bez Ustavnog suda, samo na temelju ZOO-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mala digresija u odnosu na topic o ugovornim kaznama: od javnog bilježnika sam dobio rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave. Budući da nemam vremena detaljno se baviti predmetom (danas je posljednji dan roka za prigovor), zanima me hoću li u sudskom postupku imati priliku detaljno obrazložiti svoj stav (pravno i činjenično stanje temeljem kojeg negiram bilo kakav obveznopravni odnos s ovrhovoditeljem), ili bi bilo bolje da već u prigovoru sve napišem?

Hoće li sud o predmetu odlučivati u parničnom ili izvanparničnom postupku? Da li je moguće da sadržaj mog prigovora utječe na to hoće li se voditi parnični ili izvanparnični postupak, ili to uopće nije odlučujuće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ustavni sud je nekoliko puta prije iste odredbe proglašavao u skladu s ustavom i zakonom. Zašto? zato što ste prilikom parkiranja bili dužni istaknuti potvrdu o plaćenom parkiranju, što se tumači kao radnja, a na ne činjenje neke radnje može se primjeniti odredba o ugovornoj kazni.Plilično apsurdno, kao što je predsjednik ustavnog suda nekad davno tvrdio da novac nije imovina.Naravno da Ustavni sud odlučujue prema političkoj situaciji, kad znamo kako se biraju ustavni suci.

Mene više smeta što su tzv. pravni stručnjaci na ovom forumu savjetovali jadne ljude da plaćaju kazne umjesto da im ukažu na načine kako da se bore protiv izigravanja zakona od strane sustava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj savjet, kao običnog građanina, ne plaćati ništa, žaliti se na sve.Svi ti parkinzi naplaćuju parkiranje na javnim površinama, nisu ih oni izgradili već mi građani, vozači različitim davanjima.Nek izgrade parkiralište i stave rampu pa naplaćuju.

Danas čitam da je dobit Zagebparkinga za prošlu godinu 50-tak tisuća kuna? Gdje su novci nestali, trebalo bi ih pitati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

maze111 je napisao:

zato što ste prilikom parkiranja bili dužni istaknuti potvrdu o plaćenom parkiranju, što se tumači kao radnja, a na ne činjenje neke radnje može se primjeniti odredba o ugovornoj kazni.Plilično apsurdno, kao što je predsjednik ustavnog suda nekad davno tvrdio da novac nije imovina.

 

Da. Skroz idiotski. Ti obrazlagači su ili stvarno idioti, ili im ne smeta praviti se idiotima, kako bi nama poručili da nas smatraju idiotima. Nevjerojatno.

 

Što se tiče tih ugovornih kazni, postavljam slijedeće pitanje: ugovorna kazna, kako joj samo ime kaže, treba se ugovoriti. Jesam li ja samim činom parkiranja na neko mjesto sklopio ugovor s nekim? Naravno da nisam. Ugovori se sklapaju izjavom volje, a čin parkiranja pokazuje samo da sam imao volju parkirati tamo, a ne i sklopiti nekakav ugovor sa lopovskom tvrtkom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

maze111 je napisao:

Svi ti parkinzi naplaćuju parkiranje na javnim površinama, nisu ih oni izgradili već mi građani, vozači različitim davanjima.

 

Apsolutno se slažem s tobom, ali to je već političko pitanje. Nije nikakva iznimka, već pravilo u našem društvu - društveno vlasništvo je masovno, na lopovski način, privatizirano. Građani koji su to dopustili, logično je, dopuštaju i puno blaži harač u obliku naplate parkiranja.

To je tema koja prelazi okvire pravnog foruma... Kad je već u političkom smislu riješeno kako je riješeno (lopovski i necivilizirano), možemo se barem pravnim sredstvima suprotstaviti (pojedinci) haraču. A za to ima puno načina, jer oni ne samo da krše moralna načela (ovo što si spomenuo), nego i niz pravnih propisa.

Ima tu puno toga, planiram se time detaljnije pozabaviti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Pretpostavljam da si dobila rješenje o ovrsi, pa si uložila prigovor?

 

Još ništa nije stiglo, kada stigne, sigurno ću uložiti prigovor. Javim..

Nažalost, iz iskustva znam da takav pingpong pojedinca s birokracijom odnosi vrijeme i novac, a vremenom i živce. Ali povremeno se prigovori trebaju pisati, čisto za kondiciju, jer će nam slične vježbe sve više trebati u državi s ovakvim zakonima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija