Jump to content

Upit u vezi prometne nesreće


hmarko

Preporučene objave

Doživio sam prometnu nesreću 17.6.2009. u 6.22 h. Policajac iz nepoznatog razloga napisao 6.30. Međutim nesreća se dogodila na nizbrdici, te je cesta bila jako klizava(neznam dali to ima kakve veze,ali policajac ni to nije uzeo u obzir). Također tu je i blagi zavoj koji je drugi sudionik cijepao i vidjevsi to ja sam prikocio,on također i sudarili smo se na njegovoj strani ceste(tragovi mog kočenja počinju na mojoj strani ceste i dužine su između 2-3 metra,a moja brzina je bila između 40-50 km/h). Kasnije policajac nije uzeo u obzir tragove njegovog kočenja na mojoj strani ceste, nego je započeo tragove njegovog kočenja na njegovoj strani ceste (mogu uploadat slike ako treba). Drugi sudionik nije imao kod sebe vozačku ni prometnu(ima li to kakve veze?), liječio se prije 3 tjedna na psihijatriji (ima li to kakve veze?), te je doživio prometnu nesreću prije 2 tjedna, a policija mu nije tada oduzela tablice, što je sad napravila, te on nije imao nikakvu potvrdu da mu je vozilo tehnički ispravno da nastavi vožnju. Na kraju sam ja dobio kaznu od tisuću kuna zbog neprilagođene brzine. Ja sam vozio između 40-50 km/h nije bilo nikakvog ograničenja tako da neznam kako je to mogla biti neprilagođena brzina,a drugi sudionik nije dobio nikakvu kaznu unatoč svemu nabrojenom, te se policajac pravio da nije čuo ništa kad sam mu ponavljao da je drugi sudionik bio na psihijatriji i na zapisniku o alkotestu mu je zaokružio da osoba nije uzimala alkohol i ljekove.Kako je to mogao napisati ak ose osoba liječi na psihijatriji?

Možete li mi dati neki pravni savjet u vezi toga?

Te savjet kako se piše žalba na prometni preksršaj i na zapisnik?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.) pravno gledano na zapisnik o očevidu ne postoji mogućnost ulaganja žalbe - tak dio možeš riješavati pred prekršajnim sucem ili napisati prijavu rukovoditelju policije da ispita način obavljanja očevida (što u principu nećeš baš puno napraviti).

2.) neprilagođena brzina može biti i kada voziš 40 ili 50 km/h ako ta brzina nije prihvatljiva i prilagođena trenutnim uvjetima na cesti (bilo koji razlog) - širok pojam? to što nema znaka, znači da vrijedi prometno pravilo (ako je nesreća u naselju onda je brzina ograničena na 50 km/h u idealnim uvjetima).

3.) to što drugi vozač kod sebe nije imao vozačku i prometnu dozvolu ne znači ništa za samo počinjenje prometne nesreće - to bi policija trebala procesuirati kao i da je navedene prekršaje utvrdila u redovnom nadzoru - ukunpo to čini kaznu od 600,00 kuna.

4.) ako je drugi sudionik prije 2 tjedan imao prometnu nesreću i policija je radila očevid a nije mu skinula tablice, znači da je vozilo nakon nesreće bilo tehnički ispravno, tj. nisu na vozilu bili oštećeni vitalni dijelovi za upravljanje vozila na cestama (ovjes, farovi, prednja šajba, kiler i sam motor i sl.), već samo npr. lim. ako je nešto bilo od vitalnih dijelova oštećeno policja mu je morala privremeno oduzeti tablice i isključuti ga iz prometa jer jetakvo vozilo tehnički neispravno.

5.) ako je cesta bila klizava, i to duž čitave prometnice i puno prije samog mjesta nesreće, gledano iz tvog smjera dolaska, to znači da si znao ili trebao znati da je cesta cijelo vrijeme klizava i morao si PRILAGODITI BRZINU TAKVIM UVJETIMA. ako je samo na toj nizbrdici bila klizava npr. zbog toga jer je susjed iz obližnjeg dvorišta prao auto i voda se sa šamponom cijedila po cesti, to znači da ti tu "nepravilnost" na cesti nisi mogao predvidjeti i nisi kriv za nesreću - ili je samo ta nizbrdica zaleđena ili ima na njoj puno nanosa snijega, a cesta prije u kompletnoj dužini je očišćena i nije skliska - niti tada ne bi smio biti kriv.

6.) nisi znači napisao od čega je bila klizava !!! to može puno značiti.

7.) teško je sada na ovaj način utvrditi da li si ti kriv ili drugi za ovu nesreću, ali ako je tako bilo kako ti kažeš i vide se tragovi kočenja njegova vozila na tvojoj prometnoj traci (pogotovo ako ocrtavaju smjer kretanja njegova vozila kao da "sječe" zavoj - to vjerojatno znači da je tebi zavoj bio udesno), vjerojatnije je da je kriv ON.

8.) što se tiče psihijatrijskog liječenja taj dio je najteži. pitanje: da li si ti kao svjedok potpisao zapisnik o alkotestiranju drugog sudionika - ako jesi onda si to unaprijed trebao predvidjeti i nepotpisati? Ako nisi potpisivao onda je to na neki način pogreška policajca, iako nigdje to nije propisano. Policija je zbog sumnje (koju je dobila od tebe) trebala drugog sudionika testirati na lijekove (posebni aparati ili vađenje krvi i urina), iako je to teško kod prometnih nesreća s materijalnom štetom. Pojasni mi način na koji si im to (policiji) prezentirao i što točno znaš o liječenju drugog sudionika - nije baš etično, ali kad se mora - ne spominji imena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija